Ultima oră

Rocío, Alberto şi Manuel, cei trei voluntari europeni care lucrează Vrancea

Silvia Vrînceanu Nichita
22 iul 2013 2417 vizualizări
De loc din sudul Spaniei, tinerii se implică în proiectele derulate de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice din Focşani şi au venit în Vrancea prin Serviciul european de voluntariat.„Aici lucrăm în general pentru conservarea carnivorelor mari: urs, lup, râs şi vidră dar lucrăm şi cu alte specii de floră şi faună”, spune Manuel Menendez Puertas, care a studiat biologia la Universitatea din Oviedo

Trei voluntari europeni s-au mutat în Vrancea pentru a da o mană de ajutor la protejarea mediului înconjurător şi se declară îndrăgostiţi de oportunităţile găsite aici şi de frumuseţea naturii. Aceştia au fost luaţi sub „aripa” ocrotitoare a Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) din Focşani, care desfăşoară pană în 6 februarie 2014 proiectul „Give biodiversity a chance!”, proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP şi Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2, Serviciul European de Voluntariat (SEV). Scopul proiectului care a început în luna îl reprezintă găzduirea şi îndrumarea a trei voluntari străini, timp de 6 luni, pentru a desfăşura activităţi menite să contribuie la cercetarea şi conservarea biodiversităţii din Vrancea. Simultan tinerii vor beneficia de instruire şi îndrumare permanentă de la specialişti dobândind astfel abilităţi tehnice ce vor fi un atuu în cautarea unui loc de muncă în domeniu. Activităţile voluntarilor se desfăşoară la sediul Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice Focşani, la Centrul de Monitorizare şi Reabilitare a Carnivorelor Mari din Lepşa, munţii Vrancei, şi la Centrul Zonal pentru Îngrijirea şi Tratamentul Animalelor Sălbatice din Crângul Petreşti.

„Vrancea şi valea Lepşei îmi amintesc de locul în care m-am născut”

Dornici de a cunoaşte locuri şi oameni noi, voluntarii spanioli au ales să îşi spună poveştile prin intermediul Ziarului de Vrancea. „Mă numesc Alberto Sánchez, vin din Langreo un mic oraş situat într-o vale din regiunea Asturia, din nordul Spaniei. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni din alte ţări şi programele de schimb intercultural... Şi iubesc natura, activităţile în natură şi sporturile extreme. Am studiat la Universitatea din Oviedo unde am obţinut titlul de master în biologie şi am lucrat în domeniile: microbiologie, ştiinţa mediului, conservare biologică şi educaţie ecologică. Experienţa mea de voluntariat a început câţiva ani în urmă când m-am alăturat filialei WWF din Asturia, unde am participat la conservarea naturii, participând la câteva acţiuni de conservare a râurilor şi a biodiversităţii marine. Împreună cu alţi membri din acea filială WWF am creat un alt ONG numit Biodiversa în cadrul căruia sunt membru şi am fost voluntar înainte să vin în România. Am ales această experienţă în Romania, prin Serviciul European de Voluntariat, deoarece îmi plac proiectele Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice în care acum sunt implicat şi eu, aici adun atât experienţă profesională cat şi experienţă de viaţă. Mai cred că Serviciul european de voluntariat (SEV) este o şansă minunată de a deveni voluntar, deoarece Uniunea Europeană  ajută financiar toţi voluntarii şi proiectele în care se implică. Îmi place foarte mult Romania, mă simt foarte confortabil aici. Vrancea şi valea Lepşei în particular, îmi amintesc de locul în care m-am născut, şi pe care nu l-am văzut de cinci ani... mă simt ca şi cum m-aş fi întors din nou acasă dar în acelaşi timp păstrez şi curiozitatea de a descoperi un loc nou. De asemenea îmi plac oamenii din Romania, am cunoscut mulţi oameni până acum şi toţi au fost foarte prietenoşi”.

„Sunt foarte multe locuri şi specii interesante în Vrancea”

„Eu sunt Manuel Menendez Puertas, din Asturias, Spania am studiat biologia tot la Universitatea din Oviedo. Sunt ornitolog la Grupul Iberic pentru Inelat Păsări şi la centrul pentru migraţia păsărilor din cadrul Societăţii Spaniole de Ornitologie. Cu toate acestea sunt interesat şi de alte specii de faună şi de floră, în special de conservarea şi ecologia lor. Am venit în Romania printr-un program al Comisiei Europene, numit Serviciul European de voluntariat, pentru a participa la proiectul de educaţie nonformală implementat de ACDB, numit „Dă o şansă biodiversităţii!”. Aici lucrăm în general pentru conservarea carnivorelor mari: urs, lup, râs şi vidră dar lucrăm şi cu alte specii de floră şi faună. Eu găsesc această experienţă benefică şi interesantă, în special pe plan profesional, sunt foarte multe locuri şi specii interesante în Vrancea. Consider că acest schimb profesional va fi unul foarte bun pentru viitorul meu datorită cunoştinţelor şi experienţei pe care o acumulez în ACDB”.

“… natura este incredibilă”

“Numele meu este Rocío Hermosilla şi am 29 de ani. Sunt din Andújar, un mic oraş din Andalusia, sudul Spaniei. Iubesc natura şi tot ce este legat de ea, în special animalele sălbatice şi protecţia naturii de aceea am ales să studiez biologia. În Spania am lucrat în diferite programe de voluntariat relaţionate cu protecţia mediului, în special cu WWF. Sunt membră într-un grup local al WWF şi împreună cu alţi voluntari am realizat numeroase activităţi precum: educaţie ecologică, refacerea habitatelor prin plantarea de copaci sau realizarea de bălţi pentru amfibieni. De asemenea am lucrat şi într-un proiect de conservare al râsului iberic din Spania. Dar toate activităţile au fost toate de termen scurt. Acest stagiu de voluntariat îmi dă oportunitatea să am o experienţă de voluntariat pe o perioadă lungă de timp în străinătate şi să lucrez pentru o asociaţie ce lucrează pentru conservarea biodiversităţii în special pentru conservarea carnivorelor mari, ceea ce este foarte interesant pentru mine. Prin intermediul acestei experienţe cunosc o nouă ţară o nouă limbă şi cultură, în plus evoluez pe plan personal şi profesional. Îmi place că am această experienţă în Romania, nu am mai fost aici … natura este incredibilă. În timpul ce l-am petrecut până acum aici, am avut oportunitatea să locuiesc în Parcul Natural Putna Vrancea, un loc cu adevărat frumos de asemenea am putut să văd şi râul Siret…îmi place foarte mult aici. Sper să cunosc mai multe despre Romania şi cultura acestei ţări în cele patru luni ce le voi mai petrece aici”. Ziarul nostru le va urmări cu interes activitatea şi va reveni cu poveşti şi experienţe interesante ale celor trei voluntari spanioli. (S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetatean, acum 3932 zile, 3 ore, 13 secunde
Sa-i protejati la voi, de aceea turismul montan nu se poate dezvolta la maxim ca in Alpi pentru ca avem cea mai mare comunitate de ursi, rasi, lupi, vulpi din toata Europa si strainii stiu asta; le citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.