Viața satului

VIDEO!!!Doi fermieri vranceni, cei mai mari furnizori de lapte de la Danone

Mihai Boicu
24 mar 2013 16583 vizualizări
“Secretul” aflatoxinei: nu ai furaje cu mucegai, ai lapte bun.In Vrancea sunt două mari ferme care vand zilnic 14.000 de litri de lapte către Danone, cel mai important jucător de pe piaţa produselor lactate.Reprezentanţii fermerlor Agroind Doaga, cel mai mare producător de lapte din Vrancea, spun că apariţia toxinei în lapte depinde de modul în care sunt depozitate furajele.In judeţul nostru nu s-au descoperit probleme la ferme.Directorul Agroind crede că scandalul aflatoxinei trebuia tratat “în linişte”, adică mai întai se făceau verificări şi apoi se anunţau rezultatele

Aflatoxina, substanţa care i-a băgat în sperieţi pe romanii cărora le place laptele, se dezvoltă în furajele cu mucegai, de acolo prin alimentaţie ajunge la vaci, trece în lapte şi apoi în organismul uman. Acesta este, pe scurt, traseul toxinei produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus, care a cauzat panică pe piaţa romanească şi a adus pierderi producătorilor de lapte. În Vrancea, cei mai mari producători au contracte cu compania Danone, cel mai important jucător de piaţa lactatelor şi, cel puţin deocamdată, nu se anticipează că vor apare dificultăţi în derularea acestor contracte. Scandalul aflatoxinei a dus, potrivit estimărilor autorităţilor centrale, la o scădere cu 25% a consumului laptelui din ţara noastră. La Agroind Doaga se produc zilnic 8.000 litri de lapte, cea mai mare cantitate din judeţ, iar în toamnă această cantitate va creşte la 10.000 de litri. Societatea are în total 814 capete, din care 320 de vaci care dau efectiv lapte, producţia zilnică fiind în jurul a 25 de litri de lapte la o vacă. Directorul societăţii, Petrică Azoiţei, este de părere că scandalul aflatoxinei nu a fost tratat aşa cum trebuie de autorităţi. “Această problemă trebuia rezolvată în linişte. Autorităţile trebuiau să facă mai întai controale la firme şi apoi să prezinte o concluzie”, comentează directorul Agroind. Şi societatea vranceană a fost verificată, însă nu au fost probleme în privinţa calităţii laptelui, după cum susţine acţionarul majoritar.

Cum conservi furajele, aşa ai laptele

Furajele păstrate în condiţii bune asigură un lapte de calitate

Depozitarea furajelor este cheia prevenirii apariţiei aflatoxinei în lapte, iar de la hrana conservată în condiţii bune iese şi lapte de calitate. “Practic, furajele nu se pot izola perfect şi atunci la partea de deasupra poate apare mucegai. Această parte se decopertează, dar sunt unii care nu fac asta”, a declarat Dănel Cozma, directorul tehnic al Agroind. Chiar dacă nu este normal ca această toxină să apară în laptele de pe raft, oamenii nici nu trebuie să se teamă că vor apărea probleme, pentru că este nevoie de o cantitate foarte mare de lapte consumat pentru a se îmbolnăvi. Este vorba de nu mai puţin de 25 de litri de lapte zilnic, pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce este imposibil în realitate. O altă întrebare care se pune este de ce a apărut aflatoxina abia acum, dacă înainte nu a existat sau dacă a fost, dar nu s-a verificat. “Pană acum, nu s-a dat importanţă identificării aflatoxinei din lapte”, crede Dănel Cozma, directorul tehnic al Agrodind Doaga. Societatea are avantajul că deţine o suprafaţă mare de teren, de circa 1.000 de hectare, de pe care produce hrana necesară pentru vaci, dar şi pentru porci. În acest mod, producătorul de lapte se poate apăra împotriva creşterii preţurilor, dar poate controla şi depozitarea furajelor.

Două ferme în “Drumul laptelui” de la Danone

Vacile se pot scărpina “automat” pe muzică de Bach

Compania Danone, principalul producător de iaurturi din ţara noastră şi nu numai, a organizat sambătă o vizită a consumatorilor de lapte la ferma de la Doaga, care de la inaugurarea noului grajd unde vacile de lapte ascultă muzică simfonică se poate spune că a devenit un fel de vedetă a fermelor locale şi dată ca exemplu de autorităţi cu fiecare ocazie. “Din 1999 vindem laptele la Danone şi putem spune că suntem numărul 1 în relaţia cu Danone în ceea ce priveşte seriozitatea. Suntem cel mai mare furnizor din Vrancea la ora actuală”, spune Petrică Azoiţei, directorul Agroind. Un alt importat producător de lactate aflat în relaţii cu Danone este Viorelo International Com SRL, care are fermă de vaci în satul Bătineşti, din Ţifeşti. Producţia de lapte este 6.000 de litri, potrivit informaţiilor oferite de producătorul de lactate pe site-ul companiei. Cele două ferme au fost incluse în campania organizată de Danone prin care consumatorii vor participa la vizitarea furnizorilor de lapte, pentru a se convinge singuri de condiţiile în care lucrează aceştia. De asemenea, sambătă a fost la Agroind Doaga prefectul Cătălin Kanty Popescu, care pană acum nu a mai avut ocazia să viziteze producătorul de lactate. (Mihai BOICU)

Producţie mare cu puţini oameni

Murdăria se curăţă automat şi nu mai este nevoie de o armată de muncitori

Dacă cineva îşi închipuie că pentru o fermă de vaci este nevoie de mulţi oameni atunci se înşeală. Desigur, cu condiţia ca ferma respectivă să fie dotată cu utilaje de ultimă generaţie. La Agroind, este nevoie de cinci muncitori zilnic pentru a avea grijă de toate vacile: doi mulgători, un îngrijitor tineret bovin, un îngrijitor maternitate şi un îngrjitor creşă. De exemplu, curăţarea dejecţiilor din ferma cu vaci de lapte se face cu un fel lamă, ce face munca a mai multor oameni. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
jan, acum 4051 zile, 13 ore, 23 minute, 39 secunde
si ferma familiei PLESCAN de la CALIENI livreaza laptele catre DANONE
sd, acum 4051 zile, 9 ore, 40 minute, 35 secunde
aia e ferma? la calieni? :)))
marian ionescu, acum 4051 zile, 13 ore, 53 minute, 39 secunde
Guvernul Ponta s-a tinut de cuvant.....a spus ca dupa ce vor castiga alegerile o sa curga lapte si miere.Laptele a curs,urmeaza mierea.Mie frica sa nu nascoceasca vreo boala si la struguri,terminand citeste integral
Anonim, acum 4051 zile, 14 ore, 17 minute, 23 secunde
DACA V ATI INTERESA MAI BINE, VETI DESCOPERI K IN VRANCEA SUNT MAI MULTE FERME CARE LUCREAZA CU DANONE.
Marian, acum 4051 zile, 11 ore, 30 minute, 39 secunde
Articolul se refera la cei mai mari furnizori de lapte, asta daca sunt bine informati, nu ca ar fi singurii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.