Arhiva

Prelungirea la catedra, dificila pentru profii de fizica si chimie.

Camelia Stănilă
8 feb 2005 734 vizualizări
Pentru anumiti profesori, prelungirea activitatii la catedra dupa implinirea virstei standard de pensionare este mai mult decit dificila, mai ales in mediul urban.

Pentru anumiti profesori, prelungirea activitatii la catedra dupa implinirea virstei standard de pensionare este mai mult decit dificila, mai ales in mediul urban. Oficialii din invatamint au precizat ca dascalii care predau chimia, fizica, geografia sau chiar biologia au cele mai mici sanse de a primi o astfel de aprobare, pentru ca nu exista catedre disponibile. Situatia este similara si la invatatoare si educatoare, datorita excedentului de personal. "Prelungirea la catedra a persoanelor pensionabile se acorda pentru titulari, insa este acceptata doar acolo unde exista catedre intregi. Aceste posturi nu pot fi scoase nici la titularizare, pentru ca nu sint viabile, ele urmind a fi date la completare. Datorita excedentului de personal, prelungirea nu a fost posibila nici pentru educatoare si invatatori, iar o probabilitate mica de a primi aprobare o au profesorii de chimie, fizica, geografie si, in curind, cei de biologie. Situatia este inversa la limba romana si limbi straine, unde exista catedre. Insa nu prea sint profesori de limbi straine care sa atinga virsta de pensionare, cei mai multi fiind tineri", a precizat inspectorul general adjunct al ISJ, Paraschiv Macrineanu. Oficialul scolar a precizat ca prelungirea la catedra nu presupune si salariu si pensie, desi unii dascali doresc acest lucru. Situatii de acest gen exista insa in invatamint, mai ales in mediul rural, in cazul in care profesorii pensionati sint solicitati de Inspectoratul Scolar sa acopere ca suplinitori "gaurile" ramase dupa etapele de titularizare. Situatii de acest gen se intilnesc la disciplinele limba romana, matematica, biologie, istorie etc, pentru ca nu exista solicitari din partea absolventilor de a ocupa un post. "Daca nu se gasesc inlocuitori, prima categorie de suplinitori la care apelam este constituita tot de pensionari. Asa ca, in scolile izolate, unde nu se poate face naveta, exista profesori care iau si pensie si salariu, potrivit Statutului personalului didactic", mai spune inspectorul. Potrivit calendarului mobilitatii personalului didactic pentru anul scolar 2005- 2006, listele cu profesorii care urmeaza sa iasa la pensie si cererile de continuare a activitatii la catedra se depun pina pe 9 februarie. Discutarea si solutionarea cererilor de mentinere in activitate pentru anul scolar viitor vor fi discutate in sedinta consiliului de administratie a Inspectoratului Scolar in intervalul 14 - 16 februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.