Ultima oră

Video!!! Ştergerea memoriei! Casele personalităţilor Focşaniului, îngropate în parcări şi blocuri

Aurelian Ivan
27 oct 2011 14808 vizualizări

Autorităţile se interesează de personalităţile vrîncene care au marcat cultura naţională doar atunci cînd se aprinde becul roşu al camerei de luat vederi u casele scriitorilor Hortensia Papadat Bengescu şi Duiliu Zamfirescu au fost dărîmate, iar în locul lor nu există nicio plăcuţă comemorativă u la fel se întîmplă şi în cazul arhitectului Ion Mincu u cei de la Primărie şi Direcţia de Cultură se întrec însă în promisiuni u un turist rătăcit habar nu are că în Vrancea şi în Focşani au locuit şi creat o serie de personalităţi de marcă: Papadat Bengescu, Zamfirescu, Longinescu sau Ibrăileanu, iar ei sînt numai o parte

 În Vrancea avem cîţiva scriitori care s-au născut şi locuit aici, au scris inspiraţi de aceste locuri, iar lucrările lor au îmbogăţit cultura naţională. Drept mulţumire, autorităţile locale i-au răsplătit cu nepăsare. În fiecare an ne amintim de mormîntul plin de buruieni al Maiorului Gheorghe Pastia, cînd presa blamează indiferenţa autorităţilor. Şi, ca prin minune, peste noapte, se dau peste cap şi rezolvă problema, la fel şi în cazul doctorului Vasile Telemac al cărui mormînt este neîngrijit, iar lista continuă. Dacă pentru morminte mai reacţionează administraţia locală, pentru casele scriitorilor care au fost dărîmate, nu. Este cazul scriitoarei interbelice Hortensia Papadat Bengescu, cea care a scris “Concert de muzică de Bach”, şi care a locuit în apropiere de Colegiul Naţional “Unirea”. Casa a fost demolată iar pe locul clădirii este o banală parcare.

 

Nu există însă nicio plăcuţă pe care să scrie faptul că a acolo a locuit şi a creat scriitoarea.

La fel s-a întîmplat şi în cazul scriitorului Duiliu Zamfirescu care a avut locuinţa chiar lîngă Şcoala Generelă “Duiliu Zamfirescu”, care îi poartă numele.  

 În locul casei este acum un bloc cu opt nivele. Nici urmă însă de o plăcuţă pe care să scrie că acolo a locuit cunoscutul scriitor. Lui i se datorează romanele din Ciclul “Comăneştilor”, fiind cea mai mare contribuţie a sa în literatura romană.


Casele personalităţilor Focşaniului, dărîmate de blocurile comuniste


Arhitectul Ion Mincu s-a născut la Focşani şi a locuit chiar pe lîngă Capela Militară. Casa a fost demolată în epoca socialistă pentru a face loc cartierelor muncitoreşti. Pe locul unde a copilărit Mincu a fost ridicat un înalt bloc cu zece nivele. Nici aici nu există o plăcuţă care să amintească faptul că acolo a copilărit arhitectul roman Ion Mincu. Ca o recunoaştere a importanţei sale în evoluţia şcolii româneşti de arhitectură, începînd cu anul 1953, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti îi poartă numele. “S-a întîmplat ceva foarte neplăcut cu aceste case, majoritatea au dispărut, mai grav autorităţile nu au aplicat niciun însemn al locului. Să scrie că acolo au locuit aceste personalităţi”, spune arhivistul Florin Dîrdală care a cercetat istoria acestor personalităţi pentru a vedea ce s-a întîmplat cu casele lor. Într-un final s-a ajuns la acest adevăr dureros.


Primăria Focşani ne mulţumeşte că i-am atras atenţia


Primul care a reacţionat faţă de această nedreptate istorică a fost viceprimarul Vasile Dobre, asta evident după ce a fost chestionat de reporterii Ziarului de Vrancea. Dobre este de părere că cel mai mare rău i s-a făcut comunităţii focşănene în perioada comunistă, care a ras istorie şi cultură deopotrivă. Atunci buldozerele au dărîmat oraşul vechi, odată cu el dispărînd mare parte din istoria locală. Pentru mulţi dintre urmaşi s-a şters însă şi memoria, lucru inacceptabil pentru o naţiune. ”Sigur, nu mai avem ce face. Nu mai putem reconstrui oraşul Focşani, cel vechi. Sigur că iniţiativa şi propunerea dumneavoastră este bine venită şi trebuie să intre în atenţia noastră ca administraţie publică locală. Cel puţin o plăcuţă care să amintească că aici s-a născut personalitatea x sau y este minimum care ar putea fi făcut de către noi şi chiar vă mulţumesc pentru această idee pe care o aveţi”, ne-a declarat viceprimarul Vasile Dobre. O întrebare firească ar fi, de ce acum? Pentru că presa cere explicaţii? În acest caz l-am contactat şi pe directorul Direcţiei pentru Cultură, Florin Micu Iliescu. “Este o mare pierdere dispariţia caselor, respectul în acest caz nu există. Faţă de aceşti oameni de valoare este nevoie de conştientizare mai ales pe educaţie. Elevii din liceele şi şcolile de aici trebuie să ştie de aceste personalităţi, că s-au născut şi trăit în Focşani. Direcţia pentru Cultură îşi ia responsabilitatea de realizare a plăcuţelor, este o chestiune de respect faţă de numele acestor personalităţi. Normal, în această cauză autorităţile locale trebuie să facă acest lucru”, ne-a declarat şi Micu Iliescu. Cît de repede vor reacţiona autorităţile, rămîne de văzut. Cert este un lucru, după ce că avem o mînă de personalităţi care au contribuit la literatura romană sau în domenii precum arhitectura şi avem norocul ca aceşti oameni să se fi născut în acest judeţ, nu facem nici un efort pentru a ne mîndri cu asta în faţa celor care ne vizitează oraşul. Mai mult, trupurile neînsufleţite ale celor trei scriitori au fost înmormîntate în Focşani, în cele două cimitire Nordic şi Sudic. De asemenea, nici puţinele case vechi în care au locuit chimistul G.G. Longinescu sau scriitorul Garabet Ibrăileanu din cartierul Gării nu sînt puse în valoare. Unele au fost retrocedate, în timp ce în altele au devenit locuinţe sociale de care nici proprietarii şi nici chiriaşii nu se preocupă. (Aurelian IVAN)


Pe platforma web TV a ZdV puteţi vedea şi un film despre ce s-a înălţat pe locul vechilor case ale oamenilor de cultură din Focşani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Titi, acum 4571 zile, 18 ore, 31 minute, 47 secunde
Eu zic mai degraba sa fiti atenti pe unde s-au nascut Marean, Decebal, Sorin, Razvan, Trasca, Sorina, Nini, etc.... Ce, ce atata scriitori, ingineri si arhitecti?! Politica, tata, politica e citeste integral
focsani..., acum 4571 zile, 20 ore, 28 minute, 36 secunde
Care sunt cei 3 scriitori inmormantati la Focsani? In afara de Duiliu Zamfirescu, care e la sudic, eu nu stiu sa mai fie altul...Apoi, Hortensia Papadat Bengescu nu e focsaneanca, a stat doar o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.