Viața satului

VIDEO!!!„Blestemul” care a lovit Jariştea: 80% din vii sunt compromise

Aurelian Ivan
17 iun 2013 1487 vizualizări
“De cand sunt pe pămant nu am văzut asemenea cădere de grindină”, spune primarul Cătălin Toma u 1.300 de hectare de vie au fost compromise, la începutul anului de îngheţ, iar acum de grindină u cum nu au asigurări, fermierii aşteaptă ajutor de la autorităţi

Zona viticolă Jariştea a fost distrusă de grindină în procent de 80%. Blestemul jăreştenilor a început din ianuarie cand viile din partea de vale a comunei au îngheţat. Cei din deal, care s-au bucurat că nu au fost afectaţi de îngheţ, au rămas acum fără vii din cauza grindinei. Bătranii nu îşi aduc aminte de o asemenea calamitate ca în acest an. „Comuna Jariştea are 1.690 de hectare, iar în proporţie de 80% este afectată, adică 1.200, 1.300 de hectare”, spune Cătălin Toma, primarul comunei.
 

“E valea plangerii!”

Jariştea, una dintre cele mai importante localităţi viticole ale judeţului, nu mai are aproape nimic, după ce grindina a distrus viile şi celelalte culturi din comună. Oamenii s-au confruntat cu o adevărată revărsare de furie a naturii: într-o săptămană şi jumătate, două valuri de grindină au lovit localitatea. Prima cădere de „piatră” a fost pe 27 mai, cu cateva săptămani în urmă o altă rafală de grindină a pus la pămant munca gospodarilor. Această a nenorocire a venit după îngheţul din iarnă, care a afectat viile aflate în zonele joase. Localnicii din Jariştea sunt acum într-o situaţie foarte dificilă, pentru că mulţi dintre ei îşi caştigă traiul de pe urma viticulturii. O gospodară din zona de deal a comunei, acolo unde grindina a făcut ravagii,  îşi plange durerea. Toată munca, dar mai ales banii atat de greu caştigaţi şi cheltuiţi pentru întreţinerea viei s-au dus pe apa sambetei. “Vindeam şi eu toamna strugurii ca să am cu ce trăi iarna, că nu am pensie. Să le cer copiilor să muncească pentru mine? Absolut nimic nu mai avem ce recupera, nu ştiu la anul dacă o mai fi bună via”, se tanguie femeia. O vecină completează cu durerea ei tabloul proporţiilor calamităţii”: “E valea plangerii! Nu avem ce culege, nici la ce ne uita, e bătută 100%”. Acelaşi şoc a fost retrăit şi de autorităţile locale. “Nici eu de cand sunt pe pămant nu am văzut asemenea cădere de grindină. Comuna Jariştea are 1.690 de hectare, iar în proporţie de 80% este afectată, adică 1.200, 1.300 de hectare”, ne-a spus primarul Cătălin Toma.

Viile din vale au îngheţat

Coborand dealurile comunei Jariştea se ajunge în viile din vale. Sunt cele care au scăpat de grindină, dar nu de îngheţul de la începutul anului. Oamenii povestesc cu durere că au cheltuit în medie 7.000 de lei pentru întreţinerea unui hectar de vie şi acum nu au ce culege. “Pentru agricultorii din Jariştea este un an foarte greu. În primul rand am plecat cu stangul de la început. Îngheţul a afectat aşa de tare pe unele suprafeţe din comună de 100%. Nu mai avem ce vinde, ce să facem, mai răman unul sau doi care au avut noroc, dar noi şi grindină şi îngheţ suntem total distruşi”, ne-a spus Constantin Roşu, un fermier din zonă. Grindina a lovit luna aceasta, mai exact pe 5 iunie  şi comuna Boloteşti unde cateva sute de hectare de culturi au fost distruse. Autorităţile locale au făcut publice cifrele dezastrului: 400 de hectare de viţă-de-vie, 100 de hectare de porumb, 180 de hectare de livadă şi 30 de hectare de legume. Şi tot din cauza grindinei cateva hectare de legume din comuna Bilieşti au fost distruse. Autorităţile judeţene au înaintat solicitări către Ministerul Agriculturii şi Guvern pentru ca viticultorii să fie sprijiniţi cu substanţe pentru cicatrizarea rănilor provocate de grindină butucilor de vie. Fără aceste tratamente viile ar putea fi pierdute în anii următori. Pană acum nu s-a primit nici un răspuns de la Bucureşti. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material despre acest subiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eu, acum 3968 zile, 49 minute, 18 secunde
si din morti?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.