Viața satului

Conducerea APDRP a făcut “reclamă” fondurilor europene la Dumitreşti

Mihai Boicu
14 iun 2013 1953 vizualizări
In comuna de pe Valea Ramnicului a avut loc conferinţa judeţeană a campaniei de informare “PNDR vine în satul tău”.Conducerea APDRP a folosit acest prilej pentru a discuta cu potenţialii beneficari despre fonduri europene

Şefii naţionali şi locali Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au venit ieri la Dumitreşti pentru a participa la Conferinţa judeţeană a campaniei “PNDR vine în satul tău”. Aceasta este cea mai amplă campanie de informare desfăşurată de APDRP, în cadrul căreia se va discuta cu peste 200.000 de fermieri şi factori de decizie locali. La Dumitreşti au venit mulţi localnici, beneficiari ai proiectelor APDPR şi persoane interesate de fondurile europene, primari din tot judeţul. Lor li s-au alăturat prefectul Cătălin Kanty Popescu, Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele CJ, dar şi deputatul Nini Săpunaru, care reprezintă Colegiul 3 în Camera Deputaţilor. “Scopul nostru este să-i cunoaştem pe beneficiari, să fim mai aproape de ei. Un alt scop este să ne testăm proprii angajaţi şi să vedem cum se poartă cu beneficiarii. Sunt un fel de clienţi misterioşi care se dau drept beneficiari”, a spus George Turtoi, directorul general al APDRP. Gabriel Bărculescu, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), a afirmat că în Vrancea fondurile europene intrate efectiv în posesia beneficiarilor de proiecte se ridică la peste 39 milioane de euro. “Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă (Măsura 141) are contractate în judeţul Vrancea 1.942 de proiecte în valoare nerambursabilă de aproximativ 14,5 milioane de euro, beneficiarii acestei măsuri de finanţare primind 7,6 milioane de euro”, a spus Gabriel Bărculescu. Acesta a spus că Vrancea este fruntaşă la Măsura 141, pentru ferme de semi-subzistenţă, dar a reuşit să atragă un număr important de proiecte şi la Măsura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, unde au fost contractate 283 de proiecte în valoare de aproximativ 6,2 milioane de euro. 

Birocraţia şi legislaţia imprevizilă îi afectează pe beneficiari

Participanţii la întalnirea de la Dumitreşti s-au plans de birocraţia de care se lovesc în acordarea proiectelor şi au întrebat ce se întamplă cu proiectele eligibile, dar care nu au primit finanţare. În acest caz, directorul general al APDRP a spus că singura soluţie este finanţarea de la bugetul naţional, în condiţiile în care există un deficit pe plăţile directe. Reprezentul unei firme a ridicat şi problema modului în care se poate pierde calitatea de plătitor TVA pentru inactivitate, acuzand faptul că a pierdut finanţarea din acest motiv, în timp ce firmele străine sunt exceptate de la aceste prevederi. Şi primarul de la Vidra, Nică Micu, a acuzat că deşi i-a fost avizat favorabil un proiect, nu poate demara licitaţia de două luni din cauza documentelor care i se tot cer. Edilul a ridicat şi problema locuitorilor din zona de munte necooperativizată, unde sunt dificultăţi din cauza lipsei documentelor, beneficiari care au pierdut bani pentru că nu au avut decat adeverinţe de la primărie. Vasile Carnariu, directorul coordonator al APIA şi APDRP, a spuc că “trebuie să se găsească o posibilitate să se facă acte cadastrale”, în timp ce Nini Săpunaru a afirmat că sunt sume foarte mari pentru intabularea terenurilor. Oficialii APDRP i-au îndemnat pe cei care au participat la conferinţa judeţeană de la Dumitreşti să acceze Măsura 121 pentru sprijinirea fermelor familiale, care beneficiază de un buget total de 50 de milioane de euro. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.