Viața satului

Parlamentul a tăiat din normele de venit pentru agricultură

Mihai Boicu
19 mai 2013 1564 vizualizări
Parlamentul a modificat plafoanele pentru impozitarea agricultorilor pe bază de norme de venit. În cazul viţei de vie, impozitarea începe de la 1 hectar şi nu de la 0,5 hectare, cat stabilise Guvernul. De asemenea, taxarea începe de la 50 de oi, 25 de caprine şi 75 de familii de albine

Parlamentul a micşorat norma de venit la cartofi de la 3.448 lei la 2.900 lei, pentru legumele cultivate în camp de la 4.001 lei la 2.326 lei, iar pentru cele cultivate în spaţii protejate de la 8.033 lei la 5.117 lei. Pentru pomi norma de venit a fost redusă de la 4.709 lei la 3.800 lei, în timp ce pentru arbuştii fructiferi, o categorie introdusă de Parlament, norma de venit este de 1.385 lei pentru suprafeţele de peste un hectar. Cei care au mai mult de două vaci au o normă de 453 lei, iar pentru mai mult de două bivoliţe suma este de 326 lei. La ovine şi caprine s-a stabilit o normă de venit de 47 lei pentru ceea ce depăşeşte plafonul. La porci, a fost stabilită o singură cotă de 56 de lei pentru peste şase capete. La fel s-a procedat şi în cazul albinelor, unde cine are peste 75 de familii plăteşte impozit de 16% din norma de venit de 40 de lei pe familie. Pentru păsările de curte a fost păstrată norma de venit de 3 lei pentru peste 100 de capete, în timp ce norma de 2 lei pentru peste 500 de capete a fost eliminată. În rest, au fost aprobate prevederile Codului Fiscal stabilite de Guvern prin OG 8/2013. Legea aprobată de Parlament introduce şi alte categorii de venituri care nu sunt impozabile: cele din valorificarea în stare naturală a produselor culese din flora sălbatică, cu excepţia masei lemnoase, pentru care nu se impozitează veniturile din exploatarea şi valorificarea a cel mult 20 de metri cubi pe an din pădurile proprietate; veniturile din produse din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial şi nici cel din exploatarea păşunilor şi faneţelor naturale; cultivarea terenurilor cu plante furajere pentru hrănirea animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit. Cei care obţin venituri impozabile taxate pe bază de norme de venit trebuie să le declare la Finanţe pană pe 27 mai. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.