Ultima oră

Lotul Jitea, trimis în judecată inclusiv pentru furt de gaz

Silvia Vrînceanu Nichita
29 aug 2013 4761 vizualizări
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 19 inculpaţi, în frunte cu omul de afaceri Liviu Jitea, şi a societăţii comerciale pe care acesta o controla, urmare a destructurării grupului infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu alcool.

 Pe lângă Liviu Mircea Jitea, au mai fost trimiși în judecată colaboratorii săi principali, în ordinea importanței din grupul infracțional, respectiv Raluca Milea, Florenţa Mona lonescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţa Robu, Antoaneta luliana Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Decebal Vasile Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costică Creiţă şi lonuţ Marianov Grăjdeanu. De asemenea, procurorii DIICOT i-au dat pe mâna DNA pentru continuarea cercetărilor pe Hîrboca Vasile, Voinea Tihaneş Viorel, Mustaţă Mariana, Georgescu Eugenia şi Lefter Eugen, angajați  în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Vrancea pentru că au închis ochii la ilegalitățile comise de grupul infracțional condus de milionarul Liviu Jîtea.  “Din probele administrate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă  că  inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat,  în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.”, se arată într-un comunicat de presă al procurorilor DIICOT.


Profit de 13,6 milioane de lei din 1,5 milioane de alcool produși ilegal


Astfel, în rechizitoriu se reţine că, în cadrul activităţii societăţii comerciale Trust LT Trade din municipiul Focşani, membrii grupării au procedat la amplasarea unor instalaţii neautorizate înaintea contoarelor unei linii tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat şi au  extras în această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal. Membrii grupării sunt suspectaţi că, prin disimularea provenienţei cantităţii de 1.443.000 litri de alcool, produsă în mod  ilegal,  au obţinut şi utilizat în interes propriu suma de peste 13.600.000 lei, după cum arată procurorii DIICOT. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este  estimat la suma de peste 58.400.000 lei,  reprezentând accize, taxe şi impozite, se mai arată în informarea de presă a DIICOT. “S-a mai reţinut în actul de sesizare că membrii grupării au săvârşit infracţiunea de furt calificat, constând în aceea că, prin blocarea funcţionării echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale  au sustras, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, acesta utilizat pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool.”, mai spus procurorii DIICOT Galați. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au înaintat dosarul, spre competenta soluţionare, Tribunalului Galaţi. În arestul Poliției Galați se află și Liviu Jitea și complicii săi, care au fost reținuți în urma descinderilor din data de 8 martie 2013. La această oră în arest se mai află Liviu Jitea, considerat liderul grupării și cel care ținea “spatele” afacerilor ilegale în raport cu autoritățile, și Raluca Milea, directoarea firmelor sale și cea care ținea evidența afacerilor ilegale. Până la condamnarea definitivă inculpații beneficiază de garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie, potrivit procurorilor. DIICOT este unica structură din cadrul Ministerului Public, specializată în combaterea şi investigarea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
liliacul de seara, acum 3895 zile, 7 ore, 21 minute, 19 secunde
obrazul suptzire,cu mangotzi se tzine!!!! baronache este un hotz notoriu... asculta telefoane,asculta ca slujnicele pe la usi,este dornic de marire ...in micimea si jigodismul sau!!!!
cucuveaua de la miezul noptii, acum 3895 zile, 11 ore, 14 minute, 9 secunde
Din lotul asta nu "ciripeste" nimeni si nimic despre baronache? Nu-i scapa lui o asa vaca de muls - "vrei nu vrei, sponsor te fac"! Se intelege ca paranghelia sau alte alea citeste integral
auras, acum 3895 zile, 12 ore, 38 minute, 17 secunde
Cum se face ca pe domnul Marian Oprisan nu il intreaba nimeni nimic .... e ca o caracatita pentru judetul Vrancea El Ar trebui sa fie cap de banda organizata .... Mavi Beton Va zice ceva ? Vega citeste integral
auras, acum 3895 zile, 12 ore, 44 minute, 55 secunde
Dar cum se face ca pe domnul Marian Oprisan nu il intreaba nimeni nimic legat de acest caz?... Sau cum justifica implicarea sa indirecta in firma care fabrica beton -ciment MAVI BETON...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.