Ultima oră

Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui Traian Basescu. Crin Antonescu ramane presedinte interimar

Ziarul de Vrancea
9 iul 2012 1307 vizualizări
Contestatiile PDL au fost respinse pe linie. Curtea Constitutionala s-a intrunit astazi pentru a se prononunta asupra sesizarilor referitoare la revocarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga si Roberta Anastase, precum si a conflictului constitutional reclamat de presedintele Traian Basescu in relatia cu Parlamentul. De asemenea, pe ordinea de zi a fost si modificarea legii referendumului.

 Curtea Constitutionala a concluzionat, in urma sedintei care are printre subiecte si cererea de solutionare a "conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte" urmatoarele:

Suspendarea presedintelui Basescu e constitutionala, Antonescu asigura interimatul functiei

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, este presedinte interimar al Romaniei, a decis CC, constatand ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu din functia de sef al statului a fost respectata.

Excluderea Curtii de la controlul asupra hotararilor Parlamentului, neconstitionala

Solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului ce afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala, a decis, luni, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), care a admis astfel sesizarea depusa de 67 de deputati PDL.

Cererea pivind conflictul juridic intre Parlament si Basescu, inadmisibila

Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila.

CC respinge sesizarile lui Blaga si Anastase legate de revocarea din functiile de la Parlament

CC a respins, luni, sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor.

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga si Roberta Anastase, au sesizat Curtea Constitutionala dupa ce au fost revocati din functie la cererea grupurilor parlamentare ale USL.

Potrivit procedurii anterioare a Curtii Constitutionale, revocarea din functie a presedintelui Senatului sau al Camerei Deputatilor se poate face la cererea grupului parlamentar care l-a propus.

Presedintele Traian Basescu a sesizat vineri, 6 iulie, Curtea Constitutionala in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament.

Seful statului a declarat, totodata, a luat nota de avizul dat de magistrati in privinta cererii de suspendare si ca s-a bucurat ca CCR nu a constat nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea, asa cum ea este prezentata in articolul 95 din Constitutia Romaniei".

"Am luat nota de avizul Curtii Constitutionale si m-am bucurat constatand ca in acest aviz Curtea Constitutionala nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea asa cum ea este prezentata in articolul 95 din Constitutia Romaniei", a spus Traian Basescu.

Potrivit primelor informatii, CCR a dezbatut cinci puncte din cele opt de pe ordinea de zi. Iata ordinea de zi a CCR-ului:

1. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea alin.(1) al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, formulata de un numar de 67 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal";

2. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga" si "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga, formulata de 28 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal";

3. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, formulata de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal",

4. "Cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte";

5. "Constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei";

6. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, formulata de un numar de 71 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal";

7. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de un numar de 26 senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal";

8. "Sesizare referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de un numar de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal".

 

Articol preluat din Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
mailat, acum 4314 zile, 1 ora, 40 minute, 29 secunde
nimic mai fals,ceea ce s-a petrecut a fost o lovitura de stat!
db, acum 4314 zile, 5 ore, 59 minute, 55 secunde
Curtea Constitutionala a incalcat Constitutia (a lui Basescu ) si a dat o lovitura de stat, sau mai concret statului Basescu, ca el e statul. Au fost lezate principiile de baza ale statului de drept, citeste integral
Mirela, acum 4314 zile, 10 ore, 15 minute, 53 secunde
Acum, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, trebuie declansata cercetarea penala pentru grave prejudicii aduse Roamniei pentru defaimare de catre liderii PDL care au sgtrivit Romania in lume, citeste integral
lal, acum 4314 zile, 10 ore, 39 minute, 43 secunde
uraaa, de maine va curge lapte si miere, traiasca firfizonul este presedinte, ce pacaleala ordinara, am vazut ca unii se bucura, de ce oare ca tara este aruncata si mai rau in mocirla?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.