Ultima oră

O zi de comemorări în memoria eroilor de la 1917

Silvia Vrînceanu
5 aug 2013 5929 vizualizări
Astăzi, oficialităţile judeţene, alături de invitaţi din ţară şi străinătate, vor depune coroane la mausoleele de la Mărăşeşti şi Soveja.Pană acum au confirmat participarea ambasadorii Franţei şi Macedoniei, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.Judeţul nostru are şi vizitatori din Grecia, care vor să se facă fraţi cu focşănenii



Pe tot parcursul zilei de azi vor avea loc evenimente în amintirea eroilor din Primul Război
Astăzi are loc comemorarea eroilor căzuţi în luptele duse de romani la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în timpul Primului Război Mondial.

Fotografii cu mausoleele:




 

Situat în satul Dragoslaveni, Mausoleul din Soveja a fost construit între anii 1927-1929 din iniţiativă locală şi cu ajutorul Societăţii “Cultul Eroilor”.

 Mausoleul Eroilor din Razboiul de Întregire Natională se înalţă pe o coamă de deal a satului Mărăşti din Răcoasa,  pe locul unde s-a desfăşurat marea ofensivă din 9-17 iulie 1917. Piatra fundamentală a fost pusă pe 10 iunie 1928, la cota 536, unde s-au purtat luptele cele mai     înversunate.
Lucrările de ridicare a Mausoleului din Focşani au început în 1927, la iniţiativa Societăţii "Mormintele Eroilor", aici fiind înhumaţi soldaţi înmormântaţi în cimitirele din împrejurimi. Banii au provenit şi din subscripţie publică. Aici se odihnesc osemintele 1.744 eroi necunoscuţi.


Cu această ocazie, în tot judeţul Vrancea se vor desfăşura evenimente la care sunt aşteptate să participe oficialităţi autohtone şi chiar delegaţii din străinătate, militari, veterani şi văduve de război şi simpli cetăţeni. Începand cu ora 10.00, are loc primirea invitaţilor la sediul Consiliul Judeţean din Focşani. De la ora 11.00, este serbat hramul Mănăstirii Buluc din comuna Jariştea, iar autorităţile judeţene vor să onoreze cu prezenţa acest eveniment. De la 15.30 este programată ceremonia de depunere a coroanelor la Mausoleul din Soveja. O serie de evenimente vor avea loc, începand cu ora 18.00, şi la Mausoleul din Mărăşeşti, cel mai cunoscut monument istoric din judeţ. Acolo va fi oficiată o slujbă religioasă de către ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, după care vor urma alocuţiuni ale personalităţilor vrancene şi depuneri de coroane în memoria eroilor de la 1917. Cu ocazia manifestărilor care au loc astăzi, Direcţia pentru Cultură a instalat ieri, în parteneriat cu Asociaţia Potpourri, plăcuţe cu coduri QR pe mausoleele din Focşani, Mărăşeşti şi Soveja, prin care pot fi aflate informaţii despre monumente prin simpla scanare a acestora cu un smartphone.

Evenimente şi la Focşani

 

De la ora 20.00, în Piaţa Unirii din Focşani, are loc spectacolul organizat de Unităţile militare din Garnizoană. Ziua de 6 august se va încheia printr-un Dineu la Cercul Militar, unde va fi organizată o strangere de fonduri dedicată reconstrucţiei chiliilor Mănăstirii Vărzăreşti, afectată de un incendiu violent luna trecută. La evenimente au confirmat prezenţa ambasadorul Franţei, Excelenţa Sa Philippe Gustin, dar şi ambasadorul Macedoniei, Pande Lazarevski. Dintre reprezentanţii autorităţilor centrale, aproape sigur va fi prezent la Mărăşeşti social – democratul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. În rest, se pare că nu vor veni la Mărăşeşti preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi alţi membri ai Guvernului. Aceştia vor fi reprezentaţi la manifestări de secretarii de stat din subordinea lor. La evenimente va participa şi o delegaţie din oraşul grecesc Mesolongi, în frunte cu primarul localităţii. Grecii sosesc astăzi în Romania şi participă la toate evenimentele de după-amiază. Autorităţile din oraşul elen vin în Vrancea în contextul demersurilor pe care le fac pentru a se înfrăţi cu Focşaniul. Din cadrul delegaţiei va face parte şi o formaţie de muzică populară, care va susţine un spectacol în Piaţa Unirii. (Alina-Elena VASILIU) 

Bătălia de la Mărăşeşti
 

Bătălia de la Mărăşeşti (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. Istoricii spun că a fost o operaţiune complexă, de apărare şi menţinere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condiţiile în care armata rusă era în plină disoluţie revoluţionară. În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii români, dar mai ales datorită legendarei expresii “Pe aci nu se trece!” Planificarea germană a denumit operaţiunea "Bătălia de străpungere de pe Putna şi Şşiţa”, făcând parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei împreună cu Bătălia de la Oituz din 8-22 august 1917. Germano-austro-ungarii au plasat în dreptul localităţii Mărăşeşti o forţă de lovire de 12 divizii cu peste 1.100 tunuri - una dintre cele mai mari densităţi artileristice. Începută ca o bătălie de urmărire a forţelor ruseşti - care nu mai doreau să lupte, bătălia s-a transformat treptat într-o încercare foarte costisitoare de "a sfărâma armata română din Moldova", după cum afirma chiar mareşalul Hindenburg, şeful Marelui Stat Major german. Cotidianul "Times" scria că "Apărarea frontului la Mărăşeşti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români ..."


“Drumul de glorie al armatei romane... »

Întru slava eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, în Vrancea au fost ridicate patru mausolee: la Mărăşeşti, Focşani, Mărăşti şi Soveja, monumente istorice care au intrat recent într-un proiect de reabilitare cu fonduri europene, în valoare de 21,7 milioane de lei şi care se va încheia la finalul acestui an. În criptele mausoleelor sunt adăpostite osemintele militarilor căzuţi în luptele din vara anului 1917. Mausoleul de la Mărăşeşti are mai mulţi vizitatori decat toate celelalte trei mausolee din Vrancea la un loc şi pentru că accesul se face mai uşor, pe şoseaua E85. În fiecare an, cu prilejul comemorărilor, mausoleul este vizitat de mii de oameni, fiind cel mai cunoscut obiectiv turistic din Vrancea. Pe aici au trecut toţi şefii de stat, începand de la regele Ferdinand, care a pus piatra de temelie, şi terminand cu Traian Băsescu. Se speră ca prin proiectul derulat de Consiliul Judeţean, mausoleele eroilor să fie introduse într-un circuit turistic naţional intitulat “Drumul de glorie al armatei romane în primul război mondial”, împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul ce va cuprinde localităţile Focşani – Mărăşeşti - Panciu – Străoane – Varniţa – Mărăşti - Soveja. Mausoleul Eroilor Mărăşeşti ar putea intra şi pe lista monumentelor protejate de UNESCO, alături de campul de bătălie de la Verdun, potrivit unei propuneri venite din partea Franţei. (S. V.)

Programul manifestărilor, pe ore:
6 august
10.00: CJ/Instituţia Prefectului- primirea invitaţilor;
11.00: hram Manăstirea Buluc;
15.30: depunere coroane la Mausoleul Soveja;
18.00: Mausoleul Mărăşeşti: oficiere slujbă religioasă de către IPS Ciprian, alocuţiuni oficialităţi, depunere coroane;
20.00: Piaţa Unirii, Focşani- spectacol organizat de unităţile militare din Garnizoană: expoziţie tehnică militară, instrucţie de front exerciţiu demonstrativ, program susţinut de fanfara militară, retragere cu torţe;
21.00: dineu Cercul Militar Focşani – acţiune caritabilă dedicată reconstrucţiei chiliilor Manăstirii Vărzăreşti;
Asociaţia Romană pentru Propagandă şi Istorica Aeronauticii, Filiala Vrancea, împreună cu Pro Club Marathon şi Direcţia pentru Tineret şi sport organizează ediţia a treia a maratonului “Pe aici nu se trece”.
7 august
20.00: Piaţa Unirii – spectacol de muzică populară grecească şi romanească, urmat de film oferit de Asociaţia pentru promovarea fimului romanesc.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3916 zile, 7 ore, 41 minute, 15 secunde
Mai cultivatilor , planul de aparare al orasului Maraqsesti si al Moldovei a fost intocmit si realizat practic de cpt. Antonescu , viitorul maresal al Romaniei . El ar tb sa aiba o statuie acolo . A citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.