Jurnalism cetatenesc

Nu conteaza culoarea pielii

Ziarul de Vrancea
11 sep 2007 1128 vizualizări
comunitatile de rromi din judetul nostru sint catalogate drept "puncte nevralgice" pe harta sanitara a judetului

Prejudecatile rasiale si intoleranta sint in continuare prezente in rindul vrincenilor. Comunitatile de rromi se confrunta cu multe probleme in zilele noastre, dar cea mai acuta este cea a starii lor de sanatate si de acces la sistemul sanitar public. Lipsa asigurarilor de sanatate, a personalului medical specializat, a bunavointei cadrelor medicale si a informatiilor cu privire la drepturile ce li se cuvin, fac din viata de zi cu zi a rromilor o lupta continua. In judet rromii traiesc in sapte comunitati importante, dar numarul lor nu se cunoaste exact. Gradul de scolarizare variaza intre 0 si 90%, iar peste 80% din rromi nu au un loc de munca si nici pamint. Meseriile traditionale pe care ei le mai stiu nu mai sint cautate astazi. Acestea sint citeva din problemele cu care se confrunta rromii. In rindurile de mai jos puteti citi parerile cititorilor cu privire la aceste probleme ale comunitatilor de rromi:


Veronica Corchii, 50 ani, casiera, Focsani


"Parerea mea este ca trebuie sa acordam importanta rromilor in aceeasi masura in care o facem si pentru noi, romanii. Nu trebuie sa aiba loc discriminari rasiale sub nici o forma. Probabil ca ei mai creeaza probleme uneori, in special acolo unde este o saracie lucie. Sint si ei romani. Nu se acorda importanta de catre autoritati nici romanilor, iar lor, rromilor, cu atit mai putin. Sint destul de marginalizati."


Florica Gaman, 56 ani, profesor, Racoasa


"Rromii trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si noi ceilalti. Sint oameni si ei ca si noi. Probabil ca uneori ies in evidenta mai mult, atunci cind sint intr-o comunitate mai mica, mai ales cind fac ceva rau. Eu sint din Racoasa si acolo sint destui rromi. La scoala nu vin nici romanii saraci si nici rromii care nu au posibilitati materiale. Cred in egalitatea de sanse pentru toti. Este normal sa fie asa."


Mioara Bucur, 28 ani, profesor, Focsani


"Eu lucrez in invatamint si pot spune ca la noi la scoala nu se fac discriminari in rindul rromilor. Am in clasa copii rromi si pot spune ca sint copii mai buni decit cei romani. Nu pot afirma ca ei creeaza probleme mai mari decit ceilalti copii, toti sint la fel. In ceea ce priveste sistemul de sanatate de care ei beneficiaza nu am date pentru a comenta. S-a initiat un program de scolarizare a celor mai in virsta, care nu cunosc inca alfabetul. Am auzit de persoane din rindul rromilor, de 36 ani, care invata la aceasta virsta sa scrie si sa citeasca. In rindul tinerilor am observat o inclinare catre respingerea rasismului."


Nicoleta Dogaru, 26 ani, coafeza, Focsani


"Eu am crescut intr-o familie de rromi si intr-adevar este greu sa supravietuiesti intr-o lume in care oamenii au prejudecati. Daca ne gindim la copiii rromi ca vor creste fara multe lucruri, cu multe neajunsuri, daca ne gindim ca le este foarte greu sa reziste in acest sistem, atunci cu atit mai mult au nevoie de ajutor, de sustinere. Ne-am nascut egali, murim egali, am fost creati egali, deci fiecare are dreptul de a fi tratat la fel, mai ales in ceea ce priveste sistemul sanitar. Un medic a semnat un contract, a depus un juramint, si-a asumat astfel responsabilitatea de a avea grija de orice persoana. Pot spune ca rromii sint mai dificili, stiu cum sint, dar sint tot oameni. Foarte mult conteaza comunicarea, sa arati ca-l respecti pe celalalt. Cred ca asa poti ajunge la inima fiecarei persoane. Nu conteaza culoarea pielii."


Viorica Popa, 60 ani, pensionar, Focsani


"Este regretabil ce se intimpla in rindul comunitatilor de rromi. Sint oameni ca si noi. Eu am o parere buna despre ei. Ar trebui tratati in acelasi mod, sint suflete si ei. Este trist sa aflu ca mai ales copiii au probleme grave de sanatate. Este bine ca se incearca tot felul de programe prin care sa fie educati, socializati, si sa fie adusi la o viata normala pentru ca merita."


Viorica Andronache, 59 ani, pensionar, Ciuslea


"Cu ani in urma am trait alaturi de ei, in acelasi cartier. Am crescut printre ei si ne-am impacat bine. Parerea mea este ca se pot aduce medici de familie doar pentru ei. Nu vreau sa sune aceasta idee ca o discriminare, dar cred ca asa poate fi mai bine pentru ei. Unde locuiesc acum, sint si acolo rromi si de cite ori ai nevoie de ceva ei te ajuta."


Georgiana Ladaru, 18 ani, eleva, Focsani


"Nu cunosc problemele cu care se confrunta comunitatile de rromi din judet si nu cunosc nici un caz concret al framintarilor lor. Trebuie sa avem toti drepturi egale, sa beneficiem de aceleasi lucuri. Nu mi se pare normal ca ei sa fie discriminati."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.