Viața satului

Suprafața agricolă pentru care s-au cerut subvenții a crescut cu peste 3%

Mihai Boicu
16 mai 2018 2023 vizualizări

 APIA a primit cereri pentru o suprafață mai mare cu 5310 hecatare față de anul trecut, datorită comasării terenurilor mici

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) a finalizat campania de primire a cererilor de subvenții, derulată în perioada 1 martie – 15 mai. În comparație cu anul trecut, numărul cererilor a scăzut ușor, în timp ce suprafața agricolă a crescut, lucru care confirmă tendința de comasare a terenurilor. Astfel, dintr-un total de 22.573 de cereri estimate au fost depuse 22.128 de cereri, reprezentând un procent de 98,03%. Suprafața pentru care s-au solicitat subvenții a fost de 161.605,41 hectare, cu 5310 hectare mai mult decât în 2017. Creșterea de 3,4% s-a datorat comasării suprafețelor mici, printre arendare sau vânzare. ”În perioada 16 – 31 mai fermierii mai pot face modificări în cererea unică de plată, pentru adăugarea sau retragerea unor suprafețe. Ne dorim ca să respectăm calendarul stabilit, iar fermierii să primească avansul începând cu data de 16 octombrie”, a declarat Ionel Partene, directorul APIA, în cadrul unei conferințe de presă. Etapele următoare constau în definitivarea cererilor depuse până la data de 31 mai, după care se vor stabili eșantioanele verificate prin controale în teren sau prin teledetecție. Controalele se vor încheia până pe data de 1 octombrie, astfel încât din 16 octombrie să înceapa plata avansului din subvenții. ”Extrem de interesant este faptul că în ultimii doi ani am avut o creștere anuală a suprafeței de peste 3%. Asta înseamnă că a existat interes din partea fermierilor, dar și din partea autorităților locale, unde se pierdeau suprafețe de pășune pentru că nu se făceau la timp contractele de concesiune”, a mai spus Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Ticu Costandache, directorul Direcției Agricole Vrancea, a precizat la rândul său că suprafața pentru care s-au cerut subvenții se încadrează în limitele suprafeței agricole din Vrancea și că mai este loc de creștere. Angajații APIA au lucrat sâmbătă și duminica și au stat peste program, pentru a primi cereri de la fermieri. Numai în ultima zi, la APIA s-au depus 333 de cereri, ultima în jurul orei 21.30 – 22.00. Potrivit directorului APIA, a existat o colaborare foarte bună cu Direcția Agricolă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și cu primăriile. Chiar dacă au fost multe persoane care nu au ținut cont de ziua și ora trecute în invitațiile de la APIA, acestea au fost reprogramate în așa fel încât să nu afecteze procesul de primire a cererilor. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.