Arhiva

A avut seful PNA legaturi cu Securitatea?

Ziarul de Vrancea
14 feb 2005 5698 vizualizări

Ioan Amarie a demisionat din CSM în momentul în care președintele CSM a cerut recent serviciilor de informații și CNSAS să verifice dacă vreunul din membri aparține sau colaborează cu vreun serviciu de informații ori dacă a desfășurat activități de poliție politică în regimul comunist.

In mod surprinzator, seful PNA, Ioan Amarie, a anuntat ca demisioneaza din Consiliul superior al Magistraturii, unde, potrivit legii, detinea un loc de drept din cele 19. Explicatia pe care Amarie a oferit-o pentru acest gest este aceea ca doreste sa se ocupe exclusiv de lupta anticoruptie, din functia de conducere de la PNA. Demisia are loc intr-o perioada complicata atit pentru Cosiliul Superior al Magistraturii cit si a Parchetului National Anticoruptie, ambele institutii avind un rol special in functionarea justitiei romanesti care trebuie sa-si dovedeaasca independenta si eficienta inaintea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ca a avut o discutie cu procurorul general PNA Ioan Amarie, inainte ca acesta sa-si prezinte public demisia. "Am avut o discutie in cursul acestei saptamini cu domnul procuror general Amarie, legata de modul in care Romania isi va indeplini obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana, ma refer in principal la reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, responsabilitatile multiple care revin si Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului national anti-coruptie, si domnul Amarie si-a exprimat dorinta de a se ocupa in mod exclusiv de PNA". Dan Lupascu spune ca Ioan Amarie a dorit sa-si suspende doar pe o perioada calitatea de membru CSM dar ca asa ceva nu este prevazut de lege si ca potrivit acesteia locul domnului Amarie in consiliu ar trebui luat de adjunctul sau de la PNA, Gheorghe Suhan.

 


Este bizar ca se intimpla acum


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a cerut recent serviciilor de informatii si Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa verifice daca vreunul din membrii CSM apartine sau colaboreaza cu vreun serviciu de informatii ori daca a desfasurat activitati de politie politica in regimul comunist. O cerere similara a fost facuta pentru demnitarii din justitie si de ministrul Monica Macovei, iar analisti ai problemelor justitiei romanesti se intreaba daca intre aceste cereri si demisia domnului Amarie este doar o pura coincidenta. Georgiana Iorgulescu de la centrul de resurse juridice: "Din cele aflate din presa de demisia domnului procuror Amarie din Consiliul Superior al Magistraturii, mi se pare un pic bizar ca se intimpla tocmai acum, cind s-au facut aceste solicitari catre CNSAS de catre presedintele Dan Lupascu. E bizar ca se intimpla tocmai acum, nu pot sa fac speculatii, sint curioasa ce o sa faca ceilalti membri ai CSM care au de asemenea functii de conducere". Presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, Gheorghe Onisoru spune ca a primit cererile de verificare ale inaltilor demnitari din justitie si ca exista o procedura legala prin care un demnitar este instiintat ca se fac asemenea verificari si ca daca demisioneaza in 15 zile din functie, verificarea se suspenda. O asemenea adresa insa, spune Gheorghe Onisoru, nu a fost inca trimisa lui Amarie: "Pot sa va confirm ca doamna ministru a solicitat verificarea inaltilor demintari de la procuratura, de la minister s.a.m.d, iar domnul presedinte Lupascu mi-a solicitat verificarea CSM-ului. Dar domnul Amarie inca nu a primit o astfel de scrisoare de la noi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.