Arhiva

Piata de capital - o noua atractie pentru vrinceni

Gabriel Sava
4 ian 2005 938 vizualizări
Speculatiile pe piata de capital pot aduce venituri constistente. cea mai mica suma investita trebuie sa depaseasca un milion de lei.

Tranzactiile cu titluri de valoare sint privite de cei mai multi dintre noi ca avataruri ale cunoscatorilor. Intr-o destul de mare masura, a cumpara sau a vinde actiuni sau obligatiuni de pe piata presupune o cultura in acest sens. Tranzactiile nu se pot desfasura insa fara interventia unei societati de servicii de investitii financiare, respectiv un broker. Asa ca cine a mers pe mina specialistilor nu si-a pierdut banii, ba chiar a mai ingrosat fisicurile. In Focsani exita o singura societate care se ocupa de servicii financiare.



Vrincenii prefera inca profituri mici dar sigure



Investitiile sint inca privite cu ochi neincrezatori de catre majoritatea romanilor. Daca fenomenul de "pastrare la saltea" a banilor este pe cale de disparitie, totusi romanii au preferat sa cumpere valuta, sa tina banii in depozite bancare sau sa cumpere bijuterii de aur. Investitiile imobiliare sint de asemenea in top, numai ca acestea nu au fost accesibile decit unui numar mai mic de persoane, datorita costurilor ridicate. Piata de capital, desi are un trend crescator, se mentine inca sub ritmul prognozat de specialisti. Prima si cauza determinanta este neincrederea in siguranta acestor plasamente financiare. Chiar daca multi dintre romani detin certificate de actionar la diverse societati in urma preschimbarii titlurilor de valoare, posesia acestor valori este una pasiva. Cele cinci societati de investitii financiare (cele cinci SIF-uri) care sint tranzactionate pe piata bursiera a Bursei de Valori Bucuresti aduna si cei mai multi dintre actionari. Valoare unora dintre actiuni a crescut chiar cu 2000% fata de pretul la care au fost initial cotate: daca o actiune la SIF 5 Transilvania era initial cotata la 500 lei, valoarea ei actuala se ridica in apropiere de 10.000 lei. Actionarii pasivi folosesc valorile pe care le detin, de obicei, in situatii de criza financiara, pe un certificat de actiuni putind obtine lejer sume cuprinse intre 4 si 12 milioane de lei. Exemplificind, valoarea actiunilor unora dintre SIF-uri s-a dublat intr-un singur an



Asteptari mari de la piata lui 2005 comparativ cu 2004



Anul 2004 a fost unul destul de interesant si profitabil pe piata de capital. Aceasta opinie este impartasita de majoritatea operatorilor financiari de pe piata. Marcel Murgoci, director operatiuni in cadrul Estinvest Focsani, considera ca anul 2004 a fost un an bun din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. "Vizavi de indicii pietei, respectiv BET si BET FI, cresterile fata de anul trecut (n.r.- fata de 2003) au fost de peste 100%. Aceasta inseamna ca s-a putut obtine un profit bun doar daca in decembrie 2003 cineva a cumparat actiuni pe care sa le vinda la sfirsitul lui 2004, fara a mai face alte tranzactii", considera Marcel Murgoci. Piata de capital a devenit "disciplinata" si prin faptul ca investitorii au avut o ordine de cumparare, urmarind atingerea unui profit cit mai mare. Acest fenomen a dus automat si la cresterea preturilor de pe piata. Fenomenul de crestere a preturilor va continua si pentru 2005, valorile tinzind catre cele practicate pe pietele internationale, mai ales ca 2005 va veni cu un leu "greu" iar 2007 poate veni cu trecerea la moneda unica europeana. Revenind la piata de capital, 2004 a adus in topul celor mai tranzactionate actiuni, societati cu o pozitie solida, cum ar fi Petrom, Rompetrom Rafinare (Petromidia) sau Banca Transilvania. Valoarea actiunilor Petrom s-a dublat in mai putin de 9 luni in timp ce la Rompetrom aceasta aproape ca s-a triplat. Si Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvolare si-au dovedit pozitia solida pe piata, ambele oferind actionarilor sai, sub forma de dividente, un numar suplimentar de actiuni, in conditiile in care valoarea acestora a ramas constanta. Cei doi producatori de medicamente si echipament medical, Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti au avut deasemenea o evolutie buna, raminind printre pozitiile de virf ale tranzactiilor. Asteptarile pentru 2005 sint cu atit mai mari cu cit acest an va aduce si liberalizarea contului curent iar previziunile pietei valutare confirma o continua scadere a cursului valutar.



Investitiile mari aduc profituri mari



Pentru a obtine insa un profit consistent, cei interesati de servicii financiare au la dispozitie doua variante: ori investirea unor sume considerabile ori speculatiile pe piata de capital care pot aduce venituri impresionante. Oricare este varianta aleasa, investitorilor le este necesar un capital de pornire de circa 50-100 milioane lei. Directorul Marcel Murgoci considera ca rulind aceste sume in piata de capital se poate obtine un profit de pina la 150%, in conditiile in care piata nu ofera surprize iar plasamentele financiare sint corect facute. Investitii se pot face insa pornind de la suma de un milion, piata de capital aducind insa un venit in consecinta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.