Viața satului

Foto | Cozonacul făcut după reţeta Babei Vrîncioaia 

Janine VADISLAV
28 dec 2020 8395 vizualizări

Ca în fiecare an, gospodinele din Vrancea au încins cuptoarele, fie, la soba din casă, la aragaz, fie la cuptorul din curte în care se pot coace şi 10kg de cozonac odată. Fiecare zonă are reţeta ei, considerată a fi cea mai bună. Dar cea mai râvnită este reţeta Babei Vrîncioaia pe care femeile, care o mai ştiu, din satul Babei o păzesc cu străşnicie de sute de ani. Din cozonacul Babei Vrâncioaia se spune că a gustat însuşi Ştefan cel Mare, retras aici după o grea înfrângere. Vrânceanca i-a dat la plecare pe cei 7 flăcăi ai săi, ca nişte brazi, să-i fie alături în luptă, dar şi celebrul cozonac, care nu se învecheşte niciodată. Reţeta însă a rămas, până în ziua de azi, o mare taină. Cine l-a gustat spune că este foarte plăcut la gust, cu o aromă specială, de ce mănânci, ai tot mânca!

În Vrîncioaia, singura care mai are reţeta este doamna Maria Ochean, care a primit-o de la bunica sa, iar bunica de la... Aşa începe povestea reţetei pe care nimeni nu a văzut-o vreodată. Câţiva apropiaţi au avut norocul să guste din celebrul cozonac şi sunt gata să jure că un asemenea desert n-au mai mâncat niciodată.

-  Doamnă Maria, când aţi făcut prima oara cozonac?

„Prima oară am făcut cozonac la 20 de ani”.

- De la cine aţi învăţat? 

„De la mama. Pe atunci, se făcea un cozonac sărăcuţ, că nici făină nu găseai pe vremea aceea.”

Imediat ce sosesc ajutoarele, trei nepoate, care abia aşteaptă să „fure” secretul cozonacului babei Vrîncioaia şi o vecină, care se laudă că mama ei făcea - de fapt - cel mai bun cozonac din sat, doamna Maria spune care sunt ingredientele folosite, pentru un kilogram de făină.

„Un cub de drojdie, 4 ouă, o cană cu zahar - mai mare, în jur de 250 gr., un păhăruţ de ulei, un păhăruţ de smântina şi celelalte cât mai cuprinde, un pic de apa minerală şi lapte.” 

Să fie apa de munte ingredientul minune?

„Laptele, îl luăm de la vacile noastre.”

Sau laptele?

Doamna Maria se face că n-aude. Opăreşte făina adusă de Adela.

„Ştiţi de ce se opăreşte făina? Cozonacul să stea mai mult proaspăt.”.

Să fie secretul la făină?

„Ăsta-i secretul, da!”

Fetele curăţă nucile şi doamna Maria bate gălbenuşurile.

„Numai gălbenuşul se pune la frământatul cozonacului, iar albuşul îl folosesc la nucă.” 

E momentul ca doamna Maria să înceapă frământatul, dar secretul reţetei tot nu l-am aflat. Îşi face o cruce mare, „Doamne ajută!”

Să fie credinţa ingredientul miraculos? 

„Secretul la cozonac, după ce am pus toate ingredientele, e să-l frământăm foarte bine, până se leapădă de pe mâini. După aceea îl luăm la frământat cu ulei. Gicuţă, mai pune o ţâră...!”

Reţeta nu se spune, se fură, iar fetele sunt numai ochi şi urechi. După ce l-a frământat bine, doamna Maria lasă aluatul la crescut o oră, la temperatura camerei. 

- Adela, ştii să faci cozonac? o întreb pe una dintre nepoate. 

„Încă nu, dar învăţ”, spune copila.  

- Cum ţi s-a părut azi, e greu? 

„O femeie gospodină trebuie să ştie să facă şi mâncare şi curat, să facă de toate”, spune Adela.

Doamna Maria împarte aluatul în trei şi cozonacul începe să prindă formă. Umplut cu cacao şi rahat în 2 culori, aluatul este rulat, rulourile sunt împletite şi aşezate în tava tapetată cu unt şi hârtie de copt. Cei 3 cozonaci stau la copt 45 min. şi gata! Dar secretul reţetei nu se lasă descifrat. 

- De unde aveţi reţeta? întreb.

 „De la Baba Vrîncioaia. E posibil să fi gustat şi Ştefan cel Mare când a venit la Babă să-i ceară ajutor...”

Gustăm din cozonacul miraculos, fierbinte încă.

„Cozonacul e mai bun când este un pic răcorit, pentru că se simte mai bine gustul şi aroma”, spune Safta, vecina.

„Cozonacul de nota 10 trebuie să fie bine crescut, să fie pufos, să fie aromat. Ăla e cozonacul de nota 10!” - spune doamna Maria Ochean, mulţumită de bunătatea de cozonac care i-a ieşit.

Adevărată sau doar un mit, reţeta Babei Vrîncioaia face adevărate minuni căci „turcii se bat” la gura noastră când doamna Maria taie primul cozonac. ( Janine VADISLAV )


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.