Ultima oră

VIDEO!!!Dosarul fraudă pentru podeţ , la Urecheşti,ia urma oamenilor PSD-ului

Eduard Popescu
26 iul 2013 6417 vizualizări
Consilierii locali nu ştiu cine trebuie să plătească pentru afacerea care a golit bugetul comunal.Parchetul Vrancea îl cercetează pe fostul primar PSD de la Urecheşti, Vasile Danţiş, pentru abuz în serviciu pentru dosarul podeţul peste paraul Palanca, din 2008.Dosar penal are şi funcţionara Carmen Adam, angajata primăriei avand atribuţii la achiziţii publice.Dosarul a fost instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor şi face referire la un contract de 755.304 lei pentru realizarea unui podeţ fictiv, din care s-a încasat peste 300.000 lei, potrivit facturilor.In dosar apare şi numele lui Romeo Iordache, director Direcţia Dezvoltare a CJ Vrancea, dar şi a primarului Marcel Georgescu (PSD), în mandatul 2004-2008 u Vasile Danţiş spune că este nevinovat şi că totul s-a făcut legal

Vasile Danţiş, fostul primar PSD de la Urecheşti în mandatul 2008-2012, are probleme destul de grave cu legea, este cercetat pentru abuz în serviciu, într-un dosar aflat la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea. Astfel, un proces verbal realizat pe 8 iulie 2013 de Serviciul de Investigare a Fraudelor din subordinea Poliţiei Vrancea, întocmit de scms. Alina Baznă şi insp. pr. Tiberiu Bărăgan, arată nereguli la realizarea obiectivului de investiţii “Reabilitare pod peste paraul Palanca, comuna Urecheşti”. Dosarul penal nr. 924/P/2013 îI vizează pe fostul primar PSD Vasile Danţiş, dar şi pe Carmen Adam, funcţionar al Primăriei Urecheşti cu atribuţii pe linia achiziţiilor publice. În dosar sunt legături care duc şi la primarul PSD Marcel Georgescu (2004-2008), la Consiliul Judeţean Vrancea, dar şi la cateva firme de construcţii şi proiectare din judeţ. Deşi proiectul cerea reabilitarea unui pod, Primăria Urecheşti a plătit peste 3 miliarde lei vechi, pentru o rută ocolitoare.


Neregulile la această investiţie au plecat chiar de la proiectare. În vara lui 2008, Primăria a achiziţionat de la o firmă din Bacău studiul de fezabilitate, însă “nu a încheiat un contract privind achiziţia acestor studii şi nici nu a putut pune la dispoziţie o recepţie a acestor documente”, după cum se arată în procesul verbal de la Investigarea Fraudelor. Neregulile privind reabilitarea podului peste paraul Palanca sunt legate şi de numele primarului PSD Marcel Georgescu, ales în mandatul 2004-2008. Acesta a întocmit Referatul de necesitate pentru acest podeţ, care însă nu a fost datat şi înregistrat la secretariatul Primăriei. Ulterior, dosarul “podeţul” a fost pasat urmaşului lui Georgescu la Primărie, Vasile Danţiş, cu tot cu nereguli. Organele de anchetă au descoperit şi că funcţionarul de la achiziţii, Carmen Adam, ar fi încălcat prevederile legale referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică. Tentaculele acestui dosar de fraudă a banilor publici ajung pană la Consiliul Judeţean Vrancea, ai căror angajaţi au participat la evaluarea ofertelor. Este vorba despre Romeo Iordache, cooptat ca expert extern, acesta fiind director executiv la Direcţia de Dezvoltare din cadrul CJ, procedura fiind considerată de anchetatori ca fiind “tratată neglijent şi superficial de către funcţionarul cu atribuţii pe linia achiziţiilor publice”. Investigarea Fraudelor mai constată că omul lui Marian Oprişan nu avea ce căuta în comisia de evaluare a ofertelor. “Au fost încălcate prevederile art. 73 al. 2 din HG 925/2006 în sensul că justificarea necesităţii cooptării unui expert extern în comisia de evaluare a ofertelor nu cuprinde atribuţiile şi responsabilităţile acestuia. (…) Analizand cuprinsul raportului de specialitate tehnic întocmit de expertul evaluator Iordache Romeo, constatăm că acesta a depăşit cadrul legal. (…) expertul nu şi-a îndeplinit sarcinile ce-i reveneau conform legii, însă cu toate acestea a fost remunerat cu suma de 1.323,20 lei de către autoritatea contractantă”, după cum se arată în procesul verbal.

Foame pentru bani publici atat la firme cat şi la Primărie

În campania electorală din 2008, acest obiectiv a fost trecut pe lista de investiţii la o valoare totală de 1.472.000 lei, pentru care Guvernul Romaniei a alocat 400.000 lei. Contractul de achiziţie publică “Pod peste raul Palanca” a fost atribuit la 18.06.2008 firmei Sibarex SA, avand o valoare de 777.963.67 lei plus TVA de 147.813,09 lei. La aceeaşi dată, Sibarex încheie cu SC Podgoria Coteşti un contract pentru reabilitarea podului cu o valoare de 755.304,53 lei, fără TVA şi cu perioadă de execuţie o lună. Apoi, la o lună, Primăria acceptă prelungirea duratei de execuţie a contractului  la cinci luni şi 13 zile, motivul prelungirii fiind lipsa fondurilor bugetare. În plus, la publicarea pe SEAP a anunţului de atribuire pentru Sibarex a acestui contract, Primăria îl anunţă ca “proiectare şi execuţie”, “însă din cuprinsul verificărilor a rezultat că autoritatea contractantă a încheiat doar contract de lucrări cu ofertantul desemnat caştigător. Potrivit facturilor depuse la dosar, firmele au încasat pe o lucrare neregăsită în teren 290.702,02 lei reprezentand reconstrucţie pod plus 34.530,46 lei reprezentand lucrări de reconstrucţie pod.

S-a plătit un pod nerealizat în comuna Urecheşti

Neregulile nu s-au oprit aici. Proiectul tehnic a fost depus de firma caştigătoare abia după 1,5 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, iar acesta “se referă la lucrări de reconstrucţie şi nicidecum de reabilitare a podului peste paraul Palanca”, după cum constată anchetatorii. Lucrările nu au avut nici autorizaţie de construire. “Funcţionarul cu atribuţii pe linie de urbanism – Adan Carmen declarand că ştia că în realitate nu o să se efectueze reabilitarea podului, ci doar varianta provizorie de acces”, se arată în procesul verbal. La începerea lucrărilor, Sibarex anunţă Primăria Urecheşti că proiectul necesită şi alt gen de lucrări, neprevăzute iniţial, aspect pe care anchetatorii îl consideră ilegal, apreciind că “agentul economic trebuia să solicite aceste clarificări anterior întocmirii proiectului tehnic şi depunerii ofertei”. “Apreciem că ofertantul desemnat caştigător a elaborat superficial propunerea tehnică... fără a se deplasa în teren pentru vizitarea amplasamentului”, se arată în dosarul “podeţul”. Pe 26.06.2008, primarul Georgescu, un inginer al Sibarex şi un proiectant de la SC Dum Proiect SRL întocmesc o notă de constatare în care punctează că “solicită reevaluarea concluziilor expertizei tehnice cu prezentarea şi a unei soluţii maximale cu înlocuirea podului existent cu un pod nou, capabil să preia încărcările din traficul actual şi de perspectivă... este necesară reglementarea juridică a terenului privat din zona podului pentru asigurarea circulaţiei”.

Dosarul “podeţul” a mărit suprafaţa podului la 8,3 km

Cei implicaţi în dosarul “podeţul” au trecut în acte şi o suprafaţă foarte mare pe care ar fi trebuit să se realizeze lucrările, de 45.000 mp, “suprafaţă ce nu poate corespunde realităţii deoarece lăţimea podului este de 5,4 m (conform memoriului tehnic), aspect ce conduce la concluzia că aceste rampe ar fi trebuit construite pe o lungime totală de 8.333 ml (8,3 km)”, după cum se arată în procesul verbal. Acesta aspect a fost sesizat şi de actualul primar, Nistor Bratosin, în şedinţa de CL Urecheşti. “Domnilor, de la şoseaua naţională şi pană la Mănăstirea Vărzăreşti sunt şase kilometri. Dacă noi punem 8,3 kilometri, trecem de zona de administraţie a comunei Poiana Cristei”, a punctat şi Bratosin.
Mai mult, pentru a realiza o variantă ocolitoare a drumului Urecheşti-Mănăstirea Vărzăreşti, Primăria Urecheşti se înţelege cu numita Cucută Luminiţa, “precizand că la finalizarea lucrărilor terenul să-i fie predat în starea iniţială”, după cum spun anchetatorii. Prin noul primar ales în vara lui 2008, social democratul Vasile Danţiş, Primăria Urecheşti predă acest teren firmei Sibarex. La cateva zile după acest transfer, “SC Sibarex SA a predat autorităţii contractante o parte din lucrarea «Reabilitare pod peste paraul Palanca» şi anume «varianta de circulaţie cu podeţ», lucrarea fiind «executată în conformitate şi cu respectarea PT». În realitate, prin acest proces verbal, constructorul a predat autorităţii contractante varianta de circulaţie cu podeţ, procesul verbal enunţat mai sus reprezentand o recepţie a acestei lucrări”, după cum se arată în analiza de la Investigarea Fraudelor. La 27.07.2008, primarul Vasile Danţiş a predat varianta ocolitoare a podului peste Palanca, précizand că amplasamentul se va realiza pe un teren al Primăriei Urecheşti, deşi aparţinea lui Cucută. Acest obiectiv de investiţii nu a fost supus aprobării Consiliului Local Urecheşti, însă cu toate acestea, Primăria, prin semnătura lui Vasile Danţiş, primar, şi a lui Carmen Adam, funcţionar, a decontat contravaloarea lucrărilor aferente execuţiei variantei de acces. Funcţionara s-a apărat spunand că sarcina ei a fost doar de “a organiza licitaţia în baza documentelor depuse la dosar, a studiului de fezabilitate”, după cum s-a pronunţat Carmen Adam în şedinţa CL.

Vasile Danţiş: “ce am făcut a fost legal”

Contactat telefonic, fostul primar PSD Urecheşti, Vasile Danţiş, principalul actor al acestui dosar, susţine că lucrările s-au făcut legal şi că nu a fost întrebat nimic, deocamdată, de organele de anchetă. “Eu ştiu că am făcut totul legal. Nu m-a chemat nimeni nicăieri să spun ceva. Investigarea Fraudelor întai să mă cheme să discute cu mine şi apoi să facă altceva. Podul s-a dăramat şi nefiind banii necesari, am făcut acea variantă ocolitoare pentru ca oamenii să ajungă la terenuri şi la Mănăstirea Vărzăreşti. S-a plătit undeva la 3 miliarde lei vechi. Din partea mea nu este nicio problemă, dar mă abţin din toate punctele de vedere”, ne-a spus Danţiş. Prevederile acestui dosar de la Parchetul Vrancea şi urmările pe care le poate avea asupra Primăriei Urecheşti în acest moment au fost prezentate CL într-o şedinţă ce a avut loc joi, 25 iulie 2013. Primăria Urecheşti, condusă în acest moment de Nistor Bratosin (PDL, apropiat PNL) a decis să întoarcă armele împotriva lui Vasile Danţiş, considerand că fostul edil este vinovat de toate neregulile amintite mai sus şi nu instituţia Primăriei Urecheşti. “Dacă noi am primit nişte bani şi i-am aruncat pe apa sambetei, ne merităm soarta.”, a concluzionat actualul edil. (Eduard POPESCU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
ea, acum 3332 zile, 1 ora, 30 minute, 35 secunde
PDL, apropiat PNL? DNA, aici avem ceva de genul Elenei Udrea. Bani au existat ca mita electorala, plus plase cu mancare.
tu, acum 3332 zile, 1 ora, 34 minute, 32 secunde
Dupa ce trece si acest primar,aflam ca si el a fost la fel. Ceva de genul "ce corecti erau Udrea si aliati PDL-ui si ne aparau de tot raul", cam asa si acum este pe aici. Avem prea multi citeste integral
eu, acum 3332 zile, 1 ora, 43 minute, 32 secunde
Indivizilor, acest primar actual ce a facut? Exemplificati clar voi. Este aceasi comuna de rahat cum a fost, cum va fi si-n veci va ramane. Cu aceasi oameni indobitociti care aiureaza ca le este mai citeste integral
cetatean cu rezidenta in romania, acum 3839 zile, 6 ore, 28 minute, 28 secunde
dragilor , ne-ati prostit rau.cetatenul nu mai stie cine e de vina si cine nu.toata lumea are dreptate ,constructia podurilor in acest caz nu poate costa 100 lei+tva cat o galeata de var lavabil si citeste integral
fost padurar OS Focsani, acum 3931 zile, 23 ore, 50 minute, 15 secunde
Individul acesta pe cand era politist("prevenea delictele silvice"), impreuna cu "mosierul" Duta pe cand era seful Ocolului silvic Focsani apoi seful Ispectoratului silvic Vrancea citeste integral
fost sivicultor OS Focsani, acum 3932 zile, 5 ore, 19 minute, 1 secunda
Acest individ(Dantis) pe cand era politist,(vezi doamne avea in atributii prevenirea si descoperirea delictelor silvice- "*****") impreuna cu mosierul Duta pe cind era seful Ocolului silvic citeste integral
locuitoare a comunei, acum 3932 zile, 14 ore, 5 minute, 3 secunde
Bun gasit. Comuna Urechesti, de la primarul Costin Costica - un om drept si direct, care actiona cu tact si intelepciune si in urma caruia au ramas multe fapte bune dupa el si lucrari durabile, de citeste integral
romica puceanu, acum 3932 zile, 17 ore, 31 minute, 38 secunde
Butnarule(papagalule)se vede ca le cam cunosti pe toate mare grija ca tu tot o sa ma pupi in cur de codos ce esti tu de toata lumea te ei ca si cu copaci mare greseala a facut trasculedcu de nu tea citeste integral
Nelu, acum 3932 zile, 23 ore, 40 minute, 39 secunde
Nu stiu consilierii ce-a votat cand s-a platit lucrarea de la pod ca vreo 7 din ei erau consilieri pe vremea aceea. Insemna ca sunt consilieri de spagari. Sa mearga la puscarie cu Dantis.
Vecin, acum 3933 zile, 10 minute, 8 secunde
Sa-ti fie rusine cu podul facut de Stanescu ca la facut personal nu a sposorizat domnle primar asa ca nu te-am vazut sa fi adus un sac de ciment ori un fier sau vreo masina de piatra pentru acel pod citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.