Ultima oră

În noaptea de Moş Nicolae, Cătălin Vrabie, prins la braconat de iepuri

Mihaela Beșleagă
6 dec 2011 6424 vizualizări

Este vorba despre un tînăr din Păuneşti, care, alături de un consătean a încercat să braconeze iepuri, dar a fost prins de vînătorii de la Asociaţia Judeţeană a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi Vrancea u coincidenţa face că tizul său, fost prefect şi om apropiat al lui Marian Oprişan, este un vînător împătimit şi a fost suspectat în urmă cu cîţiva ani de braconaj u un alt vînător de ocazie a braconat “la far” trei iepuri între Ţifeşti şi Panciu u cei trei braconieri sînt cercetaţi în prezent de Poliţie

Noaptea de Moş Nicolae a fost un bun prilej pentru ca unii vînători certaţi cu legea să îşi umple tolbele cu iepuri împuşcaţi ilegal. Aşa se face că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, salariaţi ai Asociaţiei Judeţene a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vrancea au reuşit, în timpul unor patrulări, să identifice doi vînători ce braconau iepuri. Conform datelor furnizate de AJVPS, într-unul din cazuri au fost prinşi doi vînători de ocazie în zona comunei Păuneşti, ambii localnici, Costică Cautiş, membru vînător al AJVPS Bacău din acest an, însoţit de Cătălin Ionuţ Vrabie, un tînăr din localitate. “Aceştia au desfăşurat activitatea de braconaj folosind arma de vînătoare şi un proiector a cărui sursă de alimentare o purtau în rucsac. Nu au reuşit să împuşte iepuri, dar au tras focuri de armă după aceştia”, transmite Eusebiu Martiniuc, directorul AJVPS Vrancea. În acest caz, poliţiştii de la Biroul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie au preluat cercetările, urmînd a face propunerile legale de sancţionare a braconierilor. Coincidenţa face ca un alt Cătălin Vrabie, fost prefect PSD, angajat la Consiliul Judeţean şi om de încredere al “baronului” Marian Oprişan, este cunoscut ca un vînător împătimit iar în urmă cu cîţiva ani a fost suspectat că ar fi braconat căprioare. De altfel, acesta a cîştigat de curînd la licitaţia organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor fondul de vînătoare Dumbrava -Gura Caliţei contra sumei de 6.500 de euro.


Trei „urecheaţi” braconaţi la farul maşinii


Al doilea caz de braconaj depistat de salariaţii AJVPS Vrancea aflaţi în acţiune de patrulare pe linia descoperirii braconajului s-a petrecut în zona terenurilor arabile situate între Ţifeşti şi Panciu. Aici, Iulian Ivan, domiciliat în Bucureşti dar originar din comuna Ţifeşti, membru al AJVPS Vrancea, a braconat „la far” (la lumina farurilor de la autovehicul, n. r.) trei iepuri. „A fost oprit din acţiunea lui, i s-au reţinut arma de vînătoare şi cei trei iepuri împuşcaţi, pînă la sosirea organelor de anchetă, care au preluat cazul spre soluţionare”, ne-a mai spus Eusebiu Martiniuc. Conform prevederilor Legii nr. 407/2006 a vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în acest caz se va proceda şi la sigilarea autoturismului folosit pentru braconaj, care va fi şi confiscat. Acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului vor continua şi în perioada următoare, anunţă reprezentanţii AJVPS Vrancea, ştiut fiind faptul că apropierea sărbătorilor îi incită pe unii purtători de armă de vînătoare să încerce să dobîndească vînat prin metode ilegale. „În toate aceste acţiuni salariaţii AJVPS Vrancea au avut şi au în continuare sprijinul total al membrilor Consiliului AJVPS Vrancea. La acţiunea aceasta şi-au adus aportul şi vînătorii din zonă, membri ai AJVPS Vrancea”, încheie Eusebiu Martiniuc. În această perioadă se organizează şi vînători colective şi individuale la iepuri. Astfel, zile de vînătoare colectivă au rămas 11 şi 18 decembrie 2011, 8 şi 22 ianuarie 2012, iar vînătoare „la picior” (individuală) va avea loc în zilele de 10 şi 24 decembrie 2011. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.