Jurnalism cetatenesc

Ca sa ceri trebuie sa oferi copiilor mai multe

Ziarul de Vrancea
29 aug 2007 692 vizualizări
peste citiva ani, copiii in virsta de trei ani vor trebui sa mearga obligatoriu la gradinita u invatamintul primar si cel gimnazial vor cuprinde cite 5 clase

Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cei ai sindicatelor au discutat saptamina trecuta pe marginea pachetului de legi din domeniul invatamintului. S-au luat in discutie posibilitatea ca cei mici sa mearga obligatoriu la gradinita de la virsta de trei ani, dar si ca invatamintul primar si cel gimnazial sa cuprinda fiecare cinci clase. Dupa cei 10 ani de invatamint obligatoriu (grupa prescolara si clasele I-IX), urmeaza invatamintul superior sau liceal, care cuprinde trei sau patru clase. Potrivit acestui proiect de lege, se vor asigura treptat conditiile ca si invatamintul prescolar sa devina obligatoriu. Ce parere au vrincenii despre aceste propuneri puteti citi din sondajul urmator:


Iuliana Despa, 40 ani, casnica, Biliesti


"Avind in vedere lipsa spatiilor, obligativitatea ca cei mici sa mearga la gradinita de la trei ani ar trebui sa ramina doar o propunere. Este totusi bine, pentru ca parintii sint ocupati, nu se pot ocupa tot timpul de educatia copiilor. Iar sa platesti o bona este foarte scump si nu ti-l educa pe masura. Propunerea mi se pare buna, dar sa se rezolve problema spatiilor si a cadrelor didactice mai intii. Mai putem lua in discutie si copiii mici care nu se pot adapta in gradinite. Este mic un copil de trei ani pentru a merge la gradinita obligatoriu. Cit despre invatamintul de zece clase mi se pare o propunere buna. Parerile vor fi oricum impartite."


Anonim


"Sint de acord cu obligativitatea invatamintului prescolar de la virsta de trei ani, dar la scoala sa mearga de la sase ani, nu? Copiii mei au mers la scoala de la aceasta virsta si au invatat foarte bine, dar acum nu stiu cum mai sint copiii. Despre alte propuneri ale ministerului nu stiu, ce sa spun, pentru ca nu mai sint mama, ci bunica."


Mioara Neata, salariat, Focsani


"Este bine ca cei mici sa mearga obligatoriu la gradinita de la trei ani. Si eu am un nepotel care va implini aceasta virsta si sper sa fie un baiat destept. Cred ca ii va destupa la minte pe multi gradinita. Sigur se vor adapta toti copiii la programul din aceste institutii. Lipsa spatiilor este insa o problema. Gradinitele particulare sint bune, dar citi au bani pentru ele? Invatamintul obligatoriu de zece clase nu mi se pare mult."


Eugenia Stan, 61 ani, pensionar, Focsani


"Cred ca este bine de la virsta de trei ani ca cei mici sa mearga la gradinita. De ce nu? La scoala insa, sa fie obligati de la sase ani sa mearga, nu stiu daca este tocmai bine. Lipsa spatiilor trebuie rezolvata mai intii. Pentru unii plapinzi, micuti, este mai greu, dar pentru cei mai dezvoltati va fi mai usor. Depinde mult si de ei, de mintea lor, de cit de isteti sint."


Olimpia Micu, 54 ani, pensionar, Focsani


"Obligativitatea gradinitei pentru copiii de trei ani mi se pare buna, dar cu scoala de la sase ani, nu. De exemplu, la Scoala nr. 10 se invata de la ora 7.30, iar pentru un copil de sase ani este prea de dimineata acest program. Trebuie construite intii scoli si sa fie mai multe cadre didactice. Ca sa ceri trebuie sa si dai, sa oferi copiilor mai multe. Nu trebuie doar sa ceri. Ar fi bine de la sapte ani pentru ca fiecare copil este dezvoltat diferit. In cei sapte ani pina la scoala ii poti forma sanatatea si imunitatea mai bine."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Roxana FURDUI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.