Jurnalism cetatenesc

Nimeni nu se gindeste la o strategie pe termen lung

Ziarul de Vrancea
10 sep 2007 604 vizualizări
omul simplu cunoaste teoretic primele masuri pe care le poate lua in cazul producerii unor calamitati naturale, dar cam atit

Vrancea este o zona expusa tot mai mult la capriciile vremii. Inundatiile sint astfel principala ingrijorare a locuitorilor din mediul rural al judetului. Exista cunostinte generale la nivelul populatiei legate de atitudine, comportament si masurile ce trebuie luate inainte, in timpul si dupa producerea unui dezastru, insa si aceste cunostinte sint intr-o faza incipienta, fara a fi aplicate concret. Gradul de participare a populatiei la producerea dezastrelor este redus, daca nu chiar inexistent. Nu se cunoaste gradul de cunoastere al oamenilor cu privire la tipurile de dezastre naturale ce le pot afecta viata si bunurile, de informare cu privire la autoritatile care sint abilitate sa gestioneze si sa asiste populatia in cazul unui de dezastru. Nivelul de pregatire al oamenilor, dar si capacitatea de reactie si de asigurare a sigurantei propriei persoane si a bunurilor, inainte, in timpul si dupa aparitia unei situatii de urgenta, sint alte aspecte ce trebuie luate in considerare de autoritati. Cititorii nostri au parerile lor cu privire la masurile de protectie ce trebuie aplicate in caz de urgenta. Opiniile lor le puteti citi in rindurile de mai jos:


Alexandra, 58 ani, com. Balesti


"Stiu ce trebuie sa facem in caz de cutremur, unde sa ne adapostim, iar la incendiu sa fugim daca putem face acest lucru. Fiind de la tara, de multe ori ne poate prinde vremea rea pe cimp, asa cum a fost si zilele trecute. Cind vedem ca vine ploaia nu mai plecam de acasa la cimp, dar poate fi si cum o vrea Dumnezeu. Ne-ar prinde bine sa fim sfatuiti cum anume trebuie sa actionam in anumite cazuri cind natura nu este de partea noastra."


Constantina Neagu, 41 ani, casnica, Focsani


"Pregatiti sa actionam cind sintem in fata unei calamitati naturale nu cred ca putem fi vreodata. Nici sufleteste si nici cu resurse. Pentru inundatii, mai ales, nu vom fi niciodata. Noi, ca oameni simpli, nu putem face nimic. S-a vazut si ce-au facut cei de sus: au deviat un riulet si au inundat un oras intreg. Citeodata ramii fara cuvinte in fata naturii, dar si in fata actiunilor omului."


Nica Ramona, 32 ani, economist, Focsani


"Natura este imprevizibila. Nu stiu cum putem fi noi prompti la un asemenea eveniment neplacut. Fiecare om se sperie. Stiu ca in judet s-au facut multe interventii in situatii de urgenta de catre jandarmerie si pompieri. Nu stiu in ce masura oamenii apeleaza la ajutor din partea celor competenti sau cit de prompti sint alaturi de «profesionisti». Teoretic, oricine poate fi pregatit, dar in fata faptului te poti pierde cu firea. Din partea diverselor institutii se ofera ajutor cu informatii, dar si material, cu diverse resurse. In aceste cazuri si oamenii simpli sint impulsionati sa dea o mina de ajutor, sa degajeze spatii... Orice fel de sprijin, pina la urma."


Mihaela Apostol, 54 ani, subinginer, Focsani


"Nu sintem pregatiti pentru diferite dezastre naturale. Poate fi acesta un raspuns sec, dar asta este realitatea. Dupa parerea mea, populatia este informata si stie cum sa actioneze in diferite cazuri. Astazi este vorba despre neseriozitatea celor care ne conduc. Eu, ca persoana, teoretic stiu ce sa fac, dar in multe cazuri nu am mijloacele necesare."


Grigore Gavaci, 70 ani, pensionar, Focsani


"La virsta mea, fac ce pot in diverse cazuri cind natura ne este potrivnica. In rest, nu mai depinde de mine si nici de alti oameni simpli, fara mijloacele necesare. Din partea institutiilor nu am auzit vreodata ceva sfaturi, poate ar fi bine sa faca acest lucru."


Ioana Cirimbei, 50 ani, tehnician chimist, Focsani


"Nu sintem pregatiti sa intervenim in diverse cazuri cind natura este impotriva noastra. Deja am avut experienta anilor trecuti si nu s-a facut nimic. A fost doar o discutie ampla cu privire la masurile ce pot fi luate si atit. Toata lumea s-a agitat, a promis ca va face ceva, dar avem parte de moi surprize neplacute. Ca persoana, eu nu ma simt in siguranta in fata unei calamitati naturale. Pe mine ma doare sufletul cind vad ce se intimpla la inundatii. Sfaturile nu ne mai ajuta la nimic, trebuie sa se faca ceva concret, sa fie luate masuri serioase. Au fost dezastre provocate instantaneu, cum ar fi caldurile foarte mari, temperaturile ridicate care au facut victime si asta datorita defrisarilor masive. Nimeni nu se gindeste la o strategie pe termen lung. Vedem cu ochii si nu facem nimic."


Constanta Lapusneanu, 75 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiu cei mari sa intervina in cazuri de dezastre naturale si alte evenimente neplacute provocate de natura, iar noi, cei mici, ce sa mai stim? Pentru noi, cei de la bloc, poate e mai usor la inundatii ca nu iesim afara. Altceva nu prea imi dau seama acum. Din partea institutiilor ar trebui mai mult sprijin, mai mult decit sfaturi. De multe ori, cei loviti de natura si ramasi fara case dorm pe sub poduri, sub cerul liber si nu ia nimeni nici o masura. Gindindu-ma doar la inundatii, eu stind la bloc, ma simt mai in siguranta. La cutremur ma adapostesc sub usa sau sub masa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.