Ultima oră

2012 ne întîmpină cu scumpiri la alimente, carburanţi şi electricitate

Mihaela Beșleagă
2 ian 2012 4169 vizualizări
Noul an debutează cu o creştere generalizată a preţurilor ca urmare a majorării accizelor şi a preţurilor la combustibili şi electricitate u benzina se scumpeşte cu 1,5 bani, iar motorina cu 9 bani pe litru u produsele din carne procesată vor fi de asemenea mai scumpe cu 10%, iar pîinea se va scumpi din martie u populaţia va plăti cu 2,5% mai mult şi pentru energia electrică în 2012

Anul 2012 începe cu un coşmar transformat în realitate: creşterea generalizată a preţurilor. Produsele alimentare şi nealimentare, dar şi serviciile vor fi mai scumpe în acest an, după cum au anunţat companiile de profil. Cel mai mare impact asupra preţurilor îl are noul curs valutar pentru calcularea accizelor la carburanţi, alcool, cafea şi ţigări. Acesta va fi de 4,3 lei pentru un euro, faţă de 4,26 lei, cît a fost anul trecut. Din această cauză, benzina se scumpeşte cu 1,5 bani, iar motorina cu 9 bani pe litru. Nici tarifele gazelor sau energiei electrice nu vor sta pe loc. Pentru companii, preţul gazelor se va majora cu 5%, iar populaţia va plăti cu 2,5% mai mult pentru energia electrică. De asemenea, se vor menţine impozitele mărite pentru cei cu mai multe proprietăţi, care vor plăti taxe cu pînă la 300% mai mari. Şi procesatorii din industria alimentară au anunţat deja scumpiri, despre care afirmă că sînt amînate din 2011. Transportatorii spun, de asemenea, că vor fi constrînşi să calculeze tarifele în funcţie de majorările stabilite la carburanţi pentru luna ianuarie. De altfel, există o tendinţă de majorare a preţurilor la alimente în toată Uniunea Europeană, pornind de la costurile mai mari cu materia primă. O primă majorare de preţuri, de circa 10%, se anunţă la produsele din carne procesată la începutul anului 2012. La produsele de panificaţie, primele scumpiri vor apăre din luna martie. Patronii din panificaţie argumentează necesitatea unor viitoare scumpiri prin creşterea costurilor cu utilităţile, combustibili şi servicii. La aceste veşti de scumpire a reacţionat în ultima zi a anului 2011 şi deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr, care spune că în acest an  carburanţii s-au scumpit în România cu 30%, deşi preţul petrolului s-a ieftinit cu 30%, românii ocupînd ultimul loc în UE în ceea ce priveşte cantitatea de carburanţi pe care o pot cumpăra cu un salariu mediu pe economie. „Scumpirea carburanţilor şi în consecinţă scumpirea unor produse de bază în 2012 este cadoul făcut de PDL la sfîrşitul anului. Ordonanţa de guvern care prevede şi mărirea accizei la motorină vine ca o nouă confirmare a faptului că singura intenţie a pedeliştilor este aceea de a duce populaţia într-o sărăcie lucie”, a comentat deputatul Angel Tîlvăr. Conform Ordonanţei de Guvern privind modificarea Codului Fiscal, adoptată de Executiv în 2012, acciza la motorină se va majora cu 4,4%. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.