Ultima oră

Poate să continue un german ce au început evreii din Focşani, imediat după război?

Silvia Vrînceanu Nichita
21 ian 2013 3617 vizualizări
Chiar şi după jumătate de secol, focşănenii melomani nu pot uita tristeţea care i-a cuprins într-un ianuarie rece din 1963, când comuniştii au lăsat oraşul fără filarmonică. Pe fondul regionalizării Romaniei, comuniştii au furat pur şi simplu Filarmonica de stat Unirea, pentru a o duce tovarăşilor de la Galaţi. Pila lor la București era cel ce avea să devină ultimul premier al României comuniste. Pentru cei mai mulţi dintre vrânceni, perioada subordonării la regiunea Galaţi a constituit poate cea mai nedreaptă pagină de istorie locală contemporană.

Atunci, pentru binele Galaţiului, oraşul capitală a regiunii, întreaga zonă arondată a contribuit cu mult mai mult decât a primit în schimb. Iar filarmonica de stat, plecată cu tot cu cortină la Galaţi, rămâne o amintire tristă pentru cei mai în vârstă dintre focşănenii.

Istoria filarmonicii a început după 1944, când toată lumea se bucura de terminarea războiului. În Focşanii acelor zile mare parte din intelectuali erau încă evrei. Astfel, unii şi-au amintit că au în casă un instrument muzical pe care din cauza războiului nu l-au mai folosit. Aceşti amatori de muzică bună aveau să pună pe picioare o filarmonică recunoscută apoi de Ministerul Culturii. Dar oraşul Galaţi, capitala de regiune, nu putea să sufere că Focşaniul, capitală de raion, avea o orchestră simfonică şi ei nu aveau. Nimic mai simplu: a mutat totul la Galaţi. 

Se spune că istoria este ştiinţa a ceea ce nu se întâmplă de două ori. Dar în cazul nostru istoria se repetă şi este plină de surprize.

După 46 de ani, un alt grup de iubitori de muzică bună a reînfiinţat Orchestra Unirea, iar în fruntea ei se află un ... german care a refăcut drumul invers al integrării europene.

Ziarul de Vrancea dezvăluie în ediţia print de astăzi o poveste frumoasă, un reportaj special, cu fotografii, mărturii şi articole “de colecţie” din presa “obsedantul deceniu comunist”, în oglindă cu ceea ce se întamplă astăzi sub cupola Ateneului Pastia. Unde doar în jur de 100 de oameni se bucură de roadele acestui proiect despre care presa din Romania a scris mai puţin decat cea din oraşul neamţului care dirijează la Focşani.

Este un cadou jurnalistic pe care îl facem focşănenilor, dar şi orchestrei care miercuri seară a programat un concert foarte special dedicat ... Dar o să aflaţi citind ediţia print a ziarului nostru, disponibilă la chioşcurile de difuzare a presei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4118 zile, 9 ore, 31 minute, 55 secunde
Buna seara. Imi aduc aminte cu mare placere de Concertele-lectie sustinute de Filarmonica din Focsani, de frumoasa cortina a teatrului focsanean, dar si de desele spectacole sustinute de artistii citeste integral
, acum 4118 zile, 11 ore, 59 minute, 6 secunde
De apeciat incercarea voastra de a mai conserva printul, daca aveti materiale ceva mai interesante. Ma indoiesc ca va puteti opune valului generat de online. Oamenii sunt prea lenesi pentru a merge citeste integral
Orole, acum 4118 zile, 15 ore, 26 minute, 48 secunde
@Ciprian: Bineinteles, cultura ridica o societate iar societatea vranceana trebuie prostita si mai tare, indobitocita si mai mult, tinuta cat mai multa vreme in ignoranta si in intuneric pentru a citeste integral
Ciprian, acum 4118 zile, 17 ore, 42 minute, 41 secunde
Pacat. In Focsani nu s-a mai infiintat nici o formatie instrumentala profesionista pina prin anul 1994. Ca sa nu mai vorbim de Ansamblul Doina Vrancei, desfiintat de Oprisan pe vremea guvernarii citeste integral
ciudin andrei, acum 4118 zile, 18 ore, 8 minute, 34 secunde
Hai, bai, ce dracu sinteti carcotasi?! Au luat Filarmonica si-au dus-o la Galati, dar dupa Revolutie nu au inlocuit-o cu Stoianoff pe care l-au adus prin fruntea Culturii vrancene. Cica si el bate la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.