VIDEO!!! Primării de top din Vrancea-Primarul care a pus pe internet, cu bani europeni,”tot ce se petrece în comună”

Ştefan Paraschiv,  primarul din  Cîmpineanca, a  încercat  în cei opt ani de  mandat să  schimbe în bine vieţile localnicilor din apropierea Focşaniului.Două proiecte găsite de primar pe internet au dus la reabilitarea şi modernizarea şcolii şi a primăriei.Ansamblul de dansuri populare “Cununiţa” este mândria primarului, fiind unul dintre primele proiecte pe care le-a pus în practică odată instalat în funcţie.Nici proiectele de infrastructură nu au fost uitate de administraţia comunală

 

 

 

Ştefan Paraschiv,primar al comunei Cîmpineaca,a venit la primărie în urmă cu opt ani şi şi-a propus să schimbe în bine comuna natală.“Am preluat mandatul de primar al comunei Cîmpineanca cu convingerea că pot schimba în bine imaginea comunei şi viaţa locuitorilor săi”,spune primarul care îşi aminteşte că venea după o experienţă de 10 ani de zile de lucru pe şantier şi alţi 10 ani în mediul privat.“Fiind locuitor al comunei am considerat că trebuie să fac tot ce  depinde de mine pentru localitatea natală”,adaugă edilul.
 

Primăria a fost reabilitată, iar funcţionarii trimişi la cursuri
“Toate materialele şi dotările din această şcoală corespund normelor europene. Cum le găsiţi la noi le găsiţi în orice ţară din UE”,precizează primarul de la Cîmpineanca

Printre primele măsuri pe care le-a luat Ştefan Paraschiv la numirea în funcţie a fost să organizeze serviciile publice din cadrul localităţii, de la înfiinţarea serviciului de apă-canal, la înfiinţarea serviciului de gospodărie comunală. De asemenea, prioritară a fost, spune edilul, şi înfiinţarea serviciului de salubritate unde erau probleme foarte mari.“Erau gunoie peste tot şi a trebuit să înfiinţăm un serviciu care să gestioneze deşeurile. Chiar şi la serviciul de transport am făcut modificări, în sensul că am modificat traseul de transport al microbuzelor”,menţionează primarulParaschiv,dând exemplu satului Pietroasa unde locuitorii nu aveau acces la serviciul de transport public. Transparenţa actului actului administrativ şi implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor de interes major au constituit elementul fundamental care a stat la baza acţiunilor pentru redefinirea serviciilor din primărie, spune Ştefan Paraschiv. “La primărie am găsit un colectiv crispat, trist. Oamenii din comună erau dezamăgiţi de ce se întâmplase până atunci, mă refer la investiţii, la servicii care nu funcţionau cum trebuie. Sediul primăriei arăta foarte rău. Mulţi îşi amintesc acest lucru, dar am căutat să modernizăm birourile, curtea, împrejurimile primăriei şi încet-încet să o aducem la standarde moderne”, ne-a declarat primarul. Acesta îşi aminteşte cum un proiect cu finanţare europeană găsit pe internet a dus azi la o mai bună funcţionare a serviciilor. “Am avut un proiect pe care l-am accesat prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative (PODCA). Au fost în jur de 200.000 de euro, în 2010, iar proiectul prevedea eficientizarea serviciilor oferite populaţiei. Acesta a constat în crearea unui site al primăriei prin care să se poată ţine legătura cu localnicii. Oricine îl poate deschide şi vedea la rubrica anunţuri tot ce se petrece în comună, inclusiv finanţările pe care le primeşte primaria din diverse fonduri”, se mândreşte primarul. De asemenea, tot prin acest proiect, toţi angajaţii primăriei au fost trimişi la specializare. Şi nu la unul, ci la nu mai puţin de opt cursuri de specializare şi calificare. Totodată, fiecare birou a fost dotat cu aparatură modernă.
 

„Postul de Poliţie era chiar o ruşine pentru localitatea noastră”
În zilele următoare, la Cîmpineanca va fi inaugurat şi sediul poliţiei comunale.“Este un lucru la care am ţinut foarte mult, pentru că aveam un sediu foarte vechi, care nu mai fusese reabilitat de foarte mult timp. Lucrătorii Postului de Poliţie lucrau în condiţii mai puţin plăcute şi pot să spun că era chiar o ruşine pentru localitatea noastră. Am considerat că e necesar să le creăm un spaţiu modern. Sediul se află în apropierea primăriei, iar încet-încet, această stradă se va transforma într-un centru civic, în care toate instituţiile să fie la paramentri europeni”,ne-a spus primul gospodar al comunei. Investiţia a fost suportată din banii administraţiei locale, care a alocat pentru acest proiect suma de 40.000 de lei.
 

Unele străzi reabilitate, altele în curs de reabilitare
O parte dintre drumurile din Cîmpineanca au fost deja reabilitate şi asfaltate, dar primarul recunoaşte că mai e mult de muncă la acest capitol:“Am reabilitat şoseaua principală cu ajutorul unui proiect europen. În cursul anului trecut am mai avut o a doua etapă de finanţare la două străzi de circa un kilometru în localitatea Cîmpineanca”.Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Vor urma şi alte proiecte, dintre care unele sunt deja depuse la organismele europene, iar altele sunt în faza de proiect. Astfel, dacă trei drumuri din comună au fost deja asfaltate, inclusiv drumul judeţean 205 S şi două străzi care s-au modernizat printr-un program cu fonduri de la UE, în prezent este depus un alt proiect care curprinde 11 străzi şi 7 km lungime de şosea. Valoarea proiectului este de un milion de euro, acesta aflându-se în faza de evaluare. Urmează şi o a treia etapă de finanţare care cuprinde alte două străzi.
 

Grădiniţă modernizată cu bani europeni
Modernizarea grădiniţei din Cîmpineanca s-a făcut tot cu fonduri europene, printr-un program PHARE, care a alocat acestui proiect circa 200.000 de euro.“După ce s-au terminat lucrările de reabilitare a grădiniţei, în cursul anului trecut am făcut o extindere a grădiniţei, în sensul prelungirii programului, de la program normal la program prelungit. Toate dotările grădiniţei au fost cumpărate de către Primărie şi au costat în jur de 30.000 de lei. Cu această ocazie s-au înfiinţat şi două noi locuri de muncă, pentru că s-a creat o grupă de 32 de copii care sunt la program prelungit”,ne-a spus Ştefan Paraschiv.Dotările constau în pătuţuri, mese, scăunele, cu toate accesoriile necesare, precum şi o sală unde se serveşte masa. Peste 70 de copii beneficiază de serviciile grădiniţei din Cîmpineanca.Iar lângă grădiniţă a fost înfiinţat şi un cabinet stomatologic de care beneficiază gratuit toţi copiii din grădiniţă şi de la şcoală.
 

Şcoala reabilitătă cu bani dintr-un proiect găsit pe internet
Foto:Cîmpineanca are unul dintre cele mai bune site-uri de primărie din judeţ

Că primarul ştie să folosească bine internetul, este deja dovedit. Nu numai primăria a fost reabilitată cu proiecte găsite pe net, dar şi şcoala din Cîmpineanca.“Şcoala a fost reabilitată şi modernizată printr-un proiect găsit de mine pe internet acum câţiva ani. Am parcurs toţi paşii care trebuiau şi am obţinut finanţarea. Valoarea proiectului a fost de 1.100.000 de euro. Proiectul a cuprins reabilitarea clădirii şcolii, reabilitarea unei foste cantine a şcolii pe care am transformat-o în sală de festivităţi. Pe lângă sala de festivităţi a luat fiinţă şi un laborator de informatică cu 24 de calculatoare şi o bibliotecă. Toate materialele şi dotările din această şcoală corespund normelor europene. Cum le găsiţi la noi le găsiţi în orice ţară din UE”,spune edilul din Cîmpineanca.Lângă şcoală a apărut şi un teren de sport, care însă nu a costat niciun ban primăria, abilitatea primarului dovedindu-se încă o dată la înălţime. Astfel, terenul de sport a fost sponsorizat de un agent comercial care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei.
 

Paza bună trece primejdia rea: Sistemul Big-Brother funcţionează!
Elevii de la Cîmpineanca sunt supravegheaţi tot timpul în şcoală printr-un sistem de monitorizare video ultraperformant.“Copiii cuminţi nu prea sunt copii. Dar nu am avut probleme la nivel de şcoală din acest punct de vedere şi totul a decurs foarte bine. Fiecare sală de clasă este dotată cu sistem de supraveghere, cu aer condiţionat, cu televizor şi calculator. Laboratoarele de asemenea sunt dotate cu tot felul de planşe şi machete noi cumpărate”,ne-a spus primarul, care se mândreşte cu faptul că nu au existat incidente în şcoala în care învaţă în prezent 320 de elevi.
 

Un ansamblu de dansuri populare la Cîmpineanca

În cadrul Şcolii Cîmpineanca funcţionează„Ansamblul de dansuri populare Cununiţa”,care are numeroase participări la concursurile din întreaga ţară. Şi care este nelipsit de la Zilele comunei Cîmpineanca,care se ţin în fiecare an în luna septembrie. „Unul din primele lucruri pe care le-am făcut de când sunt primar a fost acela de a înfiinţa o echipă de dansuri populare şi o echipă de fotbal. Echipa de dansuri populare a fost înfiinţată în urmă cu opt ani şi cuprinde trei ansambluri, de la grădiniţă, la clasele I-IV şi clasele V-VIII. După ce termină elevii şcoala la noi, le dăm o diplomă de dansatori. Am înţeles de la foştii elevi care au ajuns în centre universitare din ţară că unii continuă această activitate şi se întorc cu plăcere în şcoală. Anual, participăm la toate concursurile la care suntem invitaţi şi aş intenţiona ca pe viitor să creăm şi un concurs la noi în localitate. Copii au costume populare specifice zonei pe care noi le-am cumpărat şi le-am dat în dotare. Le închiriem microbuz, le asigurăm transport, cazare şi tot ce trebuie”, spune primarul. Iar dansatorii nu au dezamăgit. Pentru că de la fiecare concurs la care au participat s-au întors cu diplome preţioase.(Maria BRATU)
Comuna Cîmpineanca este situată pe albia râului Milcov la sud -vest de municipiul Focşani, la o depărtare de numai 4 Km de centrul oraşului reşedinţă de judeţ. Comuna se învecinează la sud-est cu municipiul Focşani, la nord-vest cu comuna Cîrligele, la vest cu comuna Vîrteşcoiu şi la nord-est cu oraşul cimpineanca colaj primar cimpinenca colaj scoala stefan paraschiv primarie cimpineanca primar campineanca primar campineanca3. Localitatea de reşedinţă şi cele două sate aparţinătoare (Vîlcele şi Pietroasa) au o suprafaţă totală de 1957 ha şi o populaţie de 3.650 locuitori, a căror principală îndeletnicire o reprezintă viticultura. Pe teritoriul comunei Cîmpineanca se află două monumente ale eroilor: Mumentul eroilor ridicat pentru apărarea independenţei patriei ridicat în 1938 în memoria celor 37 de eroi din Cîmpineanca căzuţi pe front şi Monumentul eroilor căzuţi în războiul din 1916-1919 din satul Floreşti, ridicat în anul 1938. De asemenea, în comună se afla nu mai puţin de cinci locaşuri de cult, din care multe pot fi catalogate ca monumente istorice. Cea mai veche, Biserica „Sf. Voievozi” din satul Floreşti, a fost construită în anul 1545. Mai multe detalii despre localitatea Cîmpineanca găsiţi pe site-ul primăriei, www.primariacampineanca.ro

Primării de top din Vrancea

Stradă, şcoală, apă curentă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetăţenii din mediul rural pentru a simţi că trăiesc într-o ţară cu adevărat europeană. Chiar dacă banii pentru investiţii sunt cel mai mare of al primarilor din judeţul nostru, există prim gospodari care au reuşit să schimbe în bine faţa localităţilor chiar şi cu mai puţin sprijin din partea statului. Şi cu ajutorul acestora, Vrancea se mişcă.

Stimaţi primari,

Aveţi ceva de spus şi mai ales de arătat comunităţii pe care o reprezentaţi? Ziarul de Vrancea vă stă la dispoziţie pentru a vă face cunoscute realizările, dacă aveţi aşa ceva. Pentru că investiţiile şi proiectele comunitare care nu sunt promovate, arătate şi mai ales explicate, nu există!
Şi mai există oare primari care să nu dea socoteală alegătorilor la final de mandat?

Articole recente

admin Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *