Jurnalism cetatenesc

Ultimul cabalist din Lisabona

Ziarul de Vrancea
14 sep 2007 661 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Ultimul cabalist din Lisabona", de Richard Zimler, aparut la Editura Humanitas, 2007, sub semnatura scriitoarei Aurora Liiceanu. Lectura placuta!

Misterele Lisabonei


Cartea lui Richard Zimler, "Ultimul cabalist din Lisabona", (Editura Humanitas, 2007, Colectia "Raftul Denisei") este povestirea lui Berechia Zarco, nepot si discipol al inteleptului cabalist Abraham Zarco. El isi gaseste unchiul asasinat in locul ascuns al casei lor, considerat tainita a manuscriptelor sfinte si pretioase. Abraham tocmai lucra atunci, impreuna cu Berechia, la Hagada - text-poveste a Exodului si ritualului mesei traditionale pentru sarbatorirea Pesahului, care la evrei celebra iesirea din sclavia egipteana. Totul se petrece in Lisabona secolului XVI, cind, de frica Inchizitiei, evreii se converteau la crestinism, devenind marranos, deci crestini noi. Atrocitatile din poveste privesc raportul intre credinta si lume. Cartea este pasionanta, scrisa intr-un limbaj aspru, dar si mladios si poetic, plin de descrieri aproape ireale, emotia si ratiunea imbinindu-se firesc, ca in viata, dind cititorului trairea descoperii adevarului, cit si descifrarea misteriosului asasinat al lui Abraham. Eruditia si imaginatia lui Richard Zimler fac aceasta carte sa fie citita pe nerasuflate. Sa merite cu prisosinta efortul de a o citi si placerea de a intra intr-alta lume. Misterioasa si atroce. Aurora Liiceanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.