Viața satului

Viticultorii sunt la mana Ministerului Finanţelor

Mihai Boicu
25 mai 2012 1196 vizualizări
Peste jumătate din antrepozite au constituit garanţii şi şi-au majorat capitalul social pentru a nu fi desfiinţate din oficiu

Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale a trimis la Autoritatea Naţională a Vămilor situaţia antrepozitelor de vinificaţie care şi-au îndeplinit sau nu condiţiile privind constituirea garanţiei şi majorarea capitalului social minim. “Am trimis situaţia la ANV, urmand a se lua o decizie de către comisia de autorizare din cadrul Ministerului Finanţelor. Peste jumătate din antrepozitele din Vrancea s-au conformat cerinţelor”, a declarat Răduţă Boldeanu, directorul Vămii Focşani. În judeţul nostru sunt peste 110 antrepozite destinate producţiei de vin. La nivelul Ministerului Finanţelor există o comisie care decide autorizarea şi revocarea antrepozitelor din toată ţară şi care va hotărî care din antrepozitele din Vrancea va mai funcţiona şi care nu. Prin HG 50/2012, deţinătorilor acestora li s-a cerut să depună o garanţie de 5.000 de euro şi să aibă un capital social minim de 25.000 de lei dacă au o producţie mai mică de 500.000 litri vin, sumele dublandu-se pentru cei cu producţii mai mari. Viticultorii au protestat, deoarece li se cere garanţie pentru accize, în condiţiile în care vinul are acciză zero. De asemenea, un capital social minim obligatoriu de o asemenea mărime este considerat o discriminare în comparaţie cu afacerile din alte domenii. În plus, micii producători au susţinut că decizia îi avantajează pe marii jucători de pe piaţă, care au tot interesul să îngroape concurenţa. “Portocaliii” au promis că vor îndrepta situaţia în Codul Fiscal, însă nu s-au ţinut de cuvant. La Senat există o iniţiativă legislativă în care se renunţă la birurile pentru podgoreni, însă pană la ajungerea şi adoptarea în Camera Deputaţilor se pare că va mai trece o perioadă de timp. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.