Jurnalism cetatenesc

Postalionul cu probleme: înca mai speram sa mai fie si dreptate în tara asta

Ziarul de Vrancea
11 aug 2007 692 vizualizări
Veteranii de razboi din Spulber sint plimbati pe drumuri de autoritatile administratiei publice locale pentru terenurile primite prin decret semnat de regele Mihai

Subsemnatii Maciuca N. Cristea si Schiopu Toader, din comuna Spulber, judetul Vrancea, reprezentanti ai proprietarilor si mostenitorilor acestora de pe terenul de la Bibeasca, va aducem la cunostinta urmatoarele: ca veterani de razboi am fost improprietariti cu titlu de proprietate semnat de regele Mihai, pe mosia Bibeasca in anul 1945. Dupa venirea la putere a comunistilor, nu am vrut sa intram in colectiv si am fost mutati in mod abuziv pe cele mai slab productive terenuri de la Gologanu, Garoafa sau Bolotesti, cu intentia de a ne determina sa ne lipsim de proprietatile noastre. Si in aceste grele conditii noi am lucrat terenurile, pentru ca este singura noastra sursa de hrana, localitatea Spulber aflindu-se intr-o zona defavorizata. Dupa revolutie am facut toate demersurile pentru a ne primi terenul pe amplasamentul prevazut in titlu, dar comisia de la comuna Cimpineanca precum si organele abilitate, respectiv Consiliul Judetean si Prefectura Vrancea ne-au amagit doar cu promisiuni. Am fost pusi sa facem foarte multe cheltuieli, sa platim experti, sa efectuam masuratori si sa facem deplasari inutile pe la diferite institutii, numai in bataie de joc. Parca sefii acestui judet n-ar sti ca sintem batrini si de la Spulber la Focsani sint peste 80 de kilometri. Dosarele le-am depus in termen la comisia de la comuna Cimpineanca, am fost pusi sa platim experti cu peste 20.000.000 lei, am fost in audienta la Bucuresti la Drepturile Proprietatii, le-au dat amenda celor de la Cimpineanca pentru nerespectarea termenelor. Comisia de la Cimpineanca a dus dosarele la Odobesti si cind ne-am dus dupa rezultat ni s-a spus ca terenul nu mai apartine de Cimpineanca, ci de Odobesti.


Vrem dreptate!


Comisia de la Odobesti ne-a respins dosarele fara motiv. Am depus contestatie in termen, dar raspuns nu am primit desi trecusera peste trei luni de la depunerea actelor. în acest timp am fost de 4 ori la Prefectura si doamna Furtuna ne-a mintit spunind ca se rezolva problema si sa asteptam. Toate aceste aminari insa au un scop bine determinat, deoarece terenul nostru a fost dat spre folosinta, fara acte legale (deoarece doar noi avem titluri autentice), unor apropiati ai Presedintelui Consiliului Judetean Vrancea caruia si jurista prefecturii ii face jocul.

Ca o dovada ca noi avem dreptate este si faptul ca in urma actiunilor judecatoresti pe care le-am purtat, trei proprietari au primit dreptul de proprietate prin hotarire definitiva, fiind in aceeasi situatie cu noi. Vazind ca isi bat joc de noi, am deschis actiune judecatoreasca, au fost trei termene, dar cei de la Prefectura nu s-au prezentat. La al treilea termen, judecatorul a respins actiunea spunind ca trebuie sa asteptam rezultatul la contestatii. Raspunsul la contestatii l-am primit cu data postei 4 iunie 2007, dar cu data pe acte de 21 martie 2007, desi noi documentele le-am depus pe data de 20 decembrie 2006.

înca mai speram sa mai fie si dreptate in tara asta, pentru ca asa cum am luptat in razboi cu pretul vietii, asa vom lupta si pentru drepturile noastre si, daca vom fi nevoiti, vom merge si la Curtea Europeana de Justitie unde sintem siguri ca ni se va face dreptate.


Cu deosebit respect,

Maciuca N. Cristea si Schiopu Toader, din comuna Spulber



Prefectura judetului Vrancea raspunde la acest memoriu precizind urmatoarele aspecte:


"Din datele existente la nivelul Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de propietate privata asupra terenurilor, nu se poate stabili cu exactitate fostul amplasament al mosiei Bibeasca si, pe cale de consecinta, nici intinderea acesteia. Pina la aceasta data au fost inregistrate 79 de cereri la Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din orasul Odobesti. Aceste cereri au fost respinse la nivelul de comisiei locale motivat de faptul ca, prin comasari succesive, terenurile sint detinute pe raza comunelor Bolotesti, Garoafa si altele. Pentru aceste considerente Comisia Judeteana a respins, prin hotarire motivata, contestatiile depuse. Institutia Prefectului se prezinta in instanta in cauzele care vizeaza in mod direct hotariri ale Comisiei Judetene", se arata in raspunsul semnat de prefectul Ion Oprea. Reprezentantii Institutiei Prefectului au mai mentionat ca la urmatorul termen se vor prezenta in instanta, pentru a vedea exact despre ce este vorba in cazul solicitarii venite de la Spulber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.