Jurnalism cetatenesc

Doresc ca noul Patriarh sa ne atraga mai mult spre biserica

Ziarul de Vrancea
13 sep 2007 601 vizualizări
la 41 de zile de la trecerea la cele vesnice a Preafericitului Teoctist, ieri, Biserica Ortodoxa Romana si-a ales noul conducator

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a fost ales in cursul zilei de ieri. Dintre candidati, cele mai vehiculate nume au fost cele ale Mitropolitului Moldovei, Daniel, al Clujului, Bartolomeu Anania si Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. In cea mai inalta functie a BOR pot accede doar mitropoliti, arhiepiscopi sau episcopi in functie, obligatoriu cetateni romani. Patriahul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidatii propusi de Sfintul Sinod. Singurul vrincean care are un cuvint de spus la aceste alegeri este Enache Mindrescu, fost inspector scolar, el reprezentind laicii din Episcopia Buzaului. In ziua alegerilor am stat de vorba cu credinciosii nostri pentru a afla dorintele lor. Raspunsurile le puteti citi in rindurile urmatoare:


Georgeta Chitic, 64 ani, pensionar, Focsani


"Eu fiind din partea Moldovei doresc sa fie ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane Mitropolitul Daniel, dar votul va alege. Nu va fi optiunea noastra. Este bine ca avem si un reprezentant al judetului la acest vot de la Bucuresti. Atit timp cit presa nu are acces la alegeri, cu atit mai putin noi, credinciosii, vom putea sa ne spunem preferintele. Ar fi interesant sa putem vota si noi."


Petrache Cringu, 67 ani, pensionar, Cotesti


"Nu-i prea stiu pe cei dintre care se va alege Patriarhul nostru, dar l-as dori pe Mitropolitul Moldovei, de la Iasi. Imi place cum vorbeste, cum slujeste si cum aduce credinciosii alaturi de el. Are o predica frumoasa. Sa nu aiba insa probleme cu securitatea. Dunmnezeu stie asta."


Lacramioara Amariei, 33 ani, brutar, Bolotesti


"Eu doresc sa fie ales Mitropolitul Moldovei. Este un preot bun. I-am urmarit diverse slujbe si mi-au placut mult. Are o experienta vasta datorita virstei si multa credinta, pentru ca asta este tot ce conteaza cel mai mult. M-as bucura daca la sfirsitul zilei as afla ca el a fost ales."


Roxana, 20 ani, calugarita, Dalhauti


"As dori ca Patriarhul sa fie ales dintre Bartolomeu Anania si Inaltul Teofan. Poate mai mult il doresc totusi pe Inaltul Teofan. Este un om care tine la calugari si mai mult cu lumea bisericeasca, dar omul rinduieste si Dumnezeu planuieste. Nu este cum vrem noi. Noi doar gindim, alegem, dar Dumnezeu rinduieste mai bine."


Ioana Slujitoru, 69 ani, pensionar, Focsani


"Eu as vrea sa fie ales Mitropolitul Moldovei, Daniel. Se spune ca ar fi fost cu Securitatea, dar poate ca au fost toti in acele timpuri. Imi place cum predica. Sa dea Dumnezeu sa fie bine."


Zoica Udrea, 50 ani, pensionar, Focsani


"Ar putea fi ales Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. Sa nu fi facut politie politica, sa aiba un dosar curat. Nu doresc la conducerea Bisericii Ortodoxe un preot care a colaborat cu Securitatea. Dorim ca cel ales sa fie apropiat de credinciosi, sa-i atraga mai mult spre biserica."


Elena Pocovnicu, 65 ani, pensionar, Focsani


"Optiunea mea pentru noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe este pentru cel mai credincios si care tine mai mult cu lumea de rind. Avem incredere in Dumnezeu si speram sa fie votat cel mai reprezentativ pentru Biserica noastra. Nu pot spune ca am vreo preferinta. Sa fie ales cel indreptatit pentru aceasta «functie». Speram sa fie mai bine macar cu ajutorul lui Dumnezeu."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.