Viața satului

Ce fac primarii cu "mita de la Guvern"

Mihai Boicu
22 apr 2012 6471 vizualizări
Primarii care s-au dat cu puterea au primit bani de campanie de la Guvern, aşa încît unii au început să ia odoare pe la biserici sau să facă investiţii aducătoare de imagine u edilii PDL au fost de departe cei mai avantajaţi, chiar dacă spun că nu le ajung banii pentru cîte au de făcut u primăria Năruja, condusă de un edil PSD, a anunţat că nu poate organiza alegerile deoarece are conturile blocate, în vreme ce alţi primari de la USL promit răzbunare după vot u 15 localităţi au primit în martie bani din fondul de rezervă al guvernului, practic o mită electorală prin pixul premierului Ungureanu

 În timp ce primarii PDL şi cei care ar putea candida din partea partidului la alegerile locale au primit fonduri generoase de la Guvern pentru investiţii sau plata datoriilor, alte comune se zbat în datorii şi au conturile blocate. 15 localităţi au primit luna trecută bani din fondul de rezervă al guvernului: opt de la PDL, patru de la PNL şi trei la PSD. Cu două excepţii, edilii de la Paltin şi Nereju, care au primit şi cei mai puţini bani, ceilalţi primari ai opoziţiei vor candida aproape sigur din partea puterii portocalii. Aproape toate comunele au primit cîte 450.000 de lei, sume care prind cum nu se poate de bine chiar înainte de campania electorală. Cu toate că primarii neagă o legătură între scrutin şi banii primiţi, este evident că Guvernul a dat aceşti bani fie să-i ajute pe primarii partidului, fie să-i convingă pe aleşii din alte formaţiuni să treacă la PDL. Aleşii din fruntea celor 15 comune norocoase din Vrancea au decis să folosească banii după nevoile proprii. Unii fac mici investiţii, ca să ia ochii alegătorilor, în timp ce alţii îşi achită datoriile. Primarii de la putere care au prins proiecte pe bandă rulantă au decis să utilizeze sumele primite pentru partea lor de confinanţare la investiţiile realizate. În acest timp, aleşii opoziţiei se uită cu invidie la colegii de la putere şi abia aşteaptă să-şi ia revanşa în cazul în care USL ar ajunge la putere. Dincolo de jocul politic practicat în repartizarea bugetelor, unele comune, ale PSD în special, abia mai supravieţuiesc după ce Guvernul a sistat finanţarea obiectivelor de interes local şi creditorii s-au îndreptat împotriva localităţilor. Astfel, s-a ajuns chiar la blocarea conturilor şi singurele cheltuieli care se mai pot face sînt cele cu salariile.

Primăria Năruja nu poate cheltui nici un leu pentru alegeri

“Domnul prim-ministru a dat bani numai la clientela PDL. Nu putem nici să organizăm alegerile pentru că nu avem voie să facem nici o cheltuială, decît pentru plata salariilor”, spune primarul de la Năruja


 Foto2:Primăria Năruja n-are bani de alegeri


Pentru comuna Năruja adoptarea în luna februarie a bugetului pe acest an a coincis cu intrarea în ultima fază a recuperării datoriilor de către creditori: blocarea conturilor. La această măsură extremă s-a ajuns după ce firma Construcţii Complexe SA Buzău a rămas cu sume neachitate de 250.000 lei la realizarea podului de peste rîul Zăbala. Investiţia este finanţată prin OG 7/2006, numai că Guvernul a sistat plăţile după ce PDL a cîştigat alegerile în anul 2008. Firma s-a îndreptat asupra primăriei şi i-a blocat conturile în încercarea de a-şi recupera banii. “Nu pot cheltui nici un ban. Nici măcar factura la telefoane nu am putut să o plătim, a trebuit să o achităm din buzunarul nostru. Domnul prim ministru a spus că acolo unde sînt conturile blocate să se dea bani pentru deblocarea lor. În loc să se întîmple acest lucru, a dat bani numai la clientela PDL. Nu putem nici să organizăm alegerile pentru că nu avem voie să facem nici o cheltuială, decît pentru plata salariilor. Vom aduce situaţia la cunoştinţă Prefecturii şi trebuie să se găsească o soluţie”, a declarat primarul social democrat Cristian Panţuş. Acesta nu fost ocolit cu totul de Guvern, care i-a virat 300.000 de lei pentru alimentarea cu apă realizată prin HG 577/1997. Cu aceşti bani s-au achitat datoriile, astfel încît s-a acoperit tot ce s-a lucrat pînă acum. În continuare însă mai este nevoie de 26 miliarde de lei pentru finalizarea investiţiei.

Conturi blocate pentru o datorie cît două salarii

Liberalul Valerică Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului, spune că are nevoie de multe miliarde de lei vechi pentru a aduce la stadiul din 2009 investiţiile care s-au degradat din cauza sistării finanţărilor. “Am nevoie de vreo nouă miliarde de lei vechi ca să achit datoriile. Culmea este că am avut conturile blocate pentru o amendă de 2.500 de lei dată de Inspecţia Socială. Am vrut să ne judecăm, dar cînd am văzut că ne-au blocat conturile am plătit această sumă. Se întîmplă acelaşi lucru ca înainte de 2004. Atunci ne blocau conturile pentru trei milioane lei vechi datorii la Electrica, în timp ce alte primării cu datorii de miliarde nu păţeau nimic”, acuză Valerică Zamfirescu. Primarul spune că din punctul său de vedere actualul Guvern este “cel mai criminal din istorie”, iar noul prim ministru “o cîrpă de şters pe jos” pentru că acceptat solicitările PDL de a da bani doar primarilor partidului său. “Ştiu că nu vom primi bani, dar nu mai e mult pînă cînd vom ajunge noi la putere”, a adăugat Zamfirescu.
Foto3:Primarul Valerică Zamfirescu
 

 

 

Banii din Cîmpineaca merg la confinanţarea investiţiilor

Primarul Ştefan Paraschiv a stabilit deja destinaţia banilor de la Guvern, cofinanţarea proiectelor pe care realizează în Cîmpineanca. “Banii îi vom folosi pentru cota de finanţare pentru o serie de proiecte pe care le derulăm. La extinderea de canalizare şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă avem trei miliarde lei vechi partea de cofinanţare, iar la modernizarea Şcolii Generale cu clasele I – VIII avem 16 miliarde lei vechi cofinanţare”, a spus primarul democrat-liberal din Cîmpineanca. Cum şcoala trebuie finalizată în iunie, dacă se poate chiar înainte de alegeri, primăria s-a împrumutat cu 1 milion lei pentru a-şi achita contribuţia proprie la investiţie. Investiţia totală la şcoală este de 4,7 milioane lei, iar cea de la canalizare de 18,6 milioane lei. Primarul PDL din Suraia, Vasile Grosu, spune că va utiliza fondurile primite pentru plata datoriilor primăriei. “Am aşa de multe datorii încît nici 10 miliarde lei vechi nu mi-ar ajunge. Numai pe partea electrică am 7 miliarde lei vechi, deoarece Guvernul nu mai prevăzut fonduri pentru programul de electrificare din 2007. Cînd am văzut că s-a sistat finanţarea am anunţat firma, dar era deja prea tîrziu. Vreau să dau cîte ceva la fiecare, dar nu pot mulţumi pe toată lumea”, a declarat primarul din Suraia.

Primarul din Soveja îşi cumpără utilaje

Costel Pleşa, primarul PDL de la Soveja, îşi face o mulţime de planuri cu banii de la Guvern

Foto4:Costel Pleşa primarul comunei Soveja

Suma de 450.000 lei repartizată comunei Soveja îi permite primarului PDL Costel Pleşa să realizeze mici investiţii. Acesta vrea să cumpere un buldoexcavator pentru lucrările publice din comună, să facă reparaţii la primăriei şi să achiziţioneze o maşină de pompieri. “Dacă îmi rămîn bani, fac şi terenul de sport. Nu are nici o importanţă dacă le fac înainte sau după alegeri”, spune democrat liberalul Costel Pleşa. Doar pentru buldoexcavator procedura de cumpărarea se va derula prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, pentru că restul lucrărilor au valoare de sub 15.000 euro fiecare. Potrivit informaţiilor noastre, alţi primari au decis să doneze bani şi la biserici, ţinînd cont că populaţia de vîrsta a treia este foarte receptivă la asemenea gesturi. De exemplu, primarul de la Ţifeşti a dat de Paşte 2.000 de lei pentru “înfrumuseţarea bisericii”, după cum i-a anunţat preotul pe enoriaşi la sfîrşitul Sfintei Liturghii oficiată de Florii. (Mihai BOICU)

Unde au mers banii de la Guvern

Primari PDL
Cîmpineanca – 450.000 lei
Cîmpuri – 450.000 lei
Dumbrăveni – 450.000 lei
Poiana Cristei – 450.000 lei
Soveja – 450.000 lei
Suraia – 450.000 lei
Ţifeşti – 450.000 lei
Valea Sării – 450.000 lei

Primari PNL

Reghiu – 450.000 lei
Jariştea – 380.000 lei
Mera – 450.000 lei
Moviliţa – 230.000 lei

Primari PSD

Nereju – 180.000 lei
Paltin – 180.000 lei
Răcoasa – 450.000 lei



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
De la TULNICI, acum 4397 zile, 19 ore, 36 minute, 25 secunde
AVEM SI NOI DUPA CATE STIM UN CONSILER JUDETEAN PDL DE LA TULNICI,MA INTREB DE CE N-A INTERVENIT SA IA SI COMUNA NOASTRA CEVA FONDURI !?...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.