Ultima oră

Anul trecut au muncit mai mult! „Vitregiţi” de criză şi de dotări, lucrătorii ISU şi-au făcut datoria

Aurelian Ivan
11 ian 2013 978 vizualizări
Angajaţii pe situaţii de urgenţă au mers în medie la 13 evenimente zilnic în cursul anului trecut u ambulanţele şi paramedicii SMURD au „zumzăit” la un volum aproape dublu de intervenţii u şase oameni şi-au pierdut viaţa anul trecut „înghiţiti” de flăcări

Fie că a fost vorba de incendii, de intervenţiile paramedicilor SMURD pentru salvarea unor vieţi sau de intervenţii la accidente rutiere sau alte evenimente cu caracter de urgenţă, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au fost mai solicitaţi în anul abia încheiat comparativ cu 2011, după cum se arată în bilanţul pe 2012. Şi asta chiar dacă atat baza materială cat şi motivaţia financiară nu s-au îmbunătăţit. Un calcul al mediei de intervenţie arată că anul trecut s-au înregistrat peste 13 evenimente pe zi. „Serviciile de urgenţă profesioniste, împreună cu cele voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, populaţia şi personalul de la locul de muncă au acţionat la 4.846 intervenţii, faţă de 3.308 produse în anul 2011, în medie 13,24 evenimente/zi, din care: s-a acţionat pentru stingerea a 371 incendii, înregistrându-se o scădere cu 8 intervenţii faţă de anul 2011”, informează ISU. În urma intervenţiilor la incendii pompierii au reuşit salveze peste 30 de persoane, printre care şi copii. Din nefericire s-au înregistrat şi decese. Oricat şi-ar fi dorit pompierii să îi salveze, şase oameni şi-au pierdut viaţa „înghiţiti” de flăcări. Peste 650 animale au fost de asemenea salvate dar şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 43,3 mil. lei. Pagubele materiale au fost estimate la o valoare de aproape 10 mil. lei , cu peste două milioane de lei mai mult faţă de anul 2011. Ponderea cea mai mare au avut-o incendiile la gospodăriile populaţiei unde s-au înregistrat peste 290 de intervenţii, ceea ce reprezintă 79,24% din numărul total de incendii. Cele mai multe s-au înregistrat în Focşani, după care, în top urmează Adjudul, urmat de comuna Vidra, apoi Panciu, Boloteşti, Odobeşti şi Vârteşcoiu, în total peste 300 de incendii.

SMURD-ul – 3.000 de intervenţii, pirotehniptii 1.000

Echipajele ambulanţelor S.M.U.R.D. au fost şi ele suprasolicitate. Echipajele au intervenit  pentru  soluţionarea a peste 3.000 de cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, înregistrandu-se o creştere de peste 50% % faţă de anul 2011. La capitolul alte situaţii de urgenţă se înregistrează de asemenea o creştere cu 14,20% faţă de anul  2011. Cele mai multe sunt reprezentate de intervenţiile în cazul proiectilelor şi bombelor rămase din al Doilea Război Mondial. Şi nu sunt puţine, peste 1.000 de astfel de proiectile au fost descoperite.

La vremuri de criză, lipsuri pe măsură

Criza din bugetul ministerial s-a resimţit din plin şi în randul angajaţilor ISU. Principalele greutăţi şi disfuncţionalităţi întâmpinate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice au fost determinate de lipsa unor spaţii adecvate numărului de personal şi volumului şi complexităţii activităţilor desfăşurate, după cum spun oficialii instituţiei. Vechimea ridicată a parcului auto rămane o problemă. Lipsa unui autovehicul şenilat pentru intervenţia operativă în situaţia căderilor masive de zăpadă şi blocării căilor de acces, este tot o problemă pentru cei de la ISU. Instituţia de urgenţă se confruntă şi cu insuficienţa resurselor financiare alocate prin buget, raportate la nevoile instituţiei. Nu mai vorbim de dotarea insuficientă cu echipamente şi tehnică de calcul care creează uneori dificultăţi în operativitatea întocmirii unor situaţii operative. ISU duce lipsă de un medic de medicina  muncii care să deservească unităţile M.A.I. din judeţ. Este nevoie şi de un ofiţer-psiholog la nivelul inspectoratului. Lipseşte chiar şi asistentul medical principal - coordonator SMURD. Se mai adaugă neprevederea cu sisteme automate pentru supraveghere, control, acces şi dispozitive de alarmă a zonelor de securitate. Toate aceste neajunsuri au fost cuprinse într-un raport de bilanţ prezentat opiniei publice de către reprezentanţii ISU, dar care a fost adus şi la cunoştinţa superiorilor de la Bucureşti. (Aurelian IVAN)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.