Ultima oră

Evitaţi incendiile din luna lui cuptor

Ziarul de Vrancea
9 iul 2012 860 vizualizări
Combinele de recoltare a cerealelor trebuie să fie dotate cu stingătoare şi să aibă şi o rezervă de cel puţin 60 de litri de apă, atrag atenţia pompierii

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avertizează că în perioada campaniei de recoltare a cerealelor, numărul incendiilor de vegetaţie creşte semnificativ. Dacă nu sunt respectate măsurile specifice, atât pe timpul recoltării, cât şi după finalizarea procesului de recoltare se poate ajunge la efecte dezastruoase asupra mediului, asupra vieţii şi a bunurilor materiale. Aşadar, pe timpul recoltării cerealelor păioase maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii. Cei care lucrează trebuie să fie instruiţi pentru a şti cum să acţioneze în caz de incendiu, iar combinele trebuie să fie dotate cu stingătoare şi să aibă şi o rezervă de cel puţin 60 de litri de apă. Punctele de alimentare cu carburanţi se vor stabili la cel puţin 20 de metri de lanuri. Pompierii mai spun că utilajele nu trebuie să fie reparate în lanuri sau în depozitele de cereale. Totul trebuie făcut la cel puţin 100 de metri de aceste zone. Locurile pentru fumat nu se vor amplasa la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de culturile de cereale păioase. Este obligatorie dotarea punctelor de recoltare cu plug, vidanje cu apă şi o remorcă dotată cu lopeţi, mături de nuiele, coase, furci, stingătoare de incendiu, recomandă pompierii.

Incendiile pe timpul secetos

Pompierii vranceni atrag atenţia că este interzisă utilizarea focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată. De asemenea, se recomandă restricţionarea efectuării în anumite intervale din timpul zilei a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea incendiilor prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. „Trebuie asigurată protejarea faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră sau, după caz, prin răcire cu perdele de apă rece”, se arată în recomandările primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii spun că trebuie verificate zilnic rezervoarele de apă pentru incendiu. Orice eveniment de acest tip trebuie anunţat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.