Jurnalism cetatenesc

Examenul de admitere in liceu mi se parea mai corect

Ziarul de Vrancea
4 sep 2007 651 vizualizări
Ministerul Educatiei a decis ca admiterea in liceu sa se faca pe baza tezelor unice, sustinute semestrial, astfel ca testele nationale vor fi eliminate chiar din acest an

Saptamina trecuta, Ministrul Educatiei a anuntat noile metode de evaluare pentru elevii care vor sa intre la liceu. Aceste noi modificari vin in urma multor alte schimbari din sistemul de invatamint, din ultimii 17 ani. Aceste nou tip de evaluare inlocuieste Testele Nationale cu tezele semestriale la limba si literatura romana, matematica, limba si literatura materna, pentru elevii apartinind minoritatilor nationale, si istorie sau geografie, la alegere. Pentru elevii de clasa a VIII-a de anul acesta, media de admitere este alcatuita din media generala de absolvire a claselor V-VIII, care o pondere de 50%, si media tezelor semestriale tot cu o pondere de 50%. Am stat de vorba cu cititorii nostri pentru a afla parerile lor cu privire la aceste ultime modificari din sistemul de invatamint. Raspunsurile lor le puteti citi in rindurile de mai jos:


Cristina Voicu, 14 ani, eleva clasa a VIII-a, Focsani


"Am auzit de aceste noi schimbari cu privire la admiterea in liceu. Eu cred ca este mai bine cu aceste teze semestriale decit sa mai dam capacitatea. Am inteles ca doar tezele se iau in considerare la admitere, nu si media ultimilor patru ani. Si vechiul mod de admitere, cu examen era bun, deoarece nu se lua in considerare media ultimilor patru ani de studii."


Mirela Jora, 16 ani, eleva clasa a X-a, Roman


"Am auzit de noile schimbari, dar eu cred ca nu ar fi trebuit modificata metodologia. Ar fi trebuit sa ramina aceeasi, deoarece era buna, mai ales prin luarea in considerare a mediei generale din ultimii ani de studii. Pentru mine au contat mult rezultatele din cei patru ani de scoala, ca de altfel pentru multi alti elevi."


Elena Grosu, 33 ani, confectioner, Focsani


"Aceste noi modificari cred ca sint mai bune decit testele nationale, deoarece se face o medie intre cele doua teze. Faptul ca se ia in considerare si media celor patru ani nu cred ca este tocmai bine, deoarece se pot intimpla «accidente» pe parcursul anilor si ii pot afecta la final. Voi vedea ce se va mai intimpla cind va sustine copilul meu aceste teze sau ce vor mai exista atunci."


Oana, 28 ani, profesor, Focsani


"Aceasta noua modificare de admitere la liceu mi se pare o masura populista. Elevii cred ca vor fi bucurosi de aceasta decizie, dar nu va fi o selectie reala, in conditiile in care norme de departajare pentru elevii de clasa a VIII-a exista, dar subiectivitatea poate interveni in cadrul notarii pe parcursul celor patru ani de studiu. Acel mod de examinare clasic, cu examen de admitere, era mai oportun. Eliminarea testelor nationale pentru cei de clasa a VIII-a nu este tocmai bine sa se faca acum, la sfirsit, ci incepind cu cei care intra in clasa a V-a. Este posibil ca la anul sa avem alt sistem. Aceste noi modalitati sint pentru a ne alinia la noile cerinte europene, dar nu fac decit sa bulverseze elevii. Mi s-ar fi parut corect sa fie aplicabile pentru cei de clasa a V-a."


Lidia Bratosin, 42 ani, profesor, Adjud


"Aceste noi modificari reprezinta un nou stres pentru copii. Cei de clasa a VIII-a nu au fost pregatiti, poate era mai bine sa fie aplicabile pentru elevii care intra acum in clasa a V-a. Pentru cunostintele reale ale unui copil, un examen este cel mai important, chiar si pentru facultate. In acest mod, un elev stie cit poate munci si unde trebuie sa mearga. Nu cred ca elevii de clasa a VIII-a vor fi destul de bine pregatiti la prima teza, incit sa reflecte obiectiv cunostintele lor. Mai pot adauga ca toate schimbarile care au intervenit pina ca ei sa ajunga in clasa a VIII-a ii pot afecta. Media celor patru ani nu reprezinta un procent indicat pentru admiterea la liceu. Notele din clasele V- VIII nu reflecta intotdeauna realitatea. Examenul de admitere in liceu mi se pare cel mai corect."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.