Miei putini, slabi si scumpi
Piaţa mieilor în acest an a fost considerabil mai redusă decît anul trecut. Acest fapt a întreţinut un preţ foarte mare pe kilogramul de carne pînă în ultima zi, 25 de lei. În patru zile, de cînd au început să se vîndă mieii în piaţă, preţul a oscilat foarte puţin, punînd în dificultate bugetele restrînse ale focşănenilor, care în dorinţa de a respecta tradiţia au fost nevoiţi să cheltuiască cîteva sute de lei pe un miel. Medicul veterinar din Piaţa Moldovei, Elena Şerbu, spune că "greutatea unui miel a balansat între 8 şi 10 kilograme". Ceea ce înseamnă că o familie care a vrut să cumpere un miel întreg, ca să prepare ciorba, drobul şi friptura, a scos din buzunar între 170 şi 250 de lei.
Miei mai puţini ca anul trecut
Cei care au adus miei în piaţă sînt fermieri din comunele Bîrseşti, Paltin, Suraia, Goleşti şi Milcov. Însă faţă de anul trecut aceştia au adus mai puţini miei. O explicaţie ar fi că iarna a fost lungă şi sărbătoarea Paştelui din acest an a căzut prea repede în calendar. "Anul trecut am avut 1.400 de miei la finalul perioadei de vînzare, iar anul acesta am avut doar 304. Nu am avut probleme, totul a fost în cadrul legal, mieii au fost tăiaţi în abatoare şi au venit cu documentele sanitar veterniare ca să poată fi vînduţi", ne-a mai spus medicul veterinar Elena Şerbu. Cei de la Administraţia Pieţelor din Focşani spun că mesele amenajate în acest an pentru vînzarea mieilor au fost prea multe. "Doar 20% din mese au fost ocupate în acest an. Noi ne-am aşteptat la mai mulţi producători. Totul s-a desfăşurat fără probleme. Le mulţumesc organelor abilitate că nu am înregistrat niciun incident", ne-a spus Fane Popa, directorul Administraţiei Pieţelor Focşani. Mulţi vrînceni au lăsat pentru astăzi cumpărarea mieilor, în speranţa că ciobanii vor mai lăsa din preţ. Alţii au cumpărat miel direct de la stînele din jurul Focşaniului, unde preţul a fost cu 3-4 lei mai mic. (Aurelian IVAN)