Ultima oră

Peste o mie de preoţi vin la funeraliile Arhiepiscopului Epifanie

Silvia Vrînceanu Nichita
9 ian 2013 504 vizualizări
Slujba de înmormantare este programată să aibă loc între orele 11.00 şi 13.00, în Buzău fiind aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi u slujba va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Romaniei

Înalt Preasfinţitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, decedat luni în urma unui edem pulmonar, va fi înmormantat astăzi, în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, unde a fost depus încă de marţi dimineaţă. Funeraliile sunt programate să aibă loc între orele 11.00 şi 13.00, ÎPS Epifanie Norocel urmand să fie înmormantat în cripta catedralei arhiepiscopale din centrul Buzăului, pe care a ctitorit-o, şi care poartă hramul ”Înălţarea Domnului” şi “Sfinţii Trei Ierarhi”.

Arhiepiscopul şi-a pregătit încă din timpul vieţii cripta din lăcaşul de cult, despre care se spune că a fost făurită din faimoasa marmură de Carara. Întreg Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane va fi prezent astăzi la Buzău, în frunte cu Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Romaniei, precum şi monahi români şi străini. La funeralii sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, ţinand cont că numai preoţi sunt peste 800 în cele două judeţe din arhiepiscopie. O delegaţie din judeţul nostru va participa la slujba de înmormantare. La funeralii şi-au anunţat prezenta pe langă preoţi şi monahi din Vrancea şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, în frunte cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul Cătălin Kanty Popescu, parlamentari, consilieri judeţeni, primari, consilieri locali, şefi de instituţii.


Slujba va putea fi urmărită pe un ecran gigant


De funeraliile arhiereului se ocupă Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, delegat de Patriarhul Daniel. Acesta şi-a arătat aprecierea pentru decedat spunand că "Arhiepiscopul Epifanie a unit, în cei 37 de ani de slujire arhierească şi 80 de ani de viaţă pământească, evlavia şi râvna pentru Sfânta Liturghie cu misiunea şi grija pastorală faţă de cler şi popor, concretizând la ultima slujbă, cu doar şase ore înainte de a închide ochii, legătura dintre Liturghie şi filantropie”. “Rămâne în viaţa eparhiei şi a Bisericii noastre un ierarh emblematic în privinţa slujirii liturgice, a misiunii pastorale, a slujirii culturale şi social-filantropice, demn, dârz, echilibrat şi neîntrecut chivernisitor al darurilor lui Dumnezeu", a declarat ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Slujba de mormantare va putea fi urmărită de credincioşii prezenţi pe un ecran gigant amplasat miercuri în curtea Catedralei Arhiepiscopale, dar va fi transmisă şi de Trinitas TV. Pentru buna organizare a evenimentului, toate efectivele de jandarmi şi poliţişti de la Buzău securizează zona încă de ieri, iar traficul rutier va fi oprit pe strada Chiristigii până după oră 13 a zilei de azi. După cum se ştie, Arhiepiscopul Epifanie Norocel a trecut la cele veşnice în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013, în timp ce se îndrepta în maşina de serviciu către mănăstirea Brazi de langă Panciu. Acesta era cardiac, suferind un infarct major în urmă cu patru ani, după cum a declarat pentru Ziarul Lumina medicul care îl îngrijea. Timp de 40 de zile bisericile din Vrancea şi Buzău vor fi în doliu urmând să se oficieze slujbe de pomenire a înaltului prelat, după care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va alege un nou arhiepiscop. Epifanie Norocel a fost întronizat Episcop titular al Episcopiei Buzăului pe 4 iulie 1982, iar în 2009 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. Oficialii Patriarhiei au anunţat că din iniţiativa sa, în Eparhie s-au construit peste 250 de biserici şi paraclise la parohii şi mănăstiri precum şi 6 catedrale. (S. VRÎNCEANU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.