Ultima oră

Trecem la ora de vara din 25 martie

Silvia Vrînceanu Nichita
20 mar 2012 8165 vizualizări
În ultima duminică din luna, pe 25 martie, trecem la ora oficială de vară, iar ceasurile vor fi date cu o oră înainte, ora 3 devenind ora 4.

CFR Călători anuntă că trecerea la ora de vară nu va modifica mersul trenurilor în vigoare, însă vor există anumite întîrzieri care vor fi recuperate ulterior, pe parcurs. Modificarea orei are ca scop folosirea din plin, cît mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cît mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului. Începînd de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, pînă la data de 21 iunie, cînd va avea loc solstiţiul de vară. Romania va trece la ora oficială de iarnă în ultima duminică din luna octombrie 2012, cînd ora 4 va deveni ora 3.

Google celebrează primăvara

Google şi-a modificat, marţi, logoul pentru a sărbători echinocţiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice, în acest moment ziua şi noaptea fiind egale în orice loc de pe Pămînt. Literele din noul logo dedicat primei zile de primăvară sînt înlocuite cu diferite elemente, printre care o floare, o frunză, o barză, doi fluturi, ceea ce semnifică faptul că timpul exact al debutului primăverii variază în funcţie de clima, cultura şi obiceiurile fiecărei ţări în parte. Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, echinocţiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice, se produce în jurul datei de 20 martie cînd longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecînd din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.