Ultima oră

Curs de oratorie în Focşani

Ziarul de Vrancea
11 oct 2011 3940 vizualizări
cursul este gratuit şi se adresează în special tinerilor care vor să înveţe secretele din spatele marilor vorbitori

Sînt mulţi tineri care au multe idei, dar reuşesc cu greu să se exprime.  Şi aceasta din cauza unei deficienţe vechi a şcolii romaneşti. Elevul nu este încurajat să îşi exprime propriile opinii, ci trebuie să reproducă, dacă se poate cu punct şi virgulă, lucrările unor scriitori. Deşi proba orală a bacalaureatului ar trebui să fie cea mai uşoară parte a acestui examen, se dovedeşte a fi o problemă din cauza acestei metehne a şcolii. Cursul pe care îl propune Atelierul celor 7 arte, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” şi Ziarul de Vrancea, este pentru acei tineri care vor să scape de acest “handicap” al neputinţei de exprimare liberă. “Este un fenomen grav care a luat amploare în ultimii ani în rîndul tinerilor, iar proiectul acesta vine în ajutorul lor. Nici măcar profesorii nu mai pot corecta aceste deficienţe de limbaj în comunicarea directă a elevilor. Am constatat că nu există niciun loc în Vrancea unde elevii de liceu, şi nu numai, să îşi poată cultiva simţul oratoric“, ne-a declarat Alexandra Scînteianu, reprezentantul Atelierului celor 7 Arte. Workshopurile se vor desfăşura la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene de pe Str. Mr. Gh. Sava nr. 4 din Focşani. Prima întîlnire a celor care doresc să se înscrie la acest curs de oratorie va avea loc vineri, 14 octombrie, la Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii. ”Este un proiect pilot, în prima fază ne vom întîlni cu tinerii doritori la Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene, urmînd ca în funcţie de numărul lor să stabilim grupele şi zilele în care vor avea loc aceste cursuri de oratorie“, ne-a declarat Aurelian Ivan, trainerul, în acelaşi timp colegul nostru. Se ştie deja că elevii de liceu din România vor putea opta, începînd cu anul şcolar 2011-2012, pentru studiul disciplinei “Dezbatere, oratorie şi retorică”, întrucît Ministerul Educaţiei a aprobat programa şcolară pentru acest curs opţional. Acesta urmează să fie studiat o oră pe săptămînă, pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului. (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.