Ultima oră

Nu se mai comercializează ouă cu cifra 3

Mihaela Beșleagă
27 dec 2011 3793 vizualizări
Acestea provin de la găini stresate, forţate să facă ouă cu ajutorul hormonilor

Începînd cu anul viitor, nu se vor mai comercializa pe piaţă ouă marcate cu cifra 3, care provin de la găini crescute în cuşti neîmbunătăţite, ca urmare a deciziei de interzicere a Comisiei Europene. Autorităţile romane spun că în ţara noastră situaţia ar fi sub control, deoarece producătorii ar fi  înţeles încă din anii trecuţi că trebuie să se alinieze cerinţelor europene şi să nu mai producă ouă cu orice preţ, fără să respecte drepturile animalelor din ferme. Cifra 3 inscripţionată pe coajă înseamnă că vorbim despre o producţie industrială de ouă şi că păsările sînt ţinute în cuşti mici, fără lumină naturală, lucru care ar duce la alterarea calităţii galbenusului, după cum spun cei de la Institulul de Cercetări Alimentare, citaţi de ProTv. Mai mult, spun specialiştii, găinile crescute astfel ar fi stresate iar producţia de ouă ar fi stimulată cu hormoni. “Noi avem doar găini ouătoare pentru reproducţie. Vindem ceea ce este în plus, însă nu sînt probleme pentru că sînt găini crescute la sol, încadrate în grupa 2”, ne-a declarat Dan Vicol, directorul Avicola SA Focşani, unul dintre cele mai mari combinate de creştere a păsărilor din zonă. Cantităţile de ouă marcate cu cifra 3, din producţie internă, care nu vor fi comercializate pînă la finalul anului vor putea fi trimise şi utilizate în industria alimentară, potrivit autorităţilor din domeniu. Specialistii ne îndeamnă să cumpărăm ouăle care au inscripţionate coduri care încep cu 0: adică cele ecologice dar mai scumpe şi care provin de la găini ţinute la sol şi sînt hrănite cu boabe de porumb. Pe piaţă există şi ouă inscripţionate cu cifrele 1 si 2, care ar garanta că păsările sînt crescute în aer liber, cu furaje. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.