Ultima oră

Video!!! Doliu în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei: Preot vrâncean decedat la Roma!

Silvia Vrînceanu Nichita
21 oct 2013 15529 vizualizări
Părintele avea numai 45 de ani, era unul dintre cei mai apropiaţi preoţi de sufletelor românilor din capitala Italiei si a lăsat în urmă o preoteasă cu trei copii, cel mai mic de numai doi anișori. În primii ani de preoție, părintele plecat de la Movilița a muncit pe șantier pentru a-și putea întreține familia

Părintele Nicu Voinea, Protopop al Protopopiatului Lazio I și paroh al Parohiei Înălțarea Sfintei Cruci - Roma III, de loc din comuna vrânceană Moviliţa, a trecut la cele veşnice, în urma unui atac cerebral survenit chiar după săvarşirea Sfintei Liturghii. La începutul acestei luni, după ce a oficiat Sfânta Liturghie, părintelui i s-a făcut rău şi a fost dus de urgență la spital din cauza unei hemoragii cerebrale, însă nu şi-a mai revenit. „Pe data de 6 octombrie 2013, în Duminica a 20-a după Rusalii, după sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, a suferit o hemoragie cerebrală, fiind transportat de urgență la spital. Au urmat două operaţii şi o perioadă de grea suferinţă ce s-a încheiat cu adormirea întru Domnul, pe data de 17 octombrie 2013 la orele 16:40.”, au precizat oficialii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Părintele avea numai 45 de ani şi era unul dinte cei mai apropiaţi preoţi de sufletelor românilor din zonă, lăsând în urmă trei copii şi o soţie îndurerată, după cum scriu colegii de la ziarul emigrantul.it. Cel mai mic dintre copiii părintelui este un băieţel de numai doi anişori, pe nume Vladimir. Înainte de a fi transportat în România, trupul părintelui Nicu va fi depus astăzi, la ora 14.30, spre a i se aduce un ultim omagiu, la biserica Parohiei Înălţarea Sfintei Cruci, Lucio Sestio din Roma. Slujba de prohodire va avea loc  astăzi (duminică), la sediul Parohiei din strada Via Allesandro Viviani 24 (Metro Lucio Sestio). Sicriul părintelui Nicu va rămâne la Biserica Parohială până luni dimineața, după care va fi transportat în România și înmormântat joi, 24 octombrie la orele 12:00, în cimitirul din satul natal. Condoleanţe familiei îndurerate! (Silvia Vrînceanu)



Cine a fost părintele Nicu Voinea


Potrivit Episcopiei Ortodoxe Română a Italiei, Preacucernicul Părinte Protopop Nicolae (Nicu) Voinea, s-a născut pe 14 septembrie 1968, din părinții Neculai și Maricica, în satul Sperieţi, comuna Moviliţa, judeţul Vrancea. A urmat şcoala primară în Moviliţa, iar liceul la Mărăşeşti, între anii 1982-1986. După terminarea liceului şi-a efectuat stagiul militar în Bucureşti, perioadă în care se hotărăşte să urmeze facultatea de teologie. În anul 1989 începe Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care îl finalizează în anul 1993. L-a avut ca îndrumător duhovnicesc pe ȊPS Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, iar la îndemnul său a studiat timp de un an de zile, cu o bursă la Bruxelles. Apoi, în 1996, a primit o nouă bursă la Ierusalim, fiind găzduit într-o mănăstire de limbă franceză, pentru o perioadă de un an. Ȋn 1997 s-a căsătorit cu Preoteasa Ancuţa, cu care a avut trei copii: Maria, Emanuel şi Vladimir (care a împlinit doi anișori în luna iunie a acestui an). Ȋn anul 1998 a fost hirotonit întru preot, pe 14 octombrie, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, de către PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Practica liturgică de după hirotonie a efectuat-o la Mânăstirea Golia. Ȋn această perioadă a predat religia la Iaşi. Ȋn anul 1999, cu binecuvântarea ȊPS Mitropolit Iosif, a venit în Italia unde, pentru început, a slujit timp de un an împreună cu părintele Constantin Bălăucă, de la Parohia Roma 2 – Nașterea Maicii Domnului. Din anul 2000, s-a întemeiat cea de a treia parohie din Roma, în zona Prenestina, cu hramul Ȋnălţarea Sfintei Cruci. Ȋn această zonă, parohia a funcţionat până în anul 2006, când s-a mutat în zona Tuscolana - Lucio Sestio, unde a slujit pană în ultima zi. „A slujit cu multă jertfelnicie parohia încredințată și pe credincioșii ei, fiind dăruit de Dumnezeu cu blândețe și bunătate, calități care l-au făcut foarte apreciat de toți cei care l-au întâlnit și l-au cunoscut, fie la biserică, fie pe șantierul pe care a muncit în primii ani de preoție, pentru a-și putea întreține familia.”, se arată în biografia publicată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Ȋn anul 2008 Pr. Nicolae a fost numit Protopop al Protopopiatului Lazio I (Roma), funcţie pe care a îndeplinit-o până la trecerea la cele veşnice.”Veșnică odihnă dă Doamne sufletului fratelui nostru, părintelui Nicolae (Nicu) Voinea”, se arată într-un mesaj de adio al colegilor din Italia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gheorghe, acum 3844 zile, 6 ore, 38 minute, 56 secunde
Dumnezu sa-l odihneasca in pace.
ioan, acum 3844 zile, 19 ore, 10 minute, 42 secunde
DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.