Ultima oră

Festivalul de Muzică Uşoară „Florentin Delmar” începe mîine la Ateneu

Mihaela Beșleagă
16 nov 2011 1481 vizualizări
In cele două seri de concurs, pe 17 şi 18 noiembrie, vor susţine recitaluri trupa Vunk şi Mihaela Mihai u azi are loc preselecţia concurenţilor care vor intra în lupta pentru trofeul “Florentin Delmar” şi pentru premiul de 500 de euro u juriul va fi prezidat de compozitorul Horia Moculescu u preţul biletelor este cuprins între 15 lei şi 35 de lei

Festivalul de Muzică Uşoară Românească „Florentin Delmar”, un brand local binecunoscut, a ajuns deja la a XXXVI -a ediţie în acest an şi se pregăteşte de start. Astăzi va avea loc preselecţia concurenţilor care vor intra în concurs, de la ora 17.00, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”. Organizatorii speră ca la Focşani să ajungă măcar 30 de concurenţi din toată ţara, din care pentru concurs să fie selectaţi 18-20 de interpreţi. Se pot înscrie la festival tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, care vor interpreta două piese din creaţia romanească. De asemenea, concurenţii pot alege să cînte o piesă semnată de compozitorul focşănean care dă numele festivalului. Pentru menţinerea vie a repertoriului componistic Florentin Delmar (1917 – 1983) şi pentru a încuraja concurenţii să cînte o piesă a compozitorului focşănean, organizatorii pot oferi spre alegere concurenţilor 13 piese ale acestuia, reorchestrate şi adaptate muzicii uşoare moderne. Acestea se pot găsi şi copia de pe adresa florentindelmar.wordpress.com, după cum a declarat ieri Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului Popular. Printre melodiile renumite semnate de compozitorul focşănean  se numără „La cabana Trei Brazi”, „Don Juan din Popa Nan” sau „Adună-ţi soarele-n priviri”. Juriul va acorda şi un premiu special pentru cea mai bună interpretare a uneia dintre aceste melodii, premiu în valoare de 400 de euro. Jurizarea se va face separat de interpretarea şi prezentarea generală a concurenţilor. În cadrul concursului se vor acorda patru premii: Marele Premiu şi Trofeul „Florentin Delmar” – 500 euro, premiul I – 300 euro, premiul II - 200 euro şi premiul III – 150 euro. Juriul este prezidat, ca şi în anii trecuţi, de compozitorul Horia Moculescu, care va nota concurenţii alături de compozitorul Viorel Gavrilă, interpreta Mihaela Mihai, Ştefan Naftanailă de la redacţia muzicală a Radio Romania Actualităţi, Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului şi Liviu Topală, refrent cultural la Ateneu.

Bugetul festivalului: 6.000 de euro

“Florentin Delmar este un brand local. Ne întoarcem acasă, la Ateneul Popular proaspăt renovat, într-un ambient plăcut, care poate găzdui publicul focşănean în condiţii foarte bune. În anul 1973 a avut loc prima ediţie a festivalului, din iniţiativa lui Florentin Delmar. Ne facem o datorie de onoare să promovăm în continuare valorile focşănene”, a declarat ieri Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului, în cadrul unei conferinţe de presă. Cele două seri vor cuprinde, în partea întîi concursul, iar în partea a doua recitalurile. Joi, 17 noiembrie, pe scena Ateneului va urca trupa Vunk, iar vineri, 18 noiembrie, interpreta Mihaela Mihai, care face parte din generaţia de aur a muzicii uşoare romaneşti. De altfel, pe 17 noiembrie trupa Vunk se va întîlni şi cu elevii de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” din Focşani. “Am încercat să împăcăm toate vîrstele şi gusturile, în prima seară tinerii, iar în cea de-a doua pe cei trecuţi de 40 de ani. Festivitatea de premiere va avea loc în ultima seară, de gală. Sperăm să fie sala plină în ambele seri, pentru că muzica uşoară e plăcută tuturor”, a mai spus Valentin Gheorghiţă. Spectacolul va fi prezentat de Alexandra Velniciuc, partenera lui Horia Moculescu la emisiunea de pe TVR 2 “Atenţie, se cîntă!”. Biletele s-au pus deja în vînzare la casa de bilete a Ateneului, la preţuri de: 15 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi între 25-35 lei pentru restul spectatorilor, în funcţie de poziţia locului în sală. Bugetul alocat festivalului este de 25.000 lei, mai exact 6.000 de euro, în care se includ toate cheltuielile, inclusiv onorariile interpreţilor şi premiile. Circa 20% din această sumă este asigurată de sponsori. Partenerii Ateneului în organizarea festivalului sînt Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor, care va oferi şi premiul special “Florentin Delmar” şi Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea. Festivalul se desfăşoară sub patronajul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Anul trecut, trofeul Florentin Delmar a fost cîştigat de Levent Sali (17 ani) din Constanţa, care a interpretat şi o piesă semnată Delmar, “Don Juan din Popa Nan”. Printre premianţi s-a numărat şi focşăneanul Cosmin Dragomir (22 ani), care s-a clasat pe locul doi. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.