Ultima oră

Prefectura, instituţia cu opt jurişti şi patru şoferi

Mihaela Beșleagă
10 oct 2011 2983 vizualizări
Deşi atributul principal al Instituţiei Prefectului este verificarea legalităţii actelor emise de consiliile locale din tot judeţul, de această sarcină se ocupă doar patru consilieri juridici u tot patru, dar şoferi, conduc maşinile Prefecturii u prefectul Oprea le spune juriştilor care cred că au prea mult de muncă faptul că “au şi o a doua opţiune”

La instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu lista de personal relevă un aspect cel puţin interesant. Întrucît principala activitate a Prefecturii se bazează pe aparatul juridic, pentru că instituţia are atributul de a verifica dacă actele emise de consiliile locale din judeţ respectă legea, era de aşteptat ca mare parte din personal să fie alcătuit din jurişti. Realitatea este însă alta. Prefectura are în total, din cei 41 de angajaţi, doar opt jurişti, cu tot cu şeful serviciului juridic, Eduard Bălănescu. La Compartimentul de verificare a legalităţii, a aplicării actelor normative şi contencios administrativ, doar şase consilieri, dintre care patru jurişti, se ocupă de verificarea zecilor sau chiar sutelor de hotărîri de consiliu local sau alte acte emise de primării lunar, din cele 73 de localităţi din judeţ. Prefectul Ion Oprea este de părere că rezultate bune pe linia aplicării legii poţi avea şi cu un personal mai restrîns. “Activitatea Instituţiei Prefectului se bazează pe aportul aparatului juridic. Legalitatea pentru actele administrative emise este apanajul Prefecturii, precum şi reprezentarea în instanţă pe diverse cauze de contencios administrativ. Dacă ai personal de calitate şi e organizat bine, dacă atribuţiile din fişa postului sînt îndeplinite, poţi să ai rezultate bune şi cu un personal mai redus”, a declarat Ion Oprea. Prefectul spune că dacă vreunul din jurişti crede că are prea mult de lucru, are şi o a doua variantă, sugerînd că uşa Prefecturii este deschisă şi poate să plece. “Trebuie să ne descurcăm şi să facem faţă tuturor exigenţelor. De muncă este, fiecare jurist are repartizat un anumit număr de localităţi. Dacă cineva se consideră prea încărcat ca volum de activitate are şi o a doua opţiune”, a spus Oprea.

Un şofer... în plus


În schimb, la Prefectură sînt la fel de mulţi şoferi cît jurişti la Comparimentul de verificare a legalităţii, mai exact patru. Anul trecut, Instituţia Prefectului a trecut printr-o reorganizare, astfel încît au fost eliminate 10 funcţii, mulţi dintre angajaţii daţi afară de la Prefectură găsindu-şi de muncă pe la diverse primării din judeţ. Printre funcţiile restructurate a fost şi una de şofer. Mihăiţă Nedelcu a atacat în instanţă această decizie şi a cîştigat repunerea în funcţie. “Obiectivul era trei şoferi, era de ajuns pentru activitatea instituţiei, dar a fost nevoie să îl punem pe funcţie pe cel care a cîştigat în instanţă. Şoferii asigură deplasarea în teritoriu, avem diverse procese ce ţin de aplicarea legii fondului funciar la diverse judecătorii din judeţ sau chiar din ţară, am avut recensămîntul agricol, urmează cel al populaţiei, trebuie să ne deplasăm cu ceva. Plus că mai sînt diverse probleme curente”, a argumentat necesitatea celor patru şoferi prefectul Ion Oprea. Parcul de maşini al instituţiei cuprinde un WV Tuareg din 2005, un Renault Laguna, un Cielo, o Nubira şi un Audi. De menţionat că un consilier juridic are un salariu net cuprins între 1.000 lei şi 1.900 lei, în funcţie de grad, iar un şofer de la Prefectură cîştigă lunar circa 900 lei net. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
J, acum 4583 zile, 22 ore, 15 minute, 44 secunde
Alo, aloooo, mai usor, Ce tot vreti cu atat control.. Ii tinem mai obositi, Mai munciti si neplatiti, Asta-i pentru voi, sa stiti. Oricum de gasesc vreo sparla, Iau o spaga cat o vila, Iar de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.