Ultima oră

VIDEO!!! Porcul de Crăciun, marfă de schimb pentru tratamentul bolilor

Aurelian Ivan
19 dec 2012 8538 vizualizări
Tăranii din Vrancea spun că îşi vand porcii de Crăciun ca să pună grau la primăvară dar şi pentru a-şi trata bolile bătraneţii. Preţul unui kilogram de carne de porc începe de la 15 lei în Piaţa Moldovei

Tarabele din Piaţa Moldovei sunt pline cu carne de porc. Timp de şase zile, începand de ieri, focşănenii vor avea de unde alege carnea cu specific de sărbătoare. Numai bani să fie iar cumpărătorii tocmai de asta se plang. Cand aud de preţ, adică de 15 lei pe kilogram sau chiar 18 lei, spun că e prea scump şi nu au bani, în timp ce crescătorii se vaită că muncesc prea mult şi nu îşi scot „parleala”. Ce-i drept, sunt mai mult porci pe piaţă decat şi-a închipuit că o să fie medicul veterinar Elena Şerbu, cea care răspunde de activitatea sanitar-veterinară din Piaţa Moldovei. „Sunt neaşteptat de mulţi porci sacrificaţi. În prima zi mă aşteptam la un număr mai mic, dar am examinat aproape 150 de carcase. Totul este în regulă, nu am avut niciun caz de trichină. Sunt mulţi oameni gospodari care au crescut animale şi speră să caştige un ban zilele astea”, ne-a spus medicul veterinar Elena Şerbu.

”Creştem animale ca să supravieţuim”

Poate cel mai greu lucru este că aceşti gospodari îşi vand porcii de Crăciun ca să aibă ce manca la anul sau ca să-şi trateze bolile bătraneţii, că din banii de pensie abia îşi duc zilele. „Nu avem altă posibilitate, asta ştim să facem, creştem animale ca să supravieţuim. Am o pensie foarte mică, aşa că mai creştem animale, dar cand tragem linie ieşim mai mult în pierdere”, ne-a spus un bătran vanzător. „Muncă, muncă şi nu dă lumea bani că zice că e scump. Un an munceşti, raneşti, îi dai mancare porcului să-l faci mare ca să îl aduci la piaţă. Dau carne şi cu 14, 15 lei kilogramul, după cum ne înţelegem cu clienţii. Cu banii pe care îi strangem ce credeţi că facem? Ne tratăm bolile, luăm pastile. Suntem bolnavi şi stăm aici şi suferim ca să putem trăi, asta e”, ne-a spus cu supărare Victoria Dochioiu, din comuna Negrileşti.

Focşănenii aşteaptă să scadă preţul

Cea mai mare piaţă agroalimentară din judeţul Vrancea a fost luată  aşadar cu asalt de crescătorii de animale care vor să-şi vîndă porcii sacrificaţi pentru Crăciun. Gospodarii vin din comunele limitrofe Focşaniului ca să-şi vandă marfa. Sunt crescători de animale din Vulturu, Gologanu, Milcovul, Suraia, Măicăneşti sau chiar şi din zona de munte. Cumpărătorii încă prospectează piaţa. „Este cam scumpă. Dacă era sub 14 lei poate mai luam ...”, ne spune un focşănean, după ce a  aruncat o privire pe preţurile afişate. „Este marfă frumosă, dar în zilele următoare o să mai scadă preţul, aşa că mai aşteptăm”, ne-a spus un alt focşănean. Cei de la Administraţia Pieţelor Focşani au amenajat peste 100 de tarabele unde crescătorii să îşi poată valorifica marfa în aceste zile. Medicii veterinari trebuie să stea cu ochii în patru pentru a evita orice situaţie de vanzare a cărnii de porc infectată cu trichină sau chiar alterată. Laboratorul din piaţa Moldovei examinează zilnic zeci de probe. Pană acum nu s-a găsit niciun caz de trichineloză, însă consumatorii sunt sfătuiţi să nu cumpere decat carne cu ştampila DSVSA, care atestă sănătatea animalului. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini cu tarabele pline de carne de porc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.