Ultima oră

(Update) Percheziții ale procurorilor DNA , la șeful Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale,și secretar general al organizației PNL Focșani,Gabriel Bărculescu

Ionel Sclavone
17 apr 2018 6157 vizualizări

Deși nu s-a comunicat nimic oficial până acum, pe surse deja se vehiculează  informația potrivit căreia  Direcția Națională Anticorupție are în anchetă un dosar în care sunt implicați și vrânceni.

Știrea inițială-17.04.2018-ora 14,45: Unul dintre aceștia  este șeful Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(OJFIR) Vrancea, Gabriel Bărculescu. Este certă informația că astăzi marți 17.04.2018 procurorii DNA Galați au efectuat percheziții, în mai multe locuri din Focșani și Țifești,Dealtfel  se pare,pe lângă Bărculescu,ancheta procurorilor DNA ar viza și alte persoane din județ.În urma amintitelor percheziții s-au ridicat,din informațiile redactorilor Ziarului de Vrancea, înscrisuri, documente și sume de bani. Acțiunea procurorilor DNA ar fi pornit,conform informațiilor vehiculate în această oră,de la o reclamație privind un proiect cu fonduri europene. Gabriel Bărculescu și alte persoane au fost duse la audieri. Deocamdată, DNA nu a făcut vreo  comunicare oficială,  cu privire la acțiunea, de astăzi, din Vrancea. În ultima perioadă, procurorii și polițiștii  ar fi desfășurat ,se pare, mai multe verificări, atât pe linie profesională, din partea șefilor AFIR, cât și pe linia respectării legalității, la OJFIR Vrancea.Nu se știe dacă acestea, au sau nu, vreo legătură cu dosarul și perchezițiile de astăzi din județul nostru. Din informațiile intrate până acum în posesia redactorilor Ziarului de Vrancea, procurorii nu au luat măsuri restrictive în ceea ce îl privește pe șeful OJFIR Vrancea.Deși membru cu funcție  al PNL (  secretar general al organizației PNL Focșani din mai 2017,la propunerea președintelui PNL Focșani,nou ales la acea vreme, Nicu Tănase),Gabriel Bărculescu este în fruntea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vrancea de mai mulți ani. El a deținut și funcția de director general adjunct al AFIR, în perioada 2016-2017. 

Actualizare știre 17.04.2019-ora16,30:Surse neoficiale: Bărculescu cercetat pentru o șpagă de 5.000 de euro

Potrivit unor informații neoficiale, liberalul Gabriel Bărculescu, directorul Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vrancea este vizat de o anchetă de corupție a procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Galați. Surse neoficiale ne-au declarat că acesta ar fi fost audiat, pe 17 aprilie, la sediul DNA Galați. 

Astfel, procurorii DNA ar fi descins marți dimineață la locuința directorului OJFIR Vrancea pentru percheziții, după care l-au dus la audieri la Galați. Alături de Bărculescu ar mai fi anchetate și alte persoane, unele apropiate de PNL Vrancea precum Marian Corcoz și Mirel Mocanu. 

Aceștia au fost acuzați de un afacerist din Focșani, George Mitu, patronul Pensiunii Casa Geo că i-ar fi cerut o mită de 5.000 de euro pentru a-i facilita obținerea fonduri europene pentru finanțarea unor proiecte. Potrivit informațiilor noastre, deoarece persoanele implicate nu și-ar fi onorat angajamentele, omul de afaceri a sesizat DNA, serviciul teritorial Galați care a început cercetările în acest caz. 

Gabriel Bărculescu nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma informațiile și nici la SMS-uri. El nu a ajuns la serviciu, varianta oficială fiind aceea că și-a luat concediu de odihnă.  

Nici DNA nu a confirmat până la acest moment dacă informația este corectă. Potrivit reprezentanților biroului de presă din cadrul Direcției, informațiile privind audierea unor persoane în cazuri de corupție nu sunt publice și nu fac obiectul Legii nr. 544/2001, privind accesul la informații de interes public. 

Referitor la anchetă care face subiectul prezentului articol PNL Vrancea a avut următoarea reacție transmisă redacției ,Ziarului de Vrancea pe care-o redăm integral:

”PNL Vrancea nu comentează acțiunile justiției. Fiecare instituție își face datoria, iar fiecare om se bucură de prezumția de nevinovăție. Procurorii fac mereu cercetări pentru că trebuie să rezolve sesizările primite.Cercetările in anumite dosare fac parte din procedurile obișnuite prevazute de legislatia in vigoare.”​(Ionel  Sclavone)

Actualizare știre 17.04.2019-ora17,30:Acuzații de corupție la OJFIR:Bărculescu ar fi primit bani ca să-i faciliteze unui afacerist obținerea unei finanțări europene

Gabriel Bărculescu, directorul OJFIR Vrancea este cercetat de DNA într-un dosar de corupție. Alături de el mai sunt implicate încă două persoane una dintre acestea fiind un anume Mirel Mocanu. Aceștia sunt acuzați de un afacerist focșănean, George Mitu, că i-au luat câteva mii de euro ca să-l ajute să obțină o finanțare europeană. Procurorii DNA Galați au efectuat în cursul zilei de marți, 17 aprilie, percheziții la 17 locații din Vrancea, între care sedii ale unor instituții publice, societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit unor informații neoficiale, liberalul Gabriel Bărculescu, directorul Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vrancea este vizat de o anchetă de corupție a procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Galați. Surse neoficiale ne-au declarat că acesta ar fi fost audiat, pe 17 aprilie, la sediul DNA Galați.

Astfel, procurorii DNA ar fi descins marți dimineață la sediile OJFIR și la locuința directorului Bărculescu pentru percheziții, după care l-ar fi dus la audieri la Galați. Împreună cu acesta ar mai fi anchetate și alte persoane,una dintre acestea fiind un anume Mirel Mocanu.Informația privind perchezițiile a fost confirmată de Biroul de Presă al DNA care a confirmat că, în cursul zilei de marți au avut loc mai multe percheziții la diverse locații din Vrancea:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2016-2018. În cursul zilei de 17 aprilie 2018, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 17 locații situate pe raza județului Vrancea, din care 2 erau sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice“.

Bărculescu nu a răspuns la telefon și nici la SMS-uri pentru a comenta informațiile. El nu a ajuns la serviciu, varianta oficială fiind aceea că și-a luat concediu de odihnă.  

Bărculescu acuzat de corupție de patronul Pensiunii Casa Geo

Directorul OJFIR Vrancea, Gabriel Bărculescu,și alte două persoane,una dintre acestea fiind un anume Mirel Mocanu, au fost acuzați de un afacerist din Focșani, George Mitu, patronul Pensiunii Casa Geo că i-ar fi luat câteva mii de euro pentru a-i facilita obținerea de fonduri europene pentru finanțarea unor proiecte. Deoarece persoanele implicate nu și-ar fi onorat angajamentele, omul de afaceri a sesizat DNA, serviciul teritorial Galați care a început cercetările în acest caz.

George Mitu a confirmat, pentru cotidianul nostru că a formulat o plângere la DNA împotriva celor trei și ne-a relatat despre ce este vorba. El a povestit că Mirel Mocanu l-a contactat, în calitate de intermediar al lui Gabriel Bărculescu și i-a cerut bani pentru a-l ajuta cu documentele necesare înscrierii fiului și fiicei sale în Programul Primul Fermier, finanțat din bani europeni. Prin acest program, tinerii care se stabilesc în mediul rural și demarează o afacere în domeniul agricol pot obține până la 40.000 de euro.

„ׅAm fost contactat de Mirel Mocanu în calitate de intermediar al directorului Gabriel Bărculescu și m-a asigurat că cei doi copii ai mei care lucrează în Germania și Spania pot beneficia de acest program. Copiii m-au împuternicit să acționez în numele lor iar Mocanu mi-a cerut bani ca să intervină la Bărculescu și să mă ajute cu documentațiile. Le-am plătit în jur de 8.000 -10.000 de euro dar nu au făcut nimic. După ce mi-au luat banii, m-au dus cu vorba atât Mocanu cât și Gabriel Bărculescu vreme de mai multe luni, păcălindu-mă că sunt pe lista celor care vor primi finanțarea. Cum nu s-a întîmplat, am mers la DNA și am făcut plângere împotriva lor. Din câte știu sunt mai multe persoane păcălite nu doar eu“, a declarat George Mitu.

Potrivit spuselor sale, încercând să-și recupereze banii, a apelat la Marian Corcoz, o cunoștință comună a sa și a lui Gabriel Bărculescu, care a intermediat o întâlnire cu directorul OJFIR: „În fața acestuia, directorul Bărculescu a recunoscut că m-a păcălit dar a încercat să mă ducă din nou cu vorba, spunându-mi că mai sunt și alte sesiuni de proiecte, în această primăvară, și să am răbdare că mă va rezolva. Bineînțeles că nu l-am crezut“.

Liberalii focșăneni se delimitează de Bărculescu

Liberalul Gabriel Bărculescu se află la conducera OJFIR Vrancea de mai mulți ani, fiind susținut să ocupe funcția de fostul deputat PNL Nini Săpunaru. În Guvernul condus de Dacian Cioloș, Bărculescu a ajuns chiar la conducerea centrală a AFIR, ca director adjunct Infrastructură, Leader și Investiții non-agricole. După alegerile din 2016, când puterea a fost preluată de PSD, el a revenit la conducerea agenției din Vrancea. Este considerat un apropiat atât al lui Nini Săpunaru cât și al deputatului liberal Ion Ștefan. Din 2017, după alegerea lui Nicu Tănase la conducerea PNL Focșani, Gabriel Bărculescu a fost desemnat secretar general al acestei organizații. La momentul respectiv, el s-a bucurat de susținerea deputatului Ștefan. 

Implicarea lui Gabriel Bărculescu în acest caz de corupție va afecta, cu siguranță, imaginea PNL cel puțin la nivelul județului Vrancea. De altfel, președintele PNL Focșani, Nicu Tănase s-a distanțat deja de secretarul său general, spunând că acesta își va pierde funcția în următoarea ședință a conducerii organizației.

„Nu am foarte multe de comentat. Fiecare răspunde pentru ceea ce face. Dacă se confirmă că domnul Bărculescu este anchetat într-un dosar de corupție își va pierde funcția de secretar general. În cazul în care va ajunge în instanță și va fi condamnat, va fi exclus și din partid. PNL susține lupta anti-corupție și nu va proteja o persoană care are probleme de acest fel cu legea“, a precizat Nicu Tănase.​(Ionel  Sclavone)

Precizare:În această  fază  de cercetare a  dosarului,pe întreg parcursul urmăririi,și procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie

Citiți și:Gabriel Bărculescu, noul secretar general al PNL Focșani;

Un liberal a fost uns director general adjunct al AFIR;

În loc de concluzii.Controversele din jurul alegerilor interne la PNL Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.