Jurnalism cetatenesc

Muncim aici pentru niste salarii pe care le stim cu totii

Ziarul de Vrancea
21 aug 2007 579 vizualizări
gindul emigrarii este in mintea multor vrinceni, dar unii nu ar pleca din tara natala, oricit de greu le-ar fi aici

De mic copil sau la virsta cind consideri ca munca ta trebuie rasplatita asa cum se cuvine, te gindesti ca poti pleca intr-o alta tara pentru a reusi acolo lucruri pe care aici, in tara ta, este greu sa le realizezi sau e chiar imposibil. De multi ani, tineri si nu numai, pleaca peste ocean sau in tari europene pentru a munci. Unii si-au construit case in localitatile natale pe care nu ar fi reusit sa le ridice aici din salariile binecunoscute de toti. Dat fiind ca orasul este plin de "italieni", "spanioli", "greci" si nu numai, am dorit sa vorbim cu vrincenii nostri despre posibilitatea emigrarii. Parerile lor despre acest subiect le puteti citi in rindurile urmatoare:


Anonim


"Nu am fost tentata sa emigrez intr-o alta tara deoarece nu as putea sa plec niciodata din Romania. Si oricum, tara natala este cea mai buna."


Luminita G., 31 ani, educatoare, Focsani


"Nu am dorit sa plec intr-o alta tara sa muncesc. Eu nu plec din Romania! In strainatate vreau sa merg doar pentru a vizita anumite obiective care ma intereseaza in mod special, dar nu pentru altceva. Vreau sa muncesc in tara mea."


Doina Chelaru, 35 ani, rezident Italia


"Sint emigrata de sase ani in Italia. Lipsa banilor si nivelul de trai scazut de la noi m-a determinat sa plec din tara. Nu voi ramine acolo, ma voi intoarce cu familia peste citva timp. Ca acasa nu este nicaieri, dar lipsurile te indeamna sa faci si acest pas. Pot spune ca in acesti ani de cind am plecat a mai scazut nivelul de trai din Romania. In mediul rural este un dezastru ceea ce am vazut acum. Dar speram sa ne punem tara pe picioare in anii urmatori."


Tasica Tudor, 55 ani, referent Unitatea Fitosanitara, Cimpuri


"Pentru mine este foarte tirziu sa mai plec din tara, dar nu pot sa nu fiu de acord cu cei tineri care pleaca, pentru ca aici salariile sint foarte mici pentru munca depusa. Am si eu copii, nu au plecat din tara, dar se chinuie foarte tare sa traiasca cu salariile aici. Daca eram cu citiva ani mai tinara, cu siguranta plecam si eu."


Silvia Caltun, 47 ani, vinzator patiserie, Focsani


"Nu pot sa emigrez intr-o alta tara. Am copii la scoala si trebuie sa am grija de ei. Sotul meu este plecat insa in strainatate. As fi optat si eu pentru aceasta varianta, dar copiii si parintii nostri au nevoie de mine aici. Poate in alte conditii plecam. Muncim aici foarte mult pentru niste salarii pe care le stim cu totii."


Lacramioara Ban, 31 ani, cadru didactic, Bolotesti


"Nu am fost niciodata plecata in alta tara, dar am fost tentata sa fac acest lucru. Sint cadru didactic si am avut destule momente dificile pina acum, asa ca m-am gindit si la aceasta posibilitate. Speranta ca se va schimba in bine situatia de la noi, dar si faptul ca acum am un copil mic, m-au determinat sa renunt la munca in alta tara. Dar, daca apare o posibilitate in viitor, voi pleca cu siguranta."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Dana SLINK


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.