Viața satului

Ministerul Agriculturii vrea să reia plata de despăgubiri pentru calamităţi

Mihai Boicu
27 apr 2012 1873 vizualizări
În acest moment, agricultorii nu mai pot beneficia de despăgubiri băneşti de la buget pentru calamităţi naturale întrucît nu mai există o legislaţie în acest sens după abrogarea Legii 381//2002.

Printre cei afectaţi de vidul legislativ sînt viticultorii vrînceni, deoarece suprafeţe întinse din podgoriile judeţului au fost compromise de gerurile din timpul iernii. De asemenea, seceta din toamna trecută a compromis culturile de rapiţă şi a diminuat drastic productivitatea la grîu. Ca urmare, Ministerul Agriculturii propune o ordonanţă de urgenţă care să stabilească condiţiile în care agricultorii pot beneficia de plata unor despăgubiri. În categoria dezastrelor naturale severe au fost incluse cutremurele, avalanşele, incendiile, alunecările de teren, tornade sau furtuni, descărcări electrice, grindină, inundaţii, temperaturi excesiv de scăzute, sub limita bilogică de rezistenţă a plantelor, seceta excesivă complexă, boli şi dăunători. Prevederile ordonanţei de urgenţă se aplică beneficiarilor prevăzuţi la art. 6 alin. 1 din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi şi plăţi naţionale directe complementare, pentru beneficiarii prevăzuţi în cadrul fişelor măsurilor cuprinse în Axa II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. “Beneficiarii prevăzut la alin. 1 pot fi beneficiari care au încheiat sau nu cu societăţile de asigurare – reasigurare pentru suprafeţele şi culturile agricole declarate la APIA în cererea de plată pe suprafaţă”, se precizează în proiectul ordonanţei de urgenţă. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.