Ultima oră

(Update) În Vrancea, medicii de familie consultă gratis, dar nu dau reţete compensate şi nici trimiteri

Dana Lepădatu
3 ian 2018 5824 vizualizări

Majoritatea medicilor vrânceni dau, începând de miercuri dimineaţă, consultaţii pro-bono, dar nu prescriu reţete compensate şi nu dau trimiteri către medicii specialişti. Asta deoarece ce mulţi dintre medicii de familie se află în afara contractului cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după ce au refuzat să semneze actele adiţionale.

Din informaţiile primite de la reprezentanţii medicilor de familie, circa 30 de medici din cei 143 aflaţi până la finele anului în contract cu CNAS au semnat actele adiţionale, restul medicilor recurgând la această formă de protest după ce negocierile cu reprezentanţii CNAS şi cu Ministerul Sănătăţii au rămas fără niciun rezultat la finele anului trecut. “Noi am venit în această dimineaţă la serviciu şi acordăm consultaţii pro-bono. Pacienţii nu au vină şi nu e corect să fie taxaţi de două ori, o dată de Casă şi încă o dată de noi. La nivel naţional, există această recomandare pentru medicii de familie, de a acorda consultaţii fără plată. Este posibil ca unii medici să ceară însă bani. Este imoral, dar nu este ilegal”, ne-a precizat dr. Alexandru Ghenadi, secretar general al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. “Din informaţiile noastre, circa 30 dintre medicii de familie din Vrancea au semnat actele adiţionale pentru anul 2018. Datele care apar în presă, cum că aproape toţi medicii au semnat, reprezintă doar o formă de manipulare, pentru a descuraja medicii care protestează. Dar și dacă am fi 10% care nu am semna contractul cu Casa, tot ar constitui o problemă”, spune dr. Alexandru Ghenadi. Acesta spune că ultimele negocieri au arătat că reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii nu sunt interesaţi să rezolve doleanţele medicilor de familie. “Astăzi dimineaţă a ieşit ministrul sănătăţii spunând că au fost discuţii, că s-a rezolvat situaţia... Nu s-a rezolvat nimic, nici măcar ceea ce nu ţinea neapărat de bani, deşi prim-ministrul României a trasat sarcini precise ministerului pentru debirocratizarea sistemului medical, pentru ca pacientul să nu mai fie plimbat pe drumuri. Ei spun că nu sunt bani, dar pentru personalul de la CNAS cum s-au găsit bani”, spune dr. Ghenadi. Potrivit acestuia, în cursul anului trecut, salariaţilor CNAS la nivel naţional li s-ar fi mărit salariile cu circa 60%. Reprezentantul medicilor de familie vrânceni spun că aceştia sunt hotărâţi mai mult ca niciodată să continue protestele. “Noi suntem hotărâţi să mergem mai departe. Venim la serviciu, acordăm consultaţii gratis, dar nu lucrăm pe formularele Casei. Nu dăm reţete gratuite şi nici trimiteri către medicii specialişti. Cât va dura? Nu ştim. Depinde de ei! Deocamdată noi suntem nevoiţi să explicăm fiecărui pacient în parte situaţia creată, pentru ca aceştia să înţeleagă că nu este vina noastră”, ne-a declarat dr. Alexandru Ghenadi.

CJAS Vrancea: În Vrancea nu sunt probleme!

Potrivit raportării către CNAS, 86 de medici de familie vrânceni au semnat deja actele adiţionale prin care contractele cu Casa se prelungesc cu încă trei luni, iar directoarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea, Emanuela Georgescu este optimistă privind actele adiţionale care au mai rămas de semnat. “La acest moment sunt 86 de medici care au semnat deja, iar până la finele zilei sunt aşteptaţi şi alţi medici care şi-au anunţat intenţia de a veni să semneze. S-au prelungit contractele prin act adiţional pentru următoarele trei luni şi sperăm să nu fie probleme nici în continuare. Am raportat deja situaţia din Vrancea la Casa Naţională”, ne-a declarat Emanuela Georgescu. Referitor la presiunile care s-ar fi făcut la adresa medicilor de familie pentru semnarea acestor acte adiţionale, Emanuela Georgescu spune că nu are cunoştinţă de aşa.

Apel către medicii de familie din partea CNAS

Potrivit directoarei CJAS Vrancea, Emanuela Georgescu, semnarea actelor adiţionale s-a datorat nu presiunilor făcute, ci unui apel făcut la finele anului de CNAS către medicii de familie, prin care se făcea apel la responsabilitatea acestora faţă de actul medical. “CNAS consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate. În opinia CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României. Conducerea instituţiei a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei. Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru. CNAS va căuta căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în acest moment în discuţie, iar pentru acele propuneri care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională. Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. Dealtfel, aproape toate măsurile de debirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat. CNAS își exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog și colaborare între partenerii contractuali se îndeplinește misiunea asumată atât de instituţie cât și de membrii SNMF și FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraților” se arată în comunicatul CNAS.  

Acuzaţii de manipulare din partea medicilor de familie

Medicii de familie sunt avertizaţi, într-un mail, de către reprezentanţii lor la nivel naţionale, asupra ilegalităţilor care se comit prin impunerea semnării acestor acte adiţionale de către CNAS, care de altfel nu ar fi actele adiţionale, ci simple cereri, deoarece casele de asigurări nu au avut timp să se organizeze. Astfel, potrivit acestei informări, actele adiţionale nu pot fi făcute până nu se publică Ordinul în Monitorul Odficial şi Normele de aplicare a acestuia, care trebuiesc trecute în textul actului adiţional. “Ordinul a fost publicat în MO cu data de 22 decembrie, în timp ce normele s-au publicat în data de 28 decembrie. Ca atare, până pe 28 după amiază NICIO CASA de Asigurări nu avea cum să facă actele adiţionale, ci doar cereri. Dacă le-au făcut ANTEDATATE e ilegal, aşa cum au făcut şi până acum, la fiecare act adiţional. Atenţie: dacă aţi semnat CERERI, ele nu sunt acte adiţionale, ci doar instrumente de manipulare prin frică şi ca să aibă ce raporta la Casa Naţională. Contractul cu medicii de familie prevede că, pentru a semna adiţionale, CJAS trebuie să anunţe medicii cu câteva zile înainte (numărul de zile fiind consemnat în contractul fiecăruia). Cererea se face doar la intrarea într-un nou contract, nu şi la adiţionale, ca atare, aţi fost manipulaţi ca să poată raporta la şefi că ne-au convins. CNAS are cifrele centralizate de la județe pentru suma documentelor semnate, CERERI până în 28 decembrie și ADIȚIONALE, semnate în 29 decembrie. Prin urmare, numărul medicilor de familie care NU au adiționale semnate este MULT MAI MARE. Mai mult, anunțurile de pe siturile caselor arată clar că alți furnizori de servicii medicale sunt chemați la semnat adiționale DUPĂ 3 IANUARIE. LA EI NU E ILEGAL? Fiți tari și demni, nu cedați la instigări și nici la amenințări. Trebuie să înțelegeți că EI AU NEVOIE DE NOI, NU NE POT INLOCUI pentru că nu au cu cine, dar și pentru că procedura e deocamdată ilegală și ca să o pună în practică au nevoie de timp. DAR NU AU TIMP ȘI DE ASTA NE SPERIE ȘI NE INTIMIDEAZĂ”, este apelul către medicii de familie semnat de Sandra Alexiu, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din România.

Rămâne de văzut cum se va încheia acest conflict între medicii de familie şi CNAS, cert este că momentan, victime colaterale sunt pacienţii, mai ales cei cu venituri mici şi foarte mici, care nu îşi permit cumpărarea unei reţete la preţ întreg sau vizita plătită la un medic specialist. (Dana LEPĂDATU)   

Ultima oră

Potrivit raportării CJAS Vrancea către CNAS, 90 de medici au semnat până miercuri seara actele adiționale cu CNAS și alții sunt așteptați în cursul zilei de mâine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.