Viața satului

Șefii APIA s-au întâlnit cu viticultorii pentru a prezenta măsurile de sprijin în viticultură

Mihai Boicu
22 mar 2018 3271 vizualizări

Aceștia au anunțat la Focșani că pe lângă restructurarea și reconversia viilor se dau bani și pentru sistemul de picurare u de asemenea, se finanțează 50% din investițiile din procesare u fermierii au întrebat de ce nu se pot accesa credite garantând cu investițiile sau de ce tractoarele pentru viticultură obțin punctaj mic la finanțare u o soluție ar fi asocierea producătorilor

Reprezentanții Agenției de Plăți și pentru Intervenție în Agricultură (APIA) au venit joi la Focșani pentru a se întâlni cu fermierii din județ și reprezentanții locali ai instituțiilor din agricultură, pentru a discuta despre măsurile de sprijin pentru viticultură, legume și fructe. Având în vedere specificul județului nostru, întâlnirea a fost axată pe restructurare și reconversia plantațiilor viticole, dar și pe finanțările pentru crame și utilaje. Din partea APIA a venit directorul general ajunct Constatin Bîrcă, directorul adjunct Adriana Chirea, în timp ce Ministerul Agrculturii a fost reprezentant de directorul Cornel Dicu. Pentru restructurarea și reconversia viilor procentul de absorbție a fondurilor de 100%, iar reprezentanții APIA au spus că este nevoie de asocierea viticultorilor pentru a atrage toate fondurile UE. În acest au apărut și noutăți în ceea ce privește reconversia. ”Începând din acest an, am introdus în această măsură instalarea sistemului de irigat prin picurare”, a anunțat Constantin Bîrcă, diretor general adjunct APIA. Un alt element de noutate este sprijinul pentru construirea de crame noi. Directorul adjunct Adriana Chirea a precizat într-o lună vor putea fi depuse proiecte pentru instalații de irigat prin picurare. Pe de altă parte, Institutul de la Valea Călugărească efectuează o reverificare și readaptare a sumelor care sunt luate în calcul pentru restructurare și reconversie. De anul trecut se poate accesa și măsura de investiții în sectorul de procesare, unde se acordă 50% din valoarea proiectului și unde deja proiectele depuse în ianuarie au fost aprobate. O altă măsură care poate fi accesată de fermieri este cea de informare pe piața UE, unde se acordă finanțare pentru prezentarea la târguri, vizite ale clienților sau realizarea de site-uri.

Producătorii care se asociază obțin mai ușor finanțare

Persoanele care au venit la întâlnirea cu conducerea APIA au avut întrebări precise legate de proiectele pe care el derulează. Astfel, un om de afaceri a întrebat dacă o cramă nouă poate fi ipotecată, realizată prin măsura de investiții care poate fi accesată de anul trecut, având în vedere că are nevoie și de credite bancare. Adriana Chirea a spus că în acest moment nu se poate, având în vedere că în trecut când s-a permis obținerea de împrumturi producătorii s-au certat între ei, iar fondurile nu mai fost recuperate deoarece banii s-au dus la bancă. Reprezentantul APIA a lăsat însă o portiță de discuții și în acest caz, spunând că s-ar putea face o completare printr-un ordin de ministru pentru a clarifica problema. Un alt fermier a arătat că există fonduri pentru reconversie și procesare, dar nu există pentru tractoare specializate pentru viticultură, aceasta fiind veriga lipsă. De asemenea, acesta a arătat investițiile într-o cramă sunt foarte mari, dând exemplul uneia care ajunge la 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă că producătorul trebuie să investească 2 milioane de euro, bani pe care nu are de  unde să îi obțină. Reprezentanții Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale Vrancea au arătat că un grup de producători poate obține până la 100.000 de euro anual pentru comercializarea producției. Fermierii din viticultură au mai ridicat problema obținerii finanțării pentru tractoare, susținând că fermierii din cultura mare obțin mult mai ușor bani, deoarece lucrează suprafețe mari și obțin punctaj pentru zone deforizate. Și în acest caz, soluția prezentată de AFIR a fost asocierea fermierilor, deoarece un grup de fermieri poate obține un punctaj mult mai bun. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.