Arhiva

Cu cine se judeca presedintele Tribunalului ?

Mihai Boicu
2 ian 2005 1617 vizualizări
Judecatorul Ioan Constantin umbla prin instante de sase ani pentru un teren din Focsani. pe o parte din teren s-a construit un bloc, iar restul a fost concesionat. valoarea proprietatii a fost estimata de presedintele Tribunalului Vrancea la 5,5 miliarde de lei, dar acesta cere daune totale in valoare de 13 miliarde de lei.

Presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Ioan Constantin, este implicat de aproximativ sase ani intr-un proces, in calitate de mostenitor al mamei sale. La fel ca multi alti focsaneni, familia sefului judecatorilor vrinceni a fost deposedata de un teren intravilan in Focsani, de 1143 de metri patrati, pe care era construita o casa. Pe o parte din teren comunistii au inaltat un bloc, iar restul a fost trecut in urma cu citiva ani de Primaria Focsani in circuitul civil si concesionat unui locatar. Familia Constantin crede ca Primaria Focsani a incalcat in acest fel prevederile Legii 10/2001, motiv pentru care s-a adresat justitiei si cere despagubiri in valoare de 13 miliarde de lei. Cei peste 1500 de focsaneni care vor sa recupereze averile confiscate de comunisti pot lua exemplu de la familia presedintelui Tribunalului.



Presedintele Tribunalului Vrancea a cazut "victima" politicii municipalitatii focsanene dusa in mandatul precedent, de a concesiona cit mai multe terenuri din apropierea blocurilor. Pentru terenul revedendicat de familia Constantin au fost deschise mai multe dosare, primul in anul 1998 si ultimul in luna august a.c.. Judecatorul Ioan Constantin ne-a spus ca a fost nevoit sa se implice in proces ca urmas al mamei sale, altfel nu ar fi facut acest lucru. Presedintele Tribunalului Vrancea sustine ca a cerut stramutarea dosarelor la alte instante, pentru a nu exista banuieli ca ar interveni pe linga judecatorii pe care ii conduce in favoarea sa, asa cum s-a zvonit. "M-am adresat si Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, pentru ca legea nu ma obliga. Am invocat codul deotologic, pentru ca nu aveam alt motiv", ne-a declarat recent Ioan Constantin. Din cele trei dosare care se afla pe rol, unul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar cel deschis in august a ajuns la Curtea de Apel Galati, dupa ce a fost suspendat de la Tribunalul Vrancea. Ioan Constantin spune ca in acest caz a cerut sa fie judecat in lipsa si ca la doua dosare a fost in instanta pentru a-si sustine cererea de stramutare, desi nu a fost avocat. Acesta sustine ca nu a fost prezent in fata judecatorilor Tribunalului Vrancea la nici un termen al proceselor.



100 de euro pe metru patrat



Familia Constantin a fost expropiata in anul 1974 de suprafata de 1143 de metri patrati, teren aflat pe strada Mitropolit Varlaam, fosta Dr. Petru Groza, pe care se afla o casa care a fost demolata. Pe suprafata de 843 de metri patrati a fost construit un bloc si caile de acces. Diferenta de 300 de metri patrati a fost trecuta de Primarie in circuitul civil si concesionata pentru ridicarea unei constructii. In ultima actiune deschisa la Tribunalul Vrancea, tatal presedintelui Ioan Constantin, Ion Constantin, l-a chemat in judecata pe primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, Primaria Focsani, Consiliul Local, si doi consilieri juridici din cadrul Primariei. Ion Constantin a cerut anularea hotaririi de concesionare a terenului revendicat si constatarea faptului ca municipalitatea a incalcat prevederile Legii 10/2001. Terenul a fost evaluat de Ioan Constantin la valoarea de 100 de euro pe metru patratrat. In total, proprietatea a fost evaluata la suma de 5,5 miliarde de lei, din care 4,7 miliarde de lei pentru teren si 800 de milioane de lei pentru casa demolata. Pentru aceasta s-au cerut daune de 10 milioane de lei pentru fiecare zi intirziere "pina la executarea obligatiei de a emite decizii" si daune compensatorii de 1,45 miliarde de lei pentru concesionarea terenului. De asemenea, presedintele Tribunalului a cerut 40 de milioane de lei pe luna, reprezentind "dobinda legala conform taxei de scont BNR calculata in raport cu valoarea totala de 5,5 miliarde de lei. "Mai cer sase miliarde de lei cu titlul de daune morale, care sa fie virate in contul azilului pentru batrini", solicita Ioan Constantin in actiune. In total, suma ceruta de presedintele Tribunalului Vrancea depaseste 13 miliarde de lei, ceea ce va pricinui o gaura serioasa in bugetul Primariei in cazul in care va cistiga procesul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.