Ultima oră

Info-Educaţie:Uniriştii, cîştigători la dezbaterile din „Cluburi pentru democraţie”

Mihaela Beșleagă
1 dec 2011 3107 vizualizări
Miercuri, 30 noiembrie, a avut loc dezbaterea finală în cadrul proiectului „Cluburi pentru democraţie” al Asociaţiei Pro Democraţia (APD) şi Fundaţiei Konrad Adenauer

Proiect este derulat în patru judeţe, printre care şi Vrancea. Liceele selectate pentru acest proiect sînt Colegiile „Cuza”, „Unirea”, „Edmond Nicolau” şi Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. Trei dezbateri au departajat echipajele cu cele mai bune argumente în moţiunile susţinute: „Democraţia este aplicabilă în orice cultură?”, „Discursul xenofob sustinut public, ar trebui cenzurat?” şi „În democraţie contează şi opinia minorităţii?”. Semifinaliste au fost două echipaje de la „Cuza” şi unul de la „Unirea”, iar în finală au intrat cîte un echipaj de la fiecare dintre cele două licee. Dacă semifinala s-a desfăşurat la „Cuza”,  finala a avut loc la rivalii de la „Unirea”. De altfel, uniriştii au şi cîştigat, după o dezbatere foarte strînsă şi echilibrată calitativ. Echipele de la cele patru licee au fost antrenate de profesorii Mihaela Oprea (Colegiul „Edmond Nicolau”, Ion Stănel (Liceul Pedagogic „Spiru Haret”), Adrian Canae şi Teodora Bentz (Colegiul „Al. I. Cuza”) şi Maria Zgăbardici (Colegiul „Unirea”). „Considerăm că activităţile desfăşurate cu concursul elevilor şi profesorilor au atins scopul propus prin proiect şi anume  creşterea nivelului de informare, înţelegere şi aplicare de către tineri a valorilor şi principiilor democratice”, ne-a spus Gabriela Obodariu, preşedintele APD Club Focşani. (M. B.)

Elevii s-au întrecut într-un concurs religios la „Centrul Dănuţ”

Miercuri, 30 noiembrie, Centrul de Zi „Dănuţ” din Broşteni a găzduit concursul „Maica Domnului, împărăteasa cerurilor şi a pămîntului”, a doua ediţie, organizat în parteneriat cu Protoieria Odobeşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Concursul a avut două secţiuni, cea de creaţie artistică, care a cuprins icoane pe lemn, icoane pe sticlă şi grafică şi secţiunea de creaţii literare. La prima secţiune au participat 52 de copii de la şcolile „Duiliu Zamfirescu”, „Alexandru Vlahuţă”, „Nicolae Iorga”, „Ion Basgan” din Focşani, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna”, Şcoala Pufeşti şi Centrul de Zi „Dănuţ” Broşteni. La a doua secţiune s-au înscris 12 copii din aceleaşi unităţi şcolare. Cei mai talentaţi copii de la fiecare secţiune şi pe categorii de vîrstă au fost premiaţi. Premiile au constat în dulciuri oferite de magazinul Paco Odobeşti, iconiţe, cărţi de rugăciune şi cruciuliţe oferite de Protoieria Odobeşti şi Parohia Pituluşa. Diplomele au fost acordate printr-o sponsorizare de la Carrefour Focşani. „Scopul concursului este de a forma virtuţile creştine şi de a consolida deprinderile de comportament moral şi religios al elevilor. A fost o împlinire şi o reuşită pentru noi, pentru că au participat foarte mulţi copii, care s-au implicat cu dăruire. Ne dorim ca acest festival concurs să devină o tradiţie la nivelul Centrului nostru”, ne-a declarat psihologul Elisaveta Norocea, directorul Centrului de Zi „Dănuţ”. La final, grupul vocal al Centrului a susţinut un recital de cîntece religioase dedicat Maicii Domnului. (M. B.)


Sărbătoare de Ziua Naţională la Şcoala Nistoreşti


Elevii şi cadrele didactice ale Şcolii Nistoreşti au organizat miercuri,  30 noiembrie, o activitate dedicată zilei de 1 Decembrie. Printre invitaţi s-au numărat primarul comunei, Ion Gogoriţă, precum şi veteranii de război Mihai Hanu şi Costin Bratie. Cei doi veterani au retrăit alături de copii  momentele dificile din timpul celui de-al doilea război mondial. Acestea  s-au împletit cu atmosfera de sărbătoare creată de elevii şcolilor Nistoreşti prin poezii şi cîntece patriotice şi balade populare specifice zonei. Profesorul organizator, Dan-Ionuţ Teleanu, a vorbit despre însemnătatea acestui eveniment istoric şi a antrenat elevii într-un concurs interactiv de cultură generală. Elevii şi invitaţii au primit diplome de participare. Şcoala Nistoreşti poate fi accesată şi online, pe blogul  www.scoalanistoresti.blogspot.com. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.