Ultima oră

VIDEO!!! Incendiu violent la Vărzăreşti! Au ars 12 chilii, dar flăcările n-au atins biserica

Silvia Vrînceanu Nichita
23 iul 2013 9324 vizualizări
In apropierea chiliilor cuprinse de flăcări erau amplasate biserica, clopotniţa, o clădire în construcţie şi alte anexe gospodăreşti, care au scăpat de foc ca prin minune.”Focul a fost atat de violent încat în 20 de minute s-a ridicat peste varful unui nuc”, ne-a relatat primarul din Urecheşti.Pompierii au constatat că focul a pornit de la o candelă aprinsă la o icoană

Incendiu violent la Mănăstirea monument Vărzăreşti! Mănăstirea Vărzăreşti din comuna Urecheşti, situată în satul Palanca, a luat foc luni noapte. Focul a pornit de la una dintre cele 12 chilii ale lăcaşului de închinăciune şi flăcările ameninţau şi biserica mare. Apelul de ajutor către pompieri a venit în jurul orei 22.40, la faţa locului deplasandu-se trei echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) . Pompierii s-au chinuit mai bine de cinci ore pentru stingerea incendiului care ameninţa să cuprindă întreaga aşezare monahală. „ La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat, cu violenţă, la acoperişul unei construcţii care adăpostea 12 chilii, construit din lemn cu învelitoare din tablă, cât şi la partea mansardată a imobilului, confecţionată din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp. Intervenţia pentru stingerea incendiului a prezentat un grad ridicat de dificultate, având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile din alcătuirea obiectivului afectat, toată partea mansardată a construcţiei fiind confecţionată din lemn. De asemenea, suprafaţa mare cuprinsă de incendiu şi construcţiile amplasate în apropiere care trebuiau protejate permanent au îngreunat intervenţia. S-a acţionat atât pentru localizarea şi lichidarea incendiului, cât şi pentru protecţia construcţiilor învecinate. În apropierea chiliilor cuprinse de flăcări erau amplasate biserica, clopotniţa, o clădire în construcţie şi alte anexe gospodăreşti. Datorită intervenţiei pompierilor, s-a împiedicat propagarea incendiului la întreaga aşezare monahală”, a precizat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea. Măicuţele, care strangeau fan la clar de lună, au fost copleşite la vederea nenorocirii care s-a abătut asupra sfantului lăcaş. ”Am fost plecată să rezolv unele probleme, iar în urma mea a pornit focul. Maicile erau la fan, o parte la animale, o parte la biserică. A ars de ziceai că cineva a turnat benzină. Bine că nu au fost victime. Ăsta este un lucru foarte mare”, ne-a spus maica Juvenalia-stareţa Mănăstirii.

 Pompierii s-au folosit de apa din lac

Pompierii s-au luptat din greu cu flăcările. După ce li s-au terminat rezervele de apă, servanţii s-au folosit de apa dintr-un lac situat în vecinătatea mănăstirii. Au ars acoperişul chiliilor, bârnele din lemn şi alte obiecte aflate în calea focului. Timp de câteva ore pompierii au verificat fiecare colţ de clădire. Pompierii au constatat că focul a pornit de la o candelă aprinsă. De altfel, pagubele înregistrate se ridică la aproape 6.500 lei. Pompierii au reuşit însă să salveze bunuri în valoare de 500.000 de lei. „În urma incendiului au ars acoperişul şi mansarda clădirii, pe o suprafaţă de cca. 250 mp, obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, bunuri electrocasnice şi actele de identitate a cinci persoane. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În momentul izbucnirii incendiului, în clădire nu se afla nimeni, iar flăcările au fost observate cu întârziere. Intervenţia s-a desfăşurat în colaborare cu serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că, cel mai probabil, un foc deschis în spaţii închise (o candelă aprinsă) a stat la baza producerii acestui eveniment”, ne-a mai relatat lt. Cristina Duţă. La faţa locului au ajuns zeci de săteni. Unii dintre ei au ajutat la stingerea incendiului. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat un asemenea eveniment la Mănăstirea Vărzăreşti. Pompierii au rămas până dimineaţă la locul incendiului pentru a supraveghea perimetrul afectat de foc.

Mănăstirea aşteaptă ajutor

După această anchetă, autorităţile locale şi cetăţenii din comună vor sprijini mănăstirea pentru a reface chiliile distruse de flăcări. La faţa locului a ajuns şi directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu. Acesta a dorit să vadă în ce stare se află monumentul istoric după incendiul produs. Ieri, pe reţeaua de socializare Facebook, accesta a anunţat şi deschiderea unui cont unde se pot face donaţii pentru refacerea mănăstirii: RO59RNCB0267072266060001 – Mănăstirea Vărzăreşti. (Raluca MANOLACHE, Aurelian IVAN)

Mănăstire ridicată în semn de pace

Manastirea Vărzăreşti este aşezată pe dealul Măgura, într-o poiană înconjurată de o pădure de stejar. Monument istoric, Mănăstirea Vărzăreşti a fost întemeiată în timpul domniei lui Matei Basarab, în urma păcii care a pus capăt războaielor dintre el şi domnul Moldovei, Vasile Lupu. Drept semn al împăcării, fiecare dintre ei a construit câtre o biserică, Vasile Lupu a ridicat biserica Stela din Târgovişte, iar Matei Basarab mănastirea Soveja din Vrancea. Armaşul lui Matei Basarab, Radu, zis şi Radu Vărzaru, a zidit această mănăstire în apropiere de hotarul dintre cele două provincii. După o existenţă seculară, în anul 1959, mănăstirea a fost desfiinţată şi trecută în proprietatea C.A.P. Urecheşti. După 1990, mănăstirea a fost reînfiinţată, dar bisericile nu au fost renovate din lipsa fondurilor, chiar dacă ambele au fost declarate monumente istorice. La mică distanţă de cele două biserici, săpată în stăncă, se află ceea ce vieţuitorii mănăstirii numesc “peştera”. Se spune că aici şi-a început sihăstria Sfânta Teodora de la Sihla.


Pe platforma webtv a site-ului Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini incredibile cu incendiul care a făcut ravagii la Mănăstirea Vărzăreşti, Vrancea.

24.07.2013-ora 0,30:Ultima oră! A luat foc Mănăstirea Vărzăreşti

 Mănăstirea Vărzăreşti din comuna Urecheşti, situată în satul Palanca, a luat foc în această seară. Focul a pornit de la una dintre cele 12 chilii ale  lăcaşului de închinăciune.

Trei grupe de servanţi cu trei maşini de pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă încearcă la această oră să izoleze flăcările care ameninţă biserica mare a mănăstirii. Pompierilor li s-au alăturat şi localnicii din Urecheşti şi Popeşti. În mănăstire locuiesc cateva măicuţe, care se aflau la strans de fân în momentul izbucnirii incendiului. Potrivit informaţiilor aflate de la faţa locului, focul a pornit de la instalaţia electrică de la una dintre clădirile noi. La ora editării acestei ştiri, chiliile erau arse până la temelii. Din fericire, biserica mare nu este afectată, focul fiind oprit la aproximativ zece metri distanță. Maica stareţă Ileana Lupu ne-a declarant telefonic că nu era acasă cand a izbucnit focul şi că nu știe de unde ar fi putut porni flăcările.


Mănăstire ridicată în semn de pace

Manastirea Vărzăreşti este aşezată pe dealul Măgura, la o altitudine de 300 metri, într-o poiană înconjurată de o pădure de stejar. Monument istoric, Mănăstirea Vărzăreşti a fost întemeiată în timpul domniei lui Matei Basarab, în urma păcii care a pus capăt războaielor dintre el şi domnul Moldovei, Vasile Lupu. Drept semn al împăcării, fiecare dintre ei a construit câtre o biserică, Vasile Lupu a ridicat biserica Stela din Târgovişte, iar Matei Basarab mănastirea Soveja din Vrancea.


Armaşul lui Matei Basarab, Radu, zis şi Radu Vărzaru, a zidit această mănăstire în apropiere de Milcov, hotarul dintre cele două provincii, unde s-au dat cele mai multe lupte între cei domnitori. După o existenţă seculară, în anul 1959, mănăstirea a fost desfiinţată şi trecută în proprietatea C.A.P. Urecheşti. După 1990, mănăstirea a fost reînfiinţată, dar bisericile nu au fost renovate din lipsa fondurilor, chiar dacă ambele au fost declarate monumente istorice. La mică distanţă de cele două biserici, săpată în stăncă, se află ceea ce vieţuitorii mănăstirii numesc “peştera”. Se spune că aici şi-a început sihăstria Sfânta Teodora de la Sihla. În acest loc, acum este construit  Paraclisul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Susana, acum 3932 zile, 16 ore, 2 minute, 1 secunda
O sa vina ........ arhiepiscopul Ciprian si va rezolva imediat problema.
, acum 3933 zile, 11 ore, 48 secunde
Doamne fereste-ne de rau,Slava Domnului ca nu a ars si biserica,nu-i semn bun,se vede ca rautatea noastra la suparat rau pe BUNUL Dumnezeu.........
viorel i. iancu, acum 3934 zile, 4 ore, 30 minute, 33 secunde
Este o tragedie ceea ce se intampla, ba la Tarnita, ba la Varzaresti. Nu stiu daca are oarece legatura impacarea dintre cei doi domni cu recladirea Stelei si zidirea Sovejei si cu ctitoria lui Radu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.