Ultima oră

Cum s-a văzut Super Luna din Focşani

Aurelian Ivan
6 mai 2012 1680 vizualizări
Vrîncenii au urmărit cea mai mare Lună plină a anului, iar mulţi au postat fotografiile lor pe reţeaua de socializare Facebook

Din curiozitate sau din pasiunea pentru astfel de evenimente astronomice, focşănenii au urmărit un fenomen spectaculos: Super Luna. De fapt, o lume întreagă a stat cu ochii pe cer pentru a suprinde cu privirea momentul în care Luna a fost cel mai aproape de pămînt. Existenţa aparatelor de fotografiat digitale a făcut ca Super Luna să poate fi văzută prin milioane de ochi electronici în toată lumea, ca apoi acea secundă fotografiată din "viaţa" satelitului natural al Pămantului să fie răspîndită pe reţelele de socializare, ziarele electronice şi televiziunile din toată lumea. Toţi spun prin acest lucru "am fost martor la un fenomen ieşit din comun". O Super Lună se produce atunci cand avem Lună plină în acelaşi timp cu perigeul lunar, adică Luna se află la cea mai mică distanţă posibilă faţă de Pămînt. Acest fenomen astronomic periodic se produce cand Luna se află la distanţa de 356.955 de kilometri de Pămant. Unii specialişti susţin că satelitul natural al Pămantului joacă un rol major în viaţa noastră, fiind capabil să ne schimbe total comportamentul. Cercetările întreprinse în perioada de Lună Plină au arătat că majoritatea oamenilor tind spre un comportament instinctual, ceea ce afectează drastic puterea decizională şi discernămantul. Explicaţia unei echipe de astrofizicieni din Geneva ar fi aceea că Luna acţionează asupra electronilor, determinand un efect electric, excitant.

Fenomenul este perfect normal şi se repetă în ficare an

Martor la acest eveniment astronomic a fost şi Gabriela Obodariu din Focşani, care este profesor de istorie la Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza". "Eram pe balcon cu fetiţa mea în vîrstă de 6 ani să îi arăt luna. Era strălucitoare şi dacă toată lumea vorbea de Super Luna, am zis să o văd, şi am fotografiat-o. Cînd este un eveniment despre care toată lumea vorbeşte, vrei să fii şi tu martor. Nu pot să zic că am simţit vreo emoţie", ne-a spus profesorul Obodariu. Conform specialiştilor nu există niciun pericol ca Super Luna să afecteze în vreun fel Pămîntul, fenomenul fiind perfect normal şi se repetă în ficare an. Ultima Super Lună s-a produs în martie 2011. Astrologii spun însă că Luna Plină amplifică stările noastre negative, cum ar fi orgoliul, mania, egoismul, tendinţele dominatoare. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.