Ultima oră

Drumurile din Vrancea ar putea fi deszăpezite mai rapid în această iarnă

Mihaela Beșleagă
9 nov 2011 2751 vizualizări
Ministerul Transporturilor a aprobat un ordin prin care firmele care curăţă zăpada de pe şosele trebuie să intervină mai repede decît pînă acum u pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Vrancea contractul cu UMB Spedition intră în vigoare pe 17 noiembrie, în timp ce pentru drumurile judeţene licitaţia nu s-a finalizat u la sfîrşitul săptămînii se anunţă ninsori în toată ţara

Pentru că iarna se apropie cu paşi repezi şi ninsorile ne ameninţă chiar din acest sfîrşit de săptămînă, deszăpezirea drumurilor este o temă la ordinea zilei. Ministerul Transporturilor a anunţat marţi că a aprobat un ordin prin care firmele de deszăpezire sînt obligate să intervină pentru curăţarea de zăpadă a şoselelor într-un interval mai scurt, iar numărul utilajelor va fi redus cu peste 20%. Scopul este reducerea costurilor şi a timpilor de intervenţie. „Au fost introduse precizări şi modificări privind structura planului operativ de acţiune pe timpul iernii, structura formaţiei de utilaje şi echipamentele corespunzătoare nivelurilor de intervenţie prin reducerea numărului utilajelor cu peste 20%, aprovizionarea cu materiale antiderapante şi chimice (granulozitate, cantităţi, termene de aprovizionare) şi caracteristici generale şi intervale de timp maxim necesare pentru fiecare nivel de intervenţie pe drumuri”, arată ministrul Anca Boagiu într-un comunicat al Ministerului Transporturilor. În funcţie de importanţa drumului, deszăpezirea a cel puţin unei benzi de circulaţie va varia între 8 şi 16 ore după încetarea viscolului (faţă de un interval de 10-48 de ore), iar pentru curăţarea drumului de zăpadă firmele vor avea la dispoziţie între două şi patru zile (jumătate faţă de nivelul anterior, cuprins între patru zile şi o săptămînă). În Vrancea există drumuri de nivel de intervenţie 2, cum este drumul european DN 2D Focşani – Lepşa – Ojdula şi de nivel 3, restul drumurilor naţionale. În cazul drumurilor de nivel 2, deszăpezirea pe minim o bandă de circulaţie se va face după maxim 12 ore, comparativ cu maxim 24 ore, cum prevedea vechiul act normativ. Curăţarea zăpezii de pe platforma drumului de nivel de intervenţie 2 trebuie să se facă în maxim 3 zile, nu 5 zile, cum era pînă acum. În ceea ce priveşte drumurile de nivel 3, deszăpezirea trebuie să se facă în maxim 16 ore după încetarea viscolului (faţă de 48 de ore), iar curăţarea zăpezii de pe platforma drumului în maxim 4 zile (faţă de 7 zile). Totodată, utilajele de deszăpezire vor avea echipamente de mare eficienţă, cum ar fi lamă de mari dimensiuni pentru zăpadă, plug universal cu geometrie variabilă sau turbofreză de mare capacitate. Varianta revizuită a actului normativ va fi inclusă şi în documentaţia de licitaţie pentru întreţinerea mutianuală de vară şi iarnă în perioada 2012-2014 la cele şapte direcţii regionale de drumuri şi poduri din cadrul Companiei de Drumuri. Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.


Deszăpezirea începe oficial după 15 noiembrie

Drumurile naţionale din Vrancea vor fi deszăpezite şi în acest an de firma omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition. Contractul multianual a fost semnat şi urmează să se aplice din 17 noiembrie, însă în contract se prevede că dacă iarna îi va surprinde mai repede pe drumari firma poate fi anunţată să intervină mai repede.
„Contractul subsecvent, pentru un an, începe în data de 17 noiembrie, pînă pe 31 martie 2012. Însă în caz de fenomene neprevăzute pînă la acest termen, cum ar fi zăpadă sau viscol, se poate da mai devreme comanda de intervenţie pentru firmă, precum se poate şi prelungi termenul, în caz de nevoie”, ne-a declarat Lucica Chiper, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea. Astăzi şi vineri directorii drumurilor naţionale din toată ţara se vor întîlni la Bucureşti cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, unde se va discuta şi subiectul deszăpezirii. În ceea ce priveşte deszăpezirea drumurilor judeţene, licitaţia electronică este în curs de desfăşurare. „Contractarea serviciiilor privind prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii pe reţeaua de drumuri din administrarea Consiliului Judeţean Vrancea în iarna 2011-2012” va costa 3,3 milioane de lei din bugetul judeţului. Licitaţia deschisă are drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. „CJ Vrancea are în administrare reţeaua rutieră de drumuri judeţene în lungime de aproape 600.000 km, iar pe timpul iernii trebuie prestate servicii de deszăpezire şi prevenire a poleiului”, se arată în anunţul publicat în SEAP. Anii trecuţi, contractul a fost cîştigat de firma SC Sotirex SA Bacău, legată de numele consilierului judeţean PSD Victor Roman. (Mihaela BEŞLEAGĂ)

Vin ninsorile!
După vremea frumoasă din aceste zile, iarna este tot mai aproape. Circulaţia atmosferică va antrena începînd de astăzi dinspre nord-estul continentului o masă de aer polar deasupra ţării noastre, aşa încît va veni frigul şi la sfîrşitul săptămînii se anunţă şi primii fulgi de nea. De astăzi, la munte începe anotimpul rece în toată regula: vin ninsorile, după cum anunţă meteorologii. În acest context, temperaturile scad vertiginos. Azi, maximele vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade, iar minimele între -10 şi 4 grade. Vineri, vremea se va răci şi mai mult, maximele fiind cuprinse între 0 şi 10 grade, iar minimele între -10 şi 0 grade. În sudul, estul şi sud-estul ţării nu este exclus să burniţeze şi vor apărea şi cîţiva fulgi în Moldova.
Procesul de răcire continuă lent şi sîmbătă, zi în care precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi izolat ninsoare nu vor lipsi. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.