Ultima oră

VIDEO!!! "Foarte tare!" Drumul Focşani - Ojdula va fi finalizat la anul, înainte de alegeri

Ziarul de Vrancea
27 nov 2011 3790 vizualizări
Ministrul Transporturilor a dat garanţii, sîmbătă, la Focşani, că la anul va fi gata drumul Focşani-Ojdula, constructorii de la UMB punctînd că proiectul va fi dat “la gata” chiar înainte de alegeri u constructorii spun că acesta este unul dintre cele mai grele şi scumpe drumuri din ţară u în schimb, veşti rele vin pentru drumurile naţionale din Vrancea: “doamna ministru a fost sinceră: nu sînt bani”, după cum a spus un primar liberal prezent la întîlnirea cu Anca Boagiu u ministrul Transporturilor a fost dur în declaraţii cu privire la baronul Marian Oprişan, pe care l-a acuzat că nu a fost capabil să repare drumurile judeţene chiar dacă avea posibilităţi

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat sîmbătă, într-o vizită pe care a avut-o la Focşani, că la anul va fi gata DN 2 D Focşani-Ojdula şi l-a atacat pe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pe motiv că se împăunează cu realizarea acestui drum care leagă Moldova de Ardeal, dar şi pentru modul în care arată drumurile judeţului. Preşedintele Consiliului Judeţean acuza că Guvernul Boc a blocat intenţionat proiectul de reabilitare a acestui drum care traversează Munţii Vrancei, dar şi că nu alocă bani pentru reabilitarea altor drumuri. Boagiu i-a sugerat lui Oprişan să “tacă” şi să nu se mai laude cu realizările Guvernului prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). “Preşedintele Consiliului Judeţean dacă şi-ar baza activitatea pe fapte şi nu pe vorbe şi acuzaţii, ar fi mai bine. Am înţeles că-şi alocă merite pentru un program pe care nu-l derulează el, pentru PNDI, iar lucrările la drumuri nu i se datorează. Aici ar trebui să tacă pentru că DN 2 D se va termina la anul. Avem în execuţie în Vrancea 93 de kilometri de drumuri naţionale cu o valoare a lucrărilor de 127 milioane euro”, a declarat ministrul Anca Boagiu. Ministrul a avut şi o întîlnire cu primarii vrînceni, la discuţie participînd edili din toate cele trei partide politice. Tema discuţiilor au reprezentat-o drumurile naţionale din Vrancea, cele trecute de la drumuri judeţene, aşa cum este cel care leagă Dumitreştiul de Vintileasca, spre exemplu. Şi în acest caz, Boagiu l-a criticat pe Oprişan, care n-a fost “capabil să le facă” şi le-a trecut ca drumuri naţionale în 2004, după cum a spus ministrul transporturilor. “A fost o joacă de-a “ia drumul, dă drumul” ca şi cum arunci din curtea ta ceea ce nu eşti capabil să faci”, a mai spus Boagiu.

„Oprişan să ridice mănuşa!”

Pe un vînt tăios, Anca Boagiu a făcut şi o vizită de lucru pe drumul Focşani-Ojdula, însoţită de deputaţii PDL Alin Trăşculescu şi Răzvan Mustea, dar şi de prefectul Sorin Hornea. Ministrul a vizitat tronsonul deja finalizat de pe DN 2 D, în lungime de 118 km, lucrare care a costat 120 milioane de euro şi a anunţat că intenţia Ministerului Transporturilor este de a continua lucrările şi pe lotul doi din acest drum, astfel încît pînă în vara anului viitor să se finalizeze lucrările, pe o lungime de circa 20 kilometri. Anca Boagiu a apreciat că drumul arată foarte bine şi a menţionat că banii pentru finalizarea lucrărilor vor veni cu condiţia ca firma constructoare, UMB Spedition Bacău, deţinută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, să renunţe la penalităţi.  ”Drumul arată foarte bine, este un drum care oferă tot confortul pe tronsonul care a fost realizat. Va fi finalizat anul viitor, va fi finanţat, dar vom pune o condiţie constructorului, de a renunţa la penalităţi, aşa încît să ne menţinem în linia de pînă acum. Sîntem în perioadă de criză şi faptul că Guvernul a decis să aloce fonduri pentru investiţii este un fapt foarte important. Ceea ce nu au avut constructorii plătit ani în şir au primit încă de la sfîrşitul anului trecut mare parte din datorii”, a declarat ministrul Boagiu, care a mai menţionat, cu referire la „baronul” Oprişan: „celor care mai plîng şi spun că nu se va termina drumul eu le arunc mănuşa, să o ridice!”. Reprezentantul UMB, care i-a prezentat ministrului stadiul lucrărilor, a spus că realizarea DN 2D a fost o lucrare foarte complexă, poate una dintre cele mai dificile lucrări din ţară. ”Au fost poate cele mai grele lucrări care pot fi realizate pe drumuri, cu aproape 15 km de ziduri de sprijin, consolidări, parapeţi, 100 km de şanţuri. Noi zicem că este o lucrare foarte fumoasă şi noi ne-am străduit să arate ca un drum european. Dacă ne ajutaţi să-l şi terminăm ar fi extraordinar. În vara anului viitor, pînă în alegeri, lucrarea va fi gata”, i-a spus ministrului reprezentantul firmei UMB, în rumoarea celor prezenţi. "Foarte tare!", a replicat si ministrul cu subinteles electoral. Cît priveşte problemele de ordin tehnic de pe acest drum, cum ar fi alunecările de teren şi surparea unor porţiuni de terasament, dar şi ideea construirii în zonă a unui viaduct, ministrul a fost lacunar în răspuns. „Vom vedea care este soluţia tehnică pe care o va folosi constructorul, important e ca drumul să ofere la final condiţii de securitate”, a spus Anca Boagiu.


“Doamna ministru a fost sinceră: nu sînt bani pentru drumurile naţionale”

Şi dacă pentru DN 2 D Focşani –Ojdula ministrul a oferit garanţii că va fi gata, Boagiu nu a fost la fel de tranşantă cînd a venit vorba despre priorităţile guvernanţilor pentru asfaltarea drumurilor naţionale din judeţ. În ceea ce priveşte situaţia unuia dintre cele mai distruse drumuri naţionale, DN 2L Dumbrăveni – Dumitreşti – Jitia, ministrul nu a oferit o soluţie pentru repararea drumului, în schimb a aruncat săgeţi către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Marian Oprişan, pe care l-a acuzat că a refuzat să preia acest drum în reţeaua judeţeană pentru ca el să fie asfaltat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). „Resping ideea populistă pesedistă de a trece drumuri forestiere, comunale, judeţene în reţeaua de drumuri naţionale, doar pentru a-ţi face campanie electorală. Chiar dacă e în reţeaua de drumuri naţionale standardul său este de drum judeţean. Dar ţinînd cont că pe acolo trăiesc nişte oameni, la care dacă s-ar fi gîndit Consiliul Judeţean nu l-ar fi transferat, l-ar fi păstrat şi l-ar fi finanţat din PNDI, astăzi cu siguranţă drumurile acelea ar fi putut să fie modernizate. Domnul Trăşculescu (preşedintele PDL Vrancea -  n.r.) a şi avut o discuţie cu domnul Marian Oprişan, care a refuzat să le preia la reţeaua de drumuri judeţene, ca să intre în PNDI, ceea ce din punctul meu de vedere este o mare greşeală”, a punctat ministrul Boagiu. Pe de altă parte, potrivit declaraţiilor oferite de primarul PNL de la Vînători, Gheorghe Macovei, ministrul Anca Boagiu le-a spus primarilor că nu are soluţii momentan. “După ce am aşteptat-o destul de mult pe doamna ministru, am discutat despre starea drumurilor naţionale, despre Dumitreşti-Vintileasca, drumul spre Soveja şi Lepşa şi cel de la Broşteni spre Reghiu. Doamna Boagiu a fost sinceră şi ne-a spus că nu sînt fonduri şi nu sînt soluţii momentan pentru refacerea lor. A spus că o variantă ar fi plombarea lor, dar se ştie că aceste cîrpeli nu rezolvă situaţia. Am fost vreo şapte primari ai PNL, cei de la PDL şi edili de la PSD”, a precizat Gherorghe Macovei.

Cică vom avea autostrăzi

Şi dacă drumurile naţionale vor rămîne praf şi pulbere, ministrul Boagiu se laudă că vom avea autostrăzi. “În acest moment s-a elaborat studiul de fezabilitate şi se pregăteşte proiectul de autostradă Ploieşti-Buzău-Focşani şi se pregăteşte documentaţia pentru tronsonul Focşani-Albiţa. Se va face şi varianta de ocolire la Adjud”, a precizat Boagiu, care a completat că proiecte ar fi şi în domeniul feroviar, dar că aici există un litigiu cu una din firmele care a contestat atribuirea contractului de modernizare a instalaţiilor de la staţia CFR Focşani. Aici, investiţia se ridică la valoare de 1,5 milioane euro, proiect blocat momentan. Procesul la care a făcut referire ministrul se judecă la Tribunalul Bucureşti de anul trecut. (Iulia CREŢU, Mihaela BEŞLEAGĂ)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări imagini video de la vizita ministrului Anca Boagiu în judeţul nostru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Victoras, acum 4537 zile, 23 ore, 59 minute, 53 secunde
"eu " cred ca este razvan mustea, suparat ca nu l-a bagat nimeni in seama in acest clip a intrat sa isi descarce nervii pe trasca caruia ii s-a dat atentie :)) Bai Razvanica tu crezi ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.